slotish Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 (edytowane) Witam Planuję uwarzyć bittera. W sumie z pomocą BeerSmitha udało mi się dobrać, przynajmniej jeśli chodzi o kolor, słody. Problemem jest dla mnie chmielenie. Zupełnie nie wiem jak to piwo powinno być chmielone a kilkanaście receptur które przejrzałem często się różni między sobą. Planowana warka: 4 kilo Pale Ale Maris Otter 0,3 Crystal 145 EBC 60 minut 25g Challenger 7% 1 minuta 30 g Fuggles 5,8% Nie chcę uzyskać bardzo gorzkiej wersji tego piwa - tak okolo 30 IBU mi wystarczy ( tyle mi wylicza beersmith przy takim doborze chmielu ). Czy niezbędne jest chmielenie dla smaku? Brytyjskiego ale nigdy nie piłem, więc układając recepturę wzorowałem się na English Pale Ale Primatora w którym to uderzył mnie silny zapach chmielu - czy 30g chmielu aromatycznego wystarczy aby uzyskac taki efekt? Za wszelkie uwagi co do chmielenia a także i zasypu będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Edytowane 26 Lutego 2010 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 WitamPlanuję uwarzyć bittera. W sumie z pomocą BeerSmitha udało mi się dobrać, przynajmniej jeśli chodzi o kolor, słody. Problemem jest dla mnie chmielenie. Zupełnie nie wiem jak to piwo powinno być chmielone a kilkanaście receptur które przejrzałem często się różni między sobą. Planowana warka: 4 kilo Pale Ale Maris Otter 0,3 Crystal 145 EBC 60 minut 25g Challenger 7% 1 minuta 30 g Fuggles 5,8% Nie chcę uzyskać bardzo gorzkiej wersji tego piwa - tak okolo 30 IBU mi wystarczy ( tyle mi wylicza beersmith przy takim doborze chmielu ). Czy niezbędne jest chmielenie dla smaku? Brytyjskiego ale nigdy nie piłem, więc układając recepturę wzorowałem się na English Pale Ale Primatora w którym to uderzył mnie silny zapach chmielu - czy 30g chmielu aromatycznego wystarczy aby uzyskac taki efekt? Za wszelkie uwagi co do chmielenia a także i zasypu będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Receptura wygląda ok, chociaż tradycyjnie używa się chmielu do nadania smaku. Bitter właśnie nie powinien być gorzki, jedynie wyraźnie bardziej gorzki niż mild . A reszta dowolna, czyli jak uwarzysz to i tak będzie dobrze, nie ma żadnego kanonu co do nachmielenia. Obecnie większość browarów chmieli bittery, całkiem mocno. Czyli możesz dodać 35g fuggles na ostatnie 20 minut i 25g na ostatnią minutę. Jaką masz wydajność przy warzeniu? Bo wydaje mi się, że 4,3kg słodu może wyjść mocniejsza wersja bittera. Proponowałbym byś celował bliżej 11, niż 14°Blg. Chyba że masz taki właśnie zamiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Dzięki za odpowiedź Masz rację zmniejszę ilość słodu Pale Ale do 3,5 kilo. Rozumiem, że jeśli mam chmielić dla smaku to odpowiednio zmniejszyć ilość challengera? i jeszcze jedno mam tylko 50 gram fugglesa więc dodanie 35 g na 20m i potem 25g na 1 m odpada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Rozumiem, że jeśli mam chmielić dla smaku to odpowiednio zmniejszyć ilość challengera? To już ty musisz zadecydować. Troszkę bardziej goryczkowe, czy nie. Ale ja bym policzył goryczkę i jednak starał się trzymać maksymalnie 35IBU. ...jeszcze jedno mam tylko 50 gram fugglesa więc dodanie 35 g na 20m i potem 25g na 1 m odpada... To albo 30/20, albo 25/25. jakiejś ogromnej różnicy nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 To już ty musisz zadecydować. Troszkę bardziej goryczkowe, czy nie. Ale ja bym policzył goryczkę i jednak starał się trzymać maksymalnie 35IBU. Tak właśnie zrobie. Dla ciebie - To albo 30/20, albo 25/25. jakiejś ogromnej różnicy nie będzie. smile A może jako aromatycznego użyć trochę challengera? co o tym sądzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Dodam tylko, że teraz używam 30g Marynki do Pilsów i mozna powiedzieć, że jest goryczka fajna. Także 25g do Bittera nie będzie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Dodam tylko, że teraz używam 30g Marynki do Pilsów i mozna powiedzieć, że jest goryczka fajna. To jeszcze tylko napisz w jakiej postaci, bo to kluczowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 A może jako aromatycznego użyć trochę challengera? co o tym sądzisz? Jak najbardziej. Challenger jest chmielem uniwersalnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Dodam tylko' date=' że teraz używam 30g Marynki do Pilsów i mozna powiedzieć, że jest goryczka fajna.[/quote']To jeszcze tylko napisz w jakiej postaci, bo to kluczowe. Granulat. A ostatnio jeszcze garść szyszki, co by nie było za mało Podeślę ci niedługo Pilsa to zobaczysz czy aby nie za mocno chmielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Jak najbardziej. Challenger jest chmielem uniwersalnym. Ok to dam 25g fuggles na 1 minute, potem 25 g fuggles i 10g challengera na 20 minut a na pełną godzinę tam tyle challengera żeby nie przekroczyć 35 IBU. Teraz nie mam swojego komputera z beersmithem i nie mogę tego wyliczyć. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Odświeżę temat: czy bittera chmielić na zimno? z postów Makarona (róznież w innych wątkach) wynika, że chmieli się na gorczykę głównie. Na stronie PSPD w opisie kategorii konkursowych napisane jest o chmileniu na zimno. Planowałem dodać na cichej trochę chmielu więc się zastawnawiam : czy to ma sens ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Ma, 2 bittery z pudła z Krakowa były chmielone na zimno. Receptury już są na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 I tak też zrobie. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Odświeżę temat: czy bittera chmielić na zimno? z postów Makarona (róznież w innych wątkach) wynika, że chmieli się na gorczykę głównie. Na stronie PSPD w opisie kategorii konkursowych napisane jest o chmileniu na zimno. Planowałem dodać na cichej trochę chmielu więc się zastawnawiam : czy to ma sens ? Eeee... nie ja pisałem o balansie w kierunku goryczki. Pozatym sam smak i aromat chmielowy może być w bardzo szerokim zakresie. Od delikatnego do umiarkowanego. Aby nie wjechać w podobny poziom w porównaniu z APA. Co do piw dostępnych na rynku to wersje z browarów rzemieślniczych są chmielone na aromat mocniej niż przemysłowe wersje bittera. Co do chmielenia na zimno, tego generalnie się nie robi, ale ważniejsze są efekty końcowe w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Prywatnie nie jestem wielkim zwolennikiem, przynajmniej dopóki nie chodzi o ESB i IPA, czyli piwa obecnie z tych mocniejszych. Ale co komu pasuje - widocznie jury w Krakowie miało "chmielowe odchylenie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się