Jump to content

Kilka pytań na temat starterów drożdżowych


Recommended Posts

Ma kilka pytań [jestem początkujący, więc może trochę naiwnych] dotyczących starterów drożdżowych, bo na forum są informacje, ale bardzo rozproszone i czasem nawet sprzeczne. A więc do dzieła:

 

1. Jakiego ekstraktu użyć do zrobienia startera, suchego czy płynnego? Czy to ma w ogóle jakiekolwiek znaczenia?

 

2. Jaki powinien być stosunek wody do użytego w starterze ekstraktu. Bo - rzecz jasna - im większy starter, tym więcej ekstraktu - tylko ile. Jak to wyliczyć?

 

3. Jak bardzo starter po np. 2 dniach mieszania na mieszadle zwiększa swoją objętość? 

 

4. Czy starter może być zbyt obfity i wpłynąć na smak piwa? Czy jest jakaś zasada, która mówi, że np. 20 litrów brzeczki to starter do 2,5 litra, albo coś w tym stylu?

 

5. Jak zadawać starter? Spotkałem się z dwiema metodami:

 

a. mieszać starter do samego końca, jak brzeczka się schłodzi, to wyłączyć mieszadło i wlać wszystko do fermentora

b. zrobić starter odpowiednio wcześniej, żeby dzień przed warzeniem zdjąć go z mieszadła i włożyć do lodówki. po upływie doby zlać płyn z powierzchni, a resztę ogrzać do temperatury brzeczki i dopiero wlać do fermentora

 

6. Wiadomo, że niektóre piwa np. saison i wiezen potrzebują drożdży płynnych. A czy przy innych piwach, jeśli już zdecyduję się na drożdże płynne i starter, jest jakaś dolna granica poziomu Blg, poniżej której nie ma sensu robić startera. 

Edited by JanuszMyszyński
Link to comment
Share on other sites

1. Nie ma, ja często robię startery na resztkach po warzeniu - wysłodziny, reszta po odstaniu chmielu itp.

2. Ok. 10 Blg jest najczęściej polecane. 

3. Starter prawie w ogóle, natomiast drożdże potrafią zdrowo narozrabiać

4. Może wpływać. Nie znam konkretnej zasady, ale staram się używać zdrowego rozsądku.

5. To się wiąże z pkt. 4. Jak masz mały stosunek objętości startera do brzeczki, to lepiej zadać tak jak a). Jak masz więcej, to lepiej b). 

6. Korzystaj z kalkulatorów. Generalnie starter zawsze jest korzystny, ale ja czasem, jak mam świeże drożdże, to robię bez startera np. 10-litrową warkę desitki na rozruszanie drożdży. 12 ale'a też wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

 

 

1. Jakiego ekstraktu użyć do zrobienia startera, suchego czy płynnego? Czy to ma w ogóle jakiekolwiek znaczenia?

Wg mnie nie ma znaczenia.

 

 

 

2. Jaki powinien być stosunek wody do użytego w starterze ekstraktu. Bo - rzecz jasna - im większy starter, tym więcej ekstraktu - tylko ile. Jak to wyliczyć?

Robię 8-10 blg, przeważnie w górnej granicy tego przedziału.

 

 

 

3. Jak bardzo starter po np. 2 dniach mieszania na mieszadle zwiększa swoją objętość?

W sensie objętość tj. ile płynu przybędzie czy masz na myśli pianę ? Bo jeśli chodzi o pianę z drożdży to mi nigdy nie wyszła z kolby, ale różne słyszałem historie. Polecam jednak minimum kolbę / słoik 2L

 

 

 

4. Czy starter może być zbyt obfity i wpłynąć na smak piwa? Czy jest jakaś zasada, która mówi, że np. 20 litrów brzeczki to starter do 2,5 litra, albo coś w tym stylu?

Może nie musi, nie ma reguły.

 

 

 

5. Jak zadawać starter? Spotkałem się z dwiema metodami: a. mieszać starter do samego końca, jak brzeczka się schłodzi, to wyłączyć mieszadło i wlać wszystko do fermentora b. zrobić starter odpowiednio wcześniej, żeby dzień przed warzeniem zdjąć go z mieszadła i włożyć do lodówki. po upływie doby zlać płyn z powierzchni, a resztę ogrzać do temperatury brzeczki i dopiero wlać do fermentora

Jeśli boisz się niechcianych posmaków to polecam metodę B. Ja osobiście zlewam część, wlewam tyle ile muszę.

 

 

 

6. Wiadomo, że niektóre piwa np. saison i wiezen potrzebują drożdży płynnych. A czy przy innych piwach, jeśli już zdecyduję się na drożdże płynne i starter, jest jakaś dolna granica poziomu Blg, poniżej której nie ma sensu robić startera.

Ja korzystam z fermentum mobile tylko póki co i na nich zawsze robię starter bo jest ich dość mało w fiolce, nie mają żadnej pożywki ani nic.

Link to comment
Share on other sites

 

 

6. Wiadomo, że niektóre piwa np. saison i wiezen potrzebują drożdży płynnych. A czy przy innych piwach, jeśli już zdecyduję się na drożdże płynne i starter, jest jakaś dolna granica poziomu Blg, poniżej której nie ma sensu robić startera. 
 

 

Starter należy robić zawsze. Nie wiemy w jakiej kondycji są drożdże w opakowaniu więc należy je namnożyć i później ewentualnie ograniczyć ich ilość (undrepitching w weizenie na ten przykład). Gdzieś na forum spotkałem się z wypowiedzią, że minimalna opłacalna objętość startera to 1 l, poniżej już nie uzyskujemy namnożenia robaczków.

Link to comment
Share on other sites

Ja korzystam z fermentum mobile tylko póki co i na nich zawsze robię starter bo jest ich dość mało w fiolce, nie mają żadnej pożywki ani nic.

Fermentum Mobile mają pożywkę w ilości 40±5% tak przynajmniej jest napisane na FM30 i FM41.

Link to comment
Share on other sites

 

Ja korzystam z fermentum mobile tylko póki co i na nich zawsze robię starter bo jest ich dość mało w fiolce, nie mają żadnej pożywki ani nic.

Fermentum Mobile mają pożywkę w ilości 40±5% tak przynajmniej jest napisane na FM30 i FM41.

 

Źle się wyraziłem, miałem na myśli ten aktywator, który jest np. w wyeast.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.