Poziomka Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Hej, Jak myślicie, czy przy chmieleniu na zimno, przelewając do kubła z kranikiem z burzliwej na cichą, można zamontować od razu filtrator z oplotu żeby nie bawić się w żadne pończochy czy inne patenty i rozlewać przefiltrowane piwo, czy jednak metal z fermentatora źle wpłynie na piwo podczas fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zależy od metalu. Ja na filtratorze z oplotu znalazłem ślady rdzy. Ale moim zdaniem to zły pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Pewnie wyjdę na niekumatego, ale co mi tam Tak konkretnie, to o co chcesz zapytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reszkapl Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) A jak zapewnisz sterylnosc wężyka? Moim zdaniem infekcja gwarantowana. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez reszkapl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 A jak zapewnisz sterylnosc wężyka? Wygotuje go. Tu masz przykładowy wąż nierdzewny, nie powinien reagować z piwem. Zastanawia mnie skuteczność, wąż będzie leżał na dnie fermentora razem z chmielem i będzie go zasysał. Tak więc trochę się tego i tak przedostanie.Jeżeli zastosujesz to proszę o zdanie relacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Pewnie czerpiesz doświadczenie (co do filtrowania) z filtrowania młóta. Otóż rozczaruję cie to nie oplot iltruje. Przepuszczając piwo z "burzliwej" przez oplot nic nie zyskujesz....no chyba że infekcje. A tak w ogóle to co to jest cicha fermentacja i w jakim celu chcesz przelewac piwo? Jak dla pozyskania gęstwy to ok kumam...Ja od długiego czasu nie stosuje przelewania na "cichą" z dobrymi skutkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 A jak z chmieleniem na zimno skoro nie przelewasz na cicha ? Dajesz chmiel na zimno na te drozdze ? Tez mialem ostatnio problem z odfiltrowaniem chmielu z cichej bo bylo go sporawo i 3l mi niestety uciekly:( Pozostaje chyba niestery tylko ponchocha, pezynajmniej nie widzialem innego fajnego sposobu. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Jeszcze nie podchodziłem do chmielenia na zimno, ale nie wystarczy wrzucić granulatu to worka nylonowgo i po sprawie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Nie. Juz to atoaowali i efekt z tego marny bo chmiel sie zbija i nie ma wystarczajacego kontaktu z piwem. Tylko i wylacznie chmielenie luzem. I po co wywarzac otwarte drzwi? Ponczocha to wszystko czego potrzebujesz. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 pończocha, potwierdzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poziomka Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Kurcze, nie wyobrażam sobie tej pończochy Nie mogę znaleźć żadnego filmu jak to się robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Normalnie. Kupujesz ponczochy (albo talie stopki ponczochowate - sa male i nie trzeba docinac). Jeden koniec zawiazujesz (supeł), gotujesz (10-15 min). Zakładasz na koniec wężyka (i mocujesz gumką recepturką - ją też możesz przegotować razem z pończochą). W tym momencie końcówka z pończochą luźno zwisającą do wiadra do rozlewu, druga końcówka do piwa. Zasysasz i ładnie filtruje. Robię tak od początku przygody z piwowwarstwem i się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrokoo Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 A ja używam druciaka metalowego do odfiltrowania chmielin na zimno i efekt też jest bardzo bardzo dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poziomka Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Normalnie. Kupujesz ponczochy (albo talie stopki ponczochowate - sa male i nie trzeba docinac). Jeden koniec zawiazujesz (supeł), gotujesz (10-15 min). Zakładasz na koniec wężyka (i mocujesz gumką recepturką - ją też możesz przegotować razem z pończochą). W tym momencie końcówka z pończochą luźno zwisającą do wiadra do rozlewu, druga końcówka do piwa. Zasysasz i ładnie filtruje. Robię tak od początku przygody z piwowwarstwem i się sprawdza. Aha, Ja normalnie po cichej to prosto z kranika rozlewałem do butelek, a teraz jeszcze raz przelewać z kubła do kubła, to nie napowietrzy się zbytnio? Myślałem że patent z pończochą jest jakoś z kranikiem i rozlewaniem do butelek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Normalnie. Kupujesz ponczochy (albo talie stopki ponczochowate - sa male i nie trzeba docinac). Jeden koniec zawiazujesz (supeł), gotujesz (10-15 min). Zakładasz na koniec wężyka (i mocujesz gumką recepturką - ją też możesz przegotować razem z pończochą). W tym momencie końcówka z pończochą luźno zwisającą do wiadra do rozlewu, druga końcówka do piwa. Zasysasz i ładnie filtruje. Robię tak od początku przygody z piwowwarstwem i się sprawdza. Aha, Ja normalnie po cichej to prosto z kranika rozlewałem do butelek, a teraz jeszcze raz przelewać z kubła do kubła, to nie napowietrzy się zbytnio? Myślałem że patent z pończochą jest jakoś z kranikiem i rozlewaniem do butelek... Nie no przed rozlewem wypadało by odfiltrować... nie tylko chmieliny ale też różnego rodzaju farfocle pofermentacyjne... Ja przeprowadzam fermentację w fermentorze bez kranika (burzliwa + cicha, bez przelewania); po skończonej fermentacji i chmieleniu na zimnej przelewam przez pończochę do fermentora z kranikiem. Po jakimś czasie butelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Ja druciakuje https://www.facebook.com/pg/browaranteks/photos/?tab=album&album_id=372959029546742 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Normalnie. Kupujesz ponczochy (albo talie stopki ponczochowate - sa male i nie trzeba docinac). Jeden koniec zawiazujesz (supeł), gotujesz (10-15 min). Zakładasz na koniec wężyka (i mocujesz gumką recepturką - ją też możesz przegotować razem z pończochą). W tym momencie końcówka z pończochą luźno zwisającą do wiadra do rozlewu, druga końcówka do piwa. Zasysasz i ładnie filtruje. Robię tak od początku przygody z piwowwarstwem i się sprawdza. Aha, Ja normalnie po cichej to prosto z kranika rozlewałem do butelek, a teraz jeszcze raz przelewać z kubła do kubła, to nie napowietrzy się zbytnio? Myślałem że patent z pończochą jest jakoś z kranikiem i rozlewaniem do butelek... Cudów nie ma, napowietrzy się trochę, no ale co zrobisz. Opisałem mój sposób, piwa wychodzą i jest okej. Nawet przy rozlewie piwo też się napowietrza, tak więc nie popadajmy w skrajności. A odfiltrować po chmieleniu na zimno musisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poziomka Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Normalnie. Kupujesz ponczochy (albo talie stopki ponczochowate - sa male i nie trzeba docinac). Jeden koniec zawiazujesz (supeł), gotujesz (10-15 min). Zakładasz na koniec wężyka (i mocujesz gumką recepturką - ją też możesz przegotować razem z pończochą). W tym momencie końcówka z pończochą luźno zwisającą do wiadra do rozlewu, druga końcówka do piwa. Zasysasz i ładnie filtruje. Robię tak od początku przygody z piwowwarstwem i się sprawdza. Aha, Ja normalnie po cichej to prosto z kranika rozlewałem do butelek, a teraz jeszcze raz przelewać z kubła do kubła, to nie napowietrzy się zbytnio? Myślałem że patent z pończochą jest jakoś z kranikiem i rozlewaniem do butelek... Nie no przed rozlewem wypadało by odfiltrować... nie tylko chmieliny ale też różnego rodzaju farfocle pofermentacyjne... Ja przeprowadzam fermentację w fermentorze bez kranika (burzliwa + cicha, bez przelewania); po skończonej fermentacji i chmieleniu na zimnej przelewam przez pończochę do fermentora z kranikiem. Po jakimś czasie butelkuję. Czyli nie odfiltrowujesz martwych drożdży między cichą a burzliwą? to czym się różni jedna od drugiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 A jak z chmieleniem na zimno skoro nie przelewasz na cicha ? Dajesz chmiel na zimno na te drozdze ?Oczywiście że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Ja druciakuje https://www.facebook.com/pg/browaranteks/photos/?tab=album&album_id=372959029546742 Zakładasz nierdzewny zmywak na wąż i go przywiązujesz, czy coś jeszcze? Jak z klarownością? Zmywak sterylizujesz w wrzątku, SS? Stosujesz go jednorazowo czy wielokrotnie? Pozdrawiam Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 W wężyk mam wetkniętą rurke do rozlewu a ją wciskam w zmywak. Bez przywiązywania, Piwo jest klarowne. Zmywak wrzucam do SS używam jednorazowo bo rzadko warzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Ja druciakuje https://www.facebook.com/pg/browaranteks/photos/?tab=album&album_id=372959029546742 Zakładasz nierdzewny zmywak na wąż i go przywiązujesz, czy coś jeszcze? Jak z klarownością? Zmywak sterylizujesz w wrzątku, SS? Stosujesz go jednorazowo czy wielokrotnie? Pozdrawiam Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Ja po prostu nasuwam druciak na wąż igielitowy 12 mm od strony wiadra z piwem i chmielinami, nie zsuwa się. Wcześniej go wygotowuję, a później wkładam do fermentora razem z wężem i moczę w oxi. Druciaki używam jednorazowo. Klarowność ok. Jest jednak trochę to niewygodne. Przelałem już tak 3 warki i dwie poszły bez problemu, a w jednej co chwilę zapychał się druciak. Następnym razem spróbuję pończochy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Faktycznie druciak jest taki skuteczny ze zatrzymuje wszystkie drobiny chmielu? Wiadomo ze duzo nie potrzeba aby byl gushing. Druciaka stosowalem ale tylko i wylacznie do szyszek. Szyszka wieksza wiec sie dobrze ta opcja sprawdza. Poki co z ponczochy kozystam do granulatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Normalnie. Kupujesz ponczochy (albo talie stopki ponczochowate - sa male i nie trzeba docinac). Jeden koniec zawiazujesz (supeł), gotujesz (10-15 min). Zakładasz na koniec wężyka (i mocujesz gumką recepturką - ją też możesz przegotować razem z pończochą). W tym momencie końcówka z pończochą luźno zwisającą do wiadra do rozlewu, druga końcówka do piwa. Zasysasz i ładnie filtruje. Robię tak od początku przygody z piwowwarstwem i się sprawdza. Aha, Ja normalnie po cichej to prosto z kranika rozlewałem do butelek, a teraz jeszcze raz przelewać z kubła do kubła, to nie napowietrzy się zbytnio? Myślałem że patent z pończochą jest jakoś z kranikiem i rozlewaniem do butelek... Nie no przed rozlewem wypadało by odfiltrować... nie tylko chmieliny ale też różnego rodzaju farfocle pofermentacyjne... Ja przeprowadzam fermentację w fermentorze bez kranika (burzliwa + cicha, bez przelewania); po skończonej fermentacji i chmieleniu na zimnej przelewam przez pończochę do fermentora z kranikiem. Po jakimś czasie butelkuję. Czyli nie odfiltrowujesz martwych drożdży między cichą a burzliwą? to czym się różni jedna od drugiej? Dobre... he he Wg Ciebie cicha rozpoczyna się po odfiltrowaniu drożdży??? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Do chmielenia na zimno chmiel wsypuje luzem do fermentora, później filtruje za pomocą Hopstopera, ten sposób sprawdza się bdb. Chmiel na cichej pływa luzem w piwie, tym sposobem oddaje więcej aromatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się