Lich555 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 1."At the time of this writing, the cyser has dried to down to 1.002 and is wonderfully complex and surprisingly drinkable for being only 2 weeks old" Mam rozumieć, że fermentował on 2 tygodnie w pojemniku, najpierw kilka dni w pojemniku, a potem przelał go do butelek gdzie leżakował te 2 tygodnie? Z innego przepisu mam: 2."pour into a crock or plastic pail" gdzie wszystko fermentuje przez 3 dni, a potem "Strain and pour into a secondary fermentation vessel (bottle or jug). Add the raisins and fit a fermentation trap to the vessel.". Najpierw mam fermentować w zwykłym plastikowym wiadrze 3 dni, a potem przelać do pojemnika fermentacyjnego i dodać rodzynek? Dalej pisze "Leave until fermentation ceases completely, then rack and top up with reserved pint of water and any additional required to reduce all but 1 inch of airspace.". Mam poczekać aż się sfermentuje (ile czasu?) po czym dodać tyle wody, by zostało 2 cm powietrza w pojemniku fermentacyjnym? Co tu znaczy słowo "rack"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zjechał do 0,5 blg i mając dwa tygodnie był już zadziwiająco pijalny, nie przelewał go jeszcze nigdzie. Tak, potem dodaje się rodzynek-ale trzeba dodać, że te rodzynki należy wielokrotnie przepłukać na sicie aż przestanie pojawiać się olej, wówczas takie rodzynki wznowią fermentację i jeszcze coś się będzie działo, rodzynki dobrze dolewać do wina w balonie już i zostawić dużo miejsca na gaz i na pianę, a jeśli rodzynki są z siarczynami, to nie ma sensu ich dawać do wina w ogóle, bo fermentacji nowej nie zaczną, a starą zatrzymają. Rack oznacza przelanie. Najlepiej jakbyś zdecydował się na jeden przepis i robił ściśle wg niego, jak będziesz wprowadzał co krok modyfikacje, to nie wróżę nic dobrego z tego napoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lich555 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie, nie zamierazam łączyć tych przepisów. W pierwszym przypadku nie przelewał nigdzie, czyli fermentowało cały czas w pojemniku do fermentacji? Przy późniejszym przelaniu do butelek trzeba znów odczekać tydzień? Ty mówisz by zostawić dużo miejsca na gaz i pianę, a on mówi "then rack and top up with reserved pint of water and any additional required to reduce all but 1 inch of airspace" Mam takie zasadnicze pytanie. Da się zrobić używajac tylko tego? http://allegro.pl/pojemnik-fermentacyjny-30-wiadro-kran-rurka-gratis-i6500587898.html?reco_id=052d610c-27a0-11e7-a227-020a8722a376 Trzeba mieć balon? Jeszcze naszło mnie takie pytanie. Przy robieniu piwa też lepiej dodać pożywkę? Np. http://twojbrowar.pl/pl/dodatki-piwowarskie/281-pozywka-dla-drozdzy-10g.html Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez Lich555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 No, masz zwykły fermentator, jak się skończy fermentacja, musisz gdzieś przelać znad osadu, masz drugi albo garnek, to przelej tam, tamten umyj i z powrotem możesz wlać. Zrób tak jak on, to Ci rodzynki wywalą rurkę. Zależy od piwa, pożywka jest potrzebna przy piwach o dużej gęstości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lich555 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Ok. Mógłbym prosić o ostateczną ocenę przetłumaczonych przepisów? 1.Mniszkowy cydr; źródło: https://beerandbrewing.com/dandelion-cyser/ 2.Wino mniszkowe; źródło: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=21095 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Lepiej wino jak już, ale kwiaty dałbym do siateczki i gotował z całością, ewentualnie litr wody kwiaty, gotowanie, odcedzić i dodać do reszty, nie widzę potrzeby dodawania soków, tylko skórki, najlepiej gotować razem z kwiatami. Po rodzynkach żadna woda nie jest potrzebna. Wino po zlewaniu kilkukrotnym znad osadu trzymałbym dalej w balonie-niech dojrzewa i co jakiś czas kosztował, z pewnością nie butelkował tak młodego i nieułożonego wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lich555 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Wydaje mi się, że jak ściśniemy te kwiatki w siatce to nie wyciągniemy z nich pełni smaku. Płatki kwiatów będą wypadać z tej siatki i będziemy mieli śmieci w tym. Rozumiem, że bez balona się nie obejdzie? W zwykłym pojemniku fermentacyjnym nie zrobimy tego? Nie jest to jakiś problem, pytam raczej z ciekawości Mógłbyś opisać jak zlewać ten osad z balona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Siateczka do gotowania chmielu, nie wiem o czym myślałeś. Najlepiej wężykiem. Może zanim się zabierzesz za ten napój, zrobiłbyś solidne zakupy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lich555 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Moim zdaniem zalecają gotować płatki położone luzem bo woda dokładniej wyciągnie z nich ekstrakt. Np. przy parzeniu sypanej herbaty (nie w torebkach) też zalecane jest ułożenie suszu jak najluźniej, by woda jak najlepiej objęła cały surowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 W przypadku ziół gotowanie w siateczce wydobywa najwięcej i dodatkowo zatrzymuje konkretne składniki olejku. Ale jak chcesz sobie dołożyć filtracji, klarowania itd, Twój trunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się