Frona Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Witajcie Mam problem natury technicznej i nie wiem czy tak można robić. A mianowicie robię właśnie reda wg przepisu Irish Red Ale (Czerwony topór), Krzysztof Fidler (Infam) i tutaj panowie zasugerowali użycie Wyeast 1084 przepis jest na 58l z mojego niedoświadczenia nie przeliczyłem ile drożdży faktycznie potrzebuje Moja brzeczka będzie stanowiła 38L Chce to rozlać na dwa fermentory i starter drożdżowy 125 ml rozważyć na pół po 62 ml i dodać do każdego z fermentorów Czy taka operacja ma szanse powodzenia ? Ewentualnie jak mogę tą sytuację uratować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Starter 125ml? Przecież tyle to jest w saszetce, gdzie tu starter? 125ml to gęstwy to za mało, nie mówiąc o starterze. Chcesz bezpośrednio zadać drożdże z saszetki do wiader? jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Czy taka operacja ma szanse powodzenia ? Ewentualnie jak mogę tą sytuację uratować Zrobić starter. Mr Malty wylicza ponad 4 litry dla około 8,3 galonów (38 litrów) ejla 1.048 (~12BLG). Czyli albo 4 litrowy starter podzielony na 2 wiadra, albo 2 litrowy starter do jednego a uwodniona saszetka S-04 do drugiego wiadra. Na jakim etapie warzenia jesteś? Nie kojarzę nikogo z okolic Krotoszyna, ale w Wlkp jest sporo piwowarów - może ktoś Cię poratuje. Edytowane 18 Marca 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się