eltomek Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) Czy ktoś ma doświadczenie w zakresie możliwości grawitacyjnego przelewania zacieru (nieprzefiltrowanego) przez kranik 1/2"? Myślę o tym, żeby zamiast go przekładać z kadzi zaciernej, zlewać przez wąż zacier do fermentora (kadzi filtracyjnej), a planuję zakup kranika i zastanawiam się czy 1/2" będzie do tego celu wystarczająca. Zakładam, że podczas zlewania zacier cały czas mieszałbym mieszadłem. Edytowane 16 Marca 2017 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Nieprzefiltrowanego, nienachmielonego do fermentora? :O Sent from my A0001 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Nieprzefiltrowanego, nienachmielonego do fermentora? :O Sent from my A0001 using Tapatalk Trzeba być dokładnym Do fermentora służącego za kadź filtracyjną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) Ok, czaje juz. Nie doradze bo warze innym systemem. Teoretycznie powinno sie udac z 1/2'', zacier ma przeciez konsystencje polplynna. ALE tutaj wlacza sie moja paranoja: osobiscie dal bym cos troche wiekszego. Edytowane 16 Marca 2017 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lutek82 Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 1/2" bym nie polecał. Ja mam 1" i potrafiło się czasem przytkać. Dopiero po dołożeniu za zaworem kolana skierowanego w dół nie ma problemu. Zacier w czasie zlewania mieszany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Ja mam 3/4' i często zapycha się, a mieszadło chodzi aż do opróżnienia kadzi zaciernej. Wspominasz o wężu, być może to coś pomoże, ale jak mam doradzać, to minimum 1'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Ja mam 3/4' i często zapycha się, a mieszadło chodzi aż do opróżnienia kadzi zaciernej. Wspominasz o wężu, być może to coś pomoże, ale jak mam doradzać, to minimum 1'. Z tego by wychodziło, że przytyka się na wężu, a nie w przelocie na zaworze? A jakiej długości wąż stosujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Ja mam 3/4' i często zapycha się, a mieszadło chodzi aż do opróżnienia kadzi zaciernej. Wspominasz o wężu, być może to coś pomoże, ale jak mam doradzać, to minimum 1'. Z tego by wychodziło, że przytyka się na wężu, a nie w przelocie na zaworze? A jakiej długości wąż stosujesz? około 30cm br.an.tr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Z tego by wychodziło, że przytyka się na wężu, a nie w przelocie na zaworze? Generalnie jak jest dużo zacieru w kadzi to ciśnienie cieczy na dole kadzi wypycha zacier przez kranik, wtedy nie ma problemu ze zlewaniem. Problem pojawia się jeżeli tego zacieru jest już mało, wtedy przez ten kranik leci jakby chciało a nie mogło. Jak dodatkowo nagromadzi się tam śruta to może się przytkać. Warto dołożyć na zewnątrz króciec na kranik i do tego jakiś wąż. Znajomy ma kranik 3/4 cala, do tego króciec na wąż 20mm i prawie 1m tegoż właśnie węża 20mm. Rzadko się coś przytyka, bo zacier który spływa grawitacyjnie w tym wężu wytwarza podciśnienie, które zasysa bez problemu do kranika ten zacier, który jest jeszcze w kadzi, nawet jak jest już go bardzo mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 1/2 nie ma szans bez ciągłego "przetykania" wąskiego gardła. 3/4 może, ale pełno przelotowy zawór musiałbyś zastosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Pelen przelot maja zawory 2-czesciowe, ale nie wydaje mi sie zeby poszedl zacier przez 3/4 chyba ze bardzo rzadki, mam 5/4 i przy gestszym potrafi ciezko leciec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi