Jump to content

Fresh mix 70/30


Jejski

Recommended Posts

Mam butlę gazu fresh mix 70/30 czyli 70% azotu i 30% Co2.

Pytania:

1 Jak gazować tzn. ile Bar i chodzi mi o "trząchanie" kegiem przy powiedzmy 15°C

2 Czy po gazowaniu można wypychać samym Co2 bez utraty efektu azotu do końca kega.

3 Dokręcanie reduktora przy 150 bar i brak zaworu bezpieczeństwa na zaworze budzą moje obawy.

O rady proszę praktyków.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1. koło 2,5 - 3,0 bar.

2. zależy jak długo keg będzie podpięty- jego zawartość będzie dążyła do równowagi więc część azotu będzie przechodzic z piwa do CO2 znajdującym się nad nim ale myślę, że piwo dosyć szybko rozlejesz- sam wproszę się na degustację :)

3. co do reduktora, są tu specjaliści od tego ale wg mnie reduktor do CO2 nawet po dostosowaniu gwintu i manometru ciśnienia z butli może być zbyt słaby- CO2 ma w butli poniżej 100 barów, azot koło 150 lub więcej. Może lepiej podłączyć do butli jakiś tańszy reduktor spawalniczy za 60-70zł (który ponoć nadaje się do wyszynku (chociaż sam tego nie sprawdzałem)). Ewentualnie dać najpierw spawalniczy a do niego przykręcić reduktor CO2 żeby na nim już dokładne ciśnienie ustawiać.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki.

1. Przy plastikowym  kegu nie zdecyduję się na 3bar , ale zacznę od moich normalnych 1,8 i myślę że 2,5 to będzie max.

2. Dość szybko to enigmatyczne stwierdzenie, ale czas dwa do trzech tygodni max na kega to wszystko. Jak się chcesz otruć to na degustację oczywiście zapraszam! ;)

3. Reduktor mam 250bar , a w butli jest teoretycznie 150. Zawór jest z gwintem typowym do reduktora piwnego a nie azotu. Bardziej martwi mnie sama szczelność połączenia butla-reduktor. Niechciałbym  startu rakiety V2 w piwnicy ;)

Link to comment
Share on other sites

byłem dzisiaj w Gami we Wrocławiu wymienić butlę i też mają freshmix, to przy okazji podpytałem. A że nie znałem treści trzeciej wiadomości z tego wątku to wiem ino tylko tyle, że reduktor CO2 się nada o ile skali nie braknie, czyli 200 to minimum jakie powinien zapewnić.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Kilka wniosków na świerzo po pierwszym kegowaniu.

1 Rozpuszczalność azotu w ok.15°C 2,2 Bar tak naprawdę prawie żadna przy "kulaniu" kega, ale po czasie np. kilka dni ok. To nie samo co2!

2 Manometr ma być na minimum 150 Bar. Samo podłoączenie i szczelność na typowym śrubunku do CO2 - bez problemu. Bez zaworu bezpieczeństwa dupiato przenosi się butlę :)

3 Wyszynk, i tu jest największy problem, bo trzeba się przyzwyczaić do nowej rzeczywistości! Przy tradycyjnym kranie prawie nigdy nie używałem spieniacza, a w tym wypadku to podstawa. 

Jeszcze dużo nauki przedemną ;)

 

https://youtu.be/DsJhoprWKFM

post-96-0-59961500-1494449753_thumb.jpg

post-96-0-71757100-1494449769_thumb.jpg

post-96-0-69928100-1494449789_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.