Grifter Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 (edytowane) Czy moge zlac na cicha fermentacje do fermentatora kranikiem z filtratorem z oplotu ? Czy warka nie przesiaknie jakims dziwnym smakiem przez gume i metal (w koncu bedzie tam stac przez kolejny tydzien) ? Kolejna sprawa nad ktora sie zastanawiam to czy przy przelewaniu z burzliwej na cicha moge np do rurki ktora bede przelewal (2m igielitu o sr 10mm) zamontowac kawalek oplotu (tak ze 2-3cm) tak zeby osad nie dostal sie do drugiego fermentatora ? Edytowane 26 Lutego 2010 przez Grifter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Jaką gumę masz na myśli? Przelewaj jak leci, cicha ma za zadanie wyklarować piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Ja wiem ze trzeba przelac zeby wyklarowac... ale nie chodzi o to czy przelwac tylko czy w takich warunkach piwo sie odpowiednio wyklaruje... tzn, filtrator z oplotu ma przeciez w srodku gumowy waz... http://www.wiki.piwo.org/index.php/Filtrator_z_oplotu wyrywajac go na pewno 100% gumy nie usune wiec piwo bedzie sie klarowac z kawalkiem gumy i metalu na jego dnie... i to mnie martwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 (edytowane) Dekantujesz po to aby osady zostały w starym fermentatorze. Czasami pływają odrobiny drożdży. Nimi się nie przejmuj, po 14 dniach cichej wszystko opadnie na dno. Nie ma sensu przelewać przez oplot. Teraz doczytałem Twój następny post. Przecież oplot można odkręci i wyjąć. On tam do niczego nie jest potrzebny. Edytowane 26 Lutego 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 A nie możesz odkręcić tego oplotu? Już się bałem, że nie wyrwałes w ogóle tej gumy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Nie zakładaj żadnego filtratora z oplotu !!! Z burzliwej na cichą przelej samym wężykiem, bez jakichś oplotów i innych bzdur. Mam nadzieję że wężyk masz do spożywki, a nie jakiś śmierdzący plastik ze sklepu motoryzacyjnego Carno 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Ok w sumie racja nie ma sensu na rurce do dekantacji montowac oplotu w przypadku gdy mam w drugim fermentatorze zamontowany na stale kranik z filtratorem z oplotu bo i tak podczas zlewania do butelek ewentualny osad zatrzyma sie na filtratorze... tylko wlasnie mam obawy czy cicha mozna przeprowadzac z zamontowanym tym filtratorem z oplotu przez to ze jest kawalek gumy i w sumie metal - nie wiem czy to nie zaszkodzi podczas klarowania sie warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Przed rozlewem i tak powinieneś przelać znów do nowego fermentora z kranikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 to chyba kupie sobie drugi kranik i wywierce dziure w fermentatorze w ktorym kranika nie mam czyli reasumujac: fermentacja burzliwa ~7dni potem fermentacja cicha ~7dni a na koniec przelanie do fermentatora z kranikiem i rozlew do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Ok w sumie racja nie ma sensu na rurce do dekantacji montowac oplotu w przypadku gdy mam w drugim fermentatorze zamontowany na stale kranik z filtratorem z oplotu bo i tak podczas zlewania do butelek ewentualny osad zatrzyma sie na filtratorze... Jeżeli w tym fermentorze filtrujesz po zacieraniu ,to jak ten kranik i oplot czyścisz po filtracji skoro masz to zamontowane na stałe?? Przecież tam mogą być resztki młóta które na pewno zakażą piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 pako1, zle sie wyrazilem chodzilo mi o to zeby podkreslic czy cicha fermentacje mozna przeprowadzic z zamontowanym filtratorem z oplotu... oczywiscie jest demontowalny w sumie to jeszcze nawet nie jest zalozony bo dzisiaj go kupilem a co do samego weza do przelewania to kupilem waz do powietrza zbrojony... niestety nie spozywczy bo nic nie bylo pod reka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Nie rób otworu w drugim fermentatorze na kranik. Lepiej już dołożyć kilka złotych i kupić następny fermentator. Połączenie kranika nie jest bezpieczne. trochę ruszysz lub stukniesz w kranik i masz powódź w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Możesz nie przelewać na cichą, zostaw jeszcze tydzień w tym samym fermentorze i rozlewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 chyba poprostu polowe przeleje na cicha a druga polowe zostawie na burzliwej zobacze jaka bedzie roznica... na starcie bylo 13blg w poniedzialek kolo 19 mija 7 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1973 Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Grifterze ! Może spróbuję ciut uporządkować: 1. Fermentor z kranikiem + filtrator z oplotu jest nieoceniony w procesie filtracji zacieru, ale na tym użyteczność tego zestawu się całkowicie kończy. 2. Przelewając piwo po fermentacji (takoż cichej jak i uprzednio burzliwej) dokonujesz dekantacji ZNAD osadu. Sam zauważysz prędko, że drożdże i osady tworzą na dnie fermentora dość zbitą warstwę i nie jest najmniejszym problemem zlanie piwa znad osadów bez zaciągania do rurki dekantacyjnej niepokojąco dużych ilości ścierwa z dna fermentora. Na tym etapie filtrator (i jakakolwiek inna forma filtracji) jest zbędny. 3. Piwo fermentuje (burzliwie i cicho) najwygodniej w filtratorach bez kraników, a już kompletnym nieporozumieniem byłaby fermentacja z zamontowanymi dodatkami typu filtrator z oplotu. Zatem jeśli nie masz wolnego fermentora bez dziurek szparek kraników filtratorów szczotek aerometrów termometrów i innego badziewia, niech to będzie co najmniej filtrator z kranikiem i TYLKO z kranikiem, a ideałem jest oczywiście "czysty" fermentor z deklem. 4. Bodaj najpraktyczniejszą metodą rozlewu piwa jest przelanie młodego piwa, po fermentacji cichej, do fermentora z kranikiem i wymieszanie piwa w tymże fermentorze z dodatkiem cukru (glukozy) do refermentacji. Po czem, niezwykle wygodnie, przez wspomniany kranik, możesz rozlewać swoje piwo do flaszek. A jak masz kaprys to są jakieś dodatkowe bajery typu rurki do rozlewu z zaworkami i takie tam... Ale... (patrz punkt 2.) nie ma najmniejszej potrzeby zlewania piwa puszczając je przez jakikolwiek wihajster filtrujący, bo... 5. Przelewanie młodego piwa gdziekolwiek przez filtartor jest niecelowe, a w warstwie ideowej, jest... o bogowie wybaczcie mi, że to słowo wypowiem... jakąś formą "FILTRACJI", której domowi piwowarzy są najzaciętszymi wrogami !!! Przemysłówki są filtrowane, nasze piwa NIGDY !!! Jako również początkujący rozumiem Twoje dylematy i mam nadzieję, że starsi koledzy potwierdzą moje spostrzeżenia dla Ciebie. Wasz Kris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 super info! w zasadzie rozwialwes wszelkie watpliwosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Możesz nie przelewać na cichą, zostaw jeszcze tydzień w tym samym fermentorze i rozlewaj. Z tego samego fermentora? Ogromna ilość drożdży leci na początku a i później też co jakiś czas. Wole klarowne piwo niż stresować się, że co jakiś czas drożdże poderwą się z dna i sru do butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 (edytowane) Można przelać po fermentacji do tanku rozlewczego, a przy pewnej ostrożności nawet rozlewać z fermentora, tak jak robię ja. Edytowane 27 Lutego 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Grifterze ! 3. Piwo fermentuje (burzliwie i cicho) najwygodniej w filtratorach bez kraników, a już kompletnym nieporozumieniem byłaby fermentacja z zamontowanymi dodatkami typu filtrator z oplotu. Zatem jeśli nie masz wolnego fermentora bez dziurek szparek kraników filtratorów szczotek aerometrów termometrów i innego badziewia, niech to będzie co najmniej filtrator z kranikiem i TYLKO z kranikiem, a ideałem jest oczywiście "czysty" fermentor z deklem. Wasz Kris Ja zlałem swoje na cichą do fermentatora z kranikiem i rurką (nic innego nie miałem) , czy na cicha należy zlewać do gołego fermentatora i szczelnie go zamykać ? i czy go wtedy nie rozerwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Oczywiście można fermentować w zbiornikach z kranikiem, jeżeli utrzymany jest wysoki reżim higieniczny. Z tego co rozumiem kolegom w postach powyżej chodziło o zmniejszenie możliwości zakażenia poprzez wyeliminowanie wszelkich "zakamarków" i "nierówności" czyli króciec od kranika itp. Fermentora nie rozerwie ponieważ montujesz na przykrywce rurkę fermentacyjną, przez którą nadmiar CO2 jest uwalniany (przy wzroście ciśnienia). Szczelnie zamykać trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 nie, możesz używać fermentatora z kranikiem, tu bardziej chodzi o sterylność - łatwiej ją zachować w "gołym" fermentatorze. fermentator przy cichej szczelnie zamknięty z rurką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 (edytowane) zgadza sie ale mi chodziło o całkiem szczelne zamknięcie bez rurek itp a jeśli chodzi o zakażenie to przed każdym zalaniem fermentator jest dezynfekowany a kranik jest użyty tylko raz przy każdej fermentacji do zlewania Josefik dzięki za odp. w trakcie pisania mojego postu Edytowane 1 Marca 2010 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 ... z rurką ma być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Zawsze można spróbować bez rurki będzie to ciekawe doświadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Zawsze można spróbować bez rurki będzie to ciekawe doświadczenie Taaaaa i twarda ekipa spod monopolowego co wyliże ściany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się