Sławek99 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Mam na imię Sławek i jestem z Lublina. Nie miałem pojęcia o tym , że piwowarów domowych w kraju jest tak wielu. Do tej pory nauczyłem się produkcji wędlin domowych, wędzenia, domowego wyrobu chleba na zakwasie oraz domowych oscypków. Żona robi dobre wino. Do piwowarstwa namówiły mnie nasze koncerny produkując to co na wyrost nazywają piwem. Nie dotyczy to oczywiście nowych browarów które wypuszczają mniej lub bardziej sensowne produkty. Pierwsze warki zrobiłem kilka lat temu, ale miałem kilkuletnią przerwę ( inne zajęcia). W czasie robienia grudniowych porządków natrafiłem na dwa rodzaje piwa które miały już trzy lata. Były ok. Znalazłem również słody, drożdże, kapsle i chmiele. Wznowienie działalności nastąpiło już po nowym roku , bo nie miałem świeżych drożdży. Dokupiłem słody , chmiele i drożdże. Co ciekawe ześrutowane 3 letnie słody ( w szczelnych opakowaniach) nic nie straciły na jakości ( przynajmniej ja nic nie wyczułem). Co do starych chmieli ( w pudełkach BA) raczej nie straciły zbyt wiele. Za poradą na forum zwiększyłem dawkę o 10% , ale chyba 5% by wystarczyło. Muszę z tego miejsca serdecznie podziękować za wszelkie rady znajdujące się na forum. Dzięki jednej z nich "zawsze zdążysz wylać" uratowałem swojego Belga. Miałem go wylać bo capił niemiłosiernie nawet podczas butelkowania. Ale się ułożył i żona z teściową dosyć szybko się z tym Belgiem uporały. Nawet chcą same kupić cukier trzcinowy abym tylko zrobił coś podobnego. Z uwagi na sprzęt który posiadałem ( kuchenka elektryczna oraz garnek 20 litrowy) byłem zmuszony poczynić zakupy ( garnek stalowy 36 litrów, taboret gazowy, dwie butle itp.) Dzięki temu zamiast warzyć 10 godzin warzę teraz 5 godzin ( jednocześnie wędzę ). Przepraszam, że się tak rozpisałem. Na pewno nie będę zadawał pytań "bez sensu" bo szanuję czas innych i umiem czytać, a zawsze lepiej przeczytać jak najwięcej. Jeszcze raz pozdrawiam serdecznie wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Witaj Sławek ! Ja tez wędzę i warzę, świetna kompozycja. Powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMES Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Cześć Sławku, Zazdroszczę Ci tego wędzenia, uwielbiam takie wędliny. Pamiętam też jak już z 20 lat temu, jeszcze jako chłopaczek spróbowałem wędzonego przez mojego wujka pstrąga i wtedy pomyślałem, że też kiedyś zajmę się wędzeniem. Póki co nie ma sposobności. Co do Twojego nowego zakupu, to myślę, że niebawem 36 L zaś będzie za mało, jak masz już takie fanki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek99 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Witaj Sławek ! Ja tez wędzę i warzę, świetna kompozycja. Powodzenia ! Nie ma to jak wędzenie własnych wyrobów. Teraz doszło warzenie i jednoczesne próbowanie własnego piwa do jakiejś kanapeczki z własnym coś nie coś , a robię nawet kabanosy. Pozdrawiam, szczęścia na obu płaszczyznach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek99 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Cześć Sławku, Zazdroszczę Ci tego wędzenia, uwielbiam takie wędliny. Pamiętam też jak już z 20 lat temu, jeszcze jako chłopaczek spróbowałem wędzonego przez mojego wujka pstrąga i wtedy pomyślałem, że też kiedyś zajmę się wędzeniem. Póki co nie ma sposobności. Co do Twojego nowego zakupu, to myślę, że niebawem 36 L zaś będzie za mało, jak masz już takie fanki Pozdrawiam Witaj. Odwiedź stronkę wędliny domowe, a pewnie znajdziesz i miejsce i czas. Własne wyroby są zdrowe jak własne piwo domowe. Nie rejestrowałem się na tamtej stronie ale wiem , że oni jak i my potrafimy robić naprawdę cuda. Na razie jednak muszę się podciągnąć w piwowarstwie bo ten temat znam najsłabiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się