marlow Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 W związku z porą roku planuje podejście do tematu piwa z pędami sosny. Oto projekt receptury - warka 20l / 12.5Blg / 43IBU (wg. Brewness): - 5kg słodu pale ale zacieranie 1h w 67st - 30g chmielu Iunga gotowanego 60 min - 30g chmielu Iunga gotowanego 5 min - ok 1l objętościowo świeżych pędów sosny gotowanie 15min - fermentacja drożdżami US-05 Opcje: - sosna do "chmielenia" na zimno - trochę słodów jasny karmel , pszenica - trochę słodu barwiącego bez palonych posmaków np. Wayermann Carafa Special 3, albo Sinamar żeby dostać coś ka sosnowe Black IPA - trochę amerykańskiego chmielu na cytrusy Proszę o opinie szczególnie interesowałoby mnie dawkowanie tych pędów sosny: kiedy i ile (waga albo objętość na oko). Oraz które z opcji by wam pasowały. Uprzedzając komentarze: sosnowe pędy zamierzam pozyskać w sposób odpowiedzialny z własnej działki (a nie rabunkowo z działki min. Szys2ko) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 5 tematów wcześniej: http://www.piwo.org/topic/23556-ipa-chn%C4%85ca-%C5%BCywic%C4%85/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się