Wiatrol Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Witam z racji tego że często w zimie kupowałem piwo American IPA z podróży kormorana chciałbym prosić o pomoc w zrobieniu takiego Piwa. Mam już spore doświadczenie i autorskie piwa wychodzą mi bardzo dobre ale z klonowaniem się jeszcze nie bawiłem wiem że piwo jest mocno podbite karmelem, IBU w okolicy 80 więc czekam na ciekawe propozycje receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Maleńka podpowiedź ze strony producenta na początek: Składniki: woda, słody jęczmienne; słód pszeniczny; chmiele: Cascade, Chinook, Citra, Centennial, Mosaic; drożdże. 7-krotnie chmielone: na zacier, brzeczka przednia, 4 dawki do kotła warzelnego oraz chmielenie na zimno. IBU: 85 Ekstrakt 16 blg, alko 6% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Tyle z etykiety sam wyczytałem :-) chmielenie nie jest wyzwaniem tylko zasyp . Moze: pale ale- 5kg Monachijski - 1kg Karmelowy jasny typ 150 - 300g Karmelowy typ 300 - 300g ??? Wyjdzie z tego coś podobnego czy już przegiołem z karmelem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Skład podałem jako przyczynek dla dyskusji Słody bym zmodyfikował - karmelowych przez pół, no i przynajmniej 0,5 kg pszenicznego. A jakie zaproponowałbyś chmielenie? Bo to etap gdzie się jeszcze gubię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Na 23 litry piwa: Chinok 30g - 60' Chinok 20g - 30' Cascade 30g - 30' Contennial 20g - 15' Mosaic 20g - 15' Mosaic + citra na Cichą w sumie 50g albo na 0' na chłodzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi