Slox Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Panie i Panowie, proszę o pomoc bardziej doświadczonych browarników. Trochę ponad 2 tygodnie temu poczyniłem warkę APA, jest to moja pierwsza warka z zacierania. Piwo jest mętne, lata sporo drobin, ale to nie jest dla mnie problem, problemem jest smak/zapach piwa, wcześniej w piwach z ekstraktów piwo po fermentacji cichej nie smakowało ziarnem/słodem/brzeczką, a miało już przybliżony smak do gotowego piwa. (wiem, że zacierane, a piwo z ekstraktu to wielka różnica) Przy ostatniej próbie blg spróbowałem piwa i są zdecydowanie smaki wyżej wymienione, czy to normalne? Zastanawiam się, czy smak jest spowodowany zmętnieniem( po zlaniu w szklankę osad osiada na dnie), może coś spieprzyłem przy zacieraniu/chmieleniu, a może jest to całkiem naturalny smak młodego piwa i po zabutelkowaniu wszystko się ułoży? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Jak to mówią, szklana kula w serwisie. Opisz zasyp, zacieranie, filtrację, warzenie. Wtedy wzrasta szansa na jakąkolwiek odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slox Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Zasyp: Pale Ale 3kg Monachijski 0,8kg Pszeniczny 0,6 kg Zacieranie 68°C przez 50 minut, próba jodowa negatywna + mash out Filtracja : sraczwężyk Warzenie 60 minut z 3 odmianami chmielu 60',30',15' + whirlpool. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Do ilu wysładzałeś/ jak gorącą wodą? Mi dwa razy wychodził taki ostrzejszy smak i po fakcie zauważyłem, że wtedy gdy wysładzałem niemal wrzątkiem i bez sprawdzania BLG wysłodzin a więc w domyśle wypłukałem garbniki z ziarna/ łuski. Ale to cały czas jest strzelanie na ślepo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Po pierwsze - oceniasz na podstawie młodego piwa. Po drugie przyczyn może być dużo. Złej jakości słód, źle przechowywany słód, za długie wysładzanie, zlanie do fermentora osadów gorących po gotowaniu. Problemem też może być woda (za dużo siarczynów jak dobrze pamiętam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slox Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Wysladzane do 4 blg wg artykułu z Wiki. Temperatura wody mierzona na pewno nie na za wysoka. Mam nadzieję że to nie wina słodu bo mam go jeszcze na 2 warki. Zabutekuje i zobaczę co z tego wyjdzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Po pierwsze - oceniasz na podstawie młodego piwa. To jest powód. W tym roku kilka piw na świeżo miało u mnie taki zapach. Właśnie to piwo sobie popijam i jedno z najlepszych w tym sezonie. Poczekaj troszkę jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) Podepnę się pod temat, bo mam ten sam problem w stoucie. Czy przyczyną smaku ziarna może być za wysoka temp zrówno zacierania lub wygrzewu ponad 80 st? Dopiero po zacieraniu zauważyłem złe wskazania termometru. Edytowane 25 Marca 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pessos Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Przy takiej temperaturze wyciągają sie juz taniny z ziarna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się