Jazzman108 Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 Dziś zabrałem się za drugą warkę. Zaciekawił mnie ten temat: http://www.piwo.org/forum/t435-Warzenie-z-ekstraktem-i-ziarnami-specjalistycznymi.html Postanowiłem więc spróbować. dopiero co dodałem drożdże, więc pozostaje mi tylko czekać. 3,4 KG. ekstraktu WES Drożdże US-05 0,5 KG. słód karmelowy 125 Gr. słód czekoladowy chmiel goryczkowy Marynka chmiel aromatyczny Lubelski Wyszło ok. 20L i 12,5°Blg Sposób w sumie mało popularny. Gdy piwo dojrzeje postaram się tu zamieścić jakieś zdjęcie. Robił ktoś piwo tą metodą ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 Oprócz tego że zamieścisz foto to jeszcze przywieź to piwko do degustacji na któreś ze spotkań Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 Sposób w sumie mało popularny. Gdy piwo dojrzeje postaram się tu zamieścić jakieś zdjęcie. Raz robiłem. I jak to pierwszy raz miałem oczywiście trochę pytań i uwag. Piwo generalnie wyszło takie sobie. Da się wypić, ale bez rewelacji. Jak dla mnie jednak czuć że to z ekstraktów - gdybym robił jeszcze raz to dałbym mocniejsze karmelowe, i/albo więcej palonych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazzman108 Posted March 3, 2010 Author Share Posted March 3, 2010 Piwko bardzo ładnie fermentuje Na wierzchu powstała bardzo ładna piana. Fermentor stoi w pomieszczeniu w którym temp. waha się między 20°C -24°C . Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted March 3, 2010 Share Posted March 3, 2010 (edited) Ja tak robię czasami zimą kiedy nie chce mi się warzyć w zimnym garażu Jeżeli chodzi o smak piwa to nie ma różnicy, bo przeciesz piwa z ekstraktów i słodów specjalistycznych wygrywają konkursy piwowarskie i to nie w osobnej kategorii, ale w kompetycji z piwami z samych słodów. Gdy używasz suchy ekstrakt i ekstrakty z puszek koszty warki są trochę wyższe, ale tutejsze sklepy mają własny extrakt płynny który sprzedają na wagę w wiaderkach albo w plastikowych butelkach po mleku Sam mam takie puste wiaderko w bagażniku, na wypadek gdy w drodze powrotnej z pracy wpadnie mi do głowy by uwarzyć mocniejsze IPA albo Imperial Stout OG 1.070+. Dodaje wtedy trochę ekstraktu aby podnieść OG. Jedyna różnica to ciemniejszy kolor. Także chyba koloru Kolscha nie uzyskasz z ekstraktu: LME ma kolor 7 L, a pils albo pale ma kolor 2 L. Edited March 3, 2010 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazzman108 Posted March 8, 2010 Author Share Posted March 8, 2010 Fermentacja przebiegła bardzo szybko. Zeszło z 12,5°Blg do 2°Blg . Posiadam tylko jeden fermentor więc cichą darowałem. Wyszło 39 butelek. Za jakieś 10 dni przeniosę je w chłodniejsze miejsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazzman108 Posted March 15, 2010 Author Share Posted March 15, 2010 Piwko przeniesione w chłodniejsze miejsce Pierwszą butelkę otworze w sobotę dokładnie o 20:40. Do ostatniego meczu Rugby 6 Nations Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazzman108 Posted March 20, 2010 Author Share Posted March 20, 2010 Miało być otworzone wieczorkiem, a zostało przy warzeniu pszenicznego Smakuje mi o wiele bardziej od pierwszej warki z brewkita. Piwo ma mocną goryczkę. Pienistość o wiele lepsza od pierwszej warki. Piana utrzymuje się do samego końca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted March 20, 2010 Share Posted March 20, 2010 Dopiero się zdziwisz jak zaczniesz prawdziwe zacieranie Wtedy poznasz prawdziwy smak prawdziwego PIWA Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkc Posted March 26, 2010 Share Posted March 26, 2010 ładnie to wygląda:beer: mogę spytać, jaki to ekstrakt został użyty? jasny,ciemny czy bursztynowy?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazzman108 Posted March 26, 2010 Author Share Posted March 26, 2010 1,7kg jasny + 1,7kg bursztynowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkc Posted March 26, 2010 Share Posted March 26, 2010 dzięki, no to już wiem co zrobię jak zwolni mi się pojemnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazzman108 Posted March 26, 2010 Author Share Posted March 26, 2010 (edited) Zapomniałem napisać że chmieli było po 30g(granulat) na początek cały goryczkowy i 1/2 aromatycznego, reszta aromatycznego na ostanie 15-10min. goryczka wyszła wyraźna, więc możesz użyć mniejszej ilości chmielu. Pozdr. Edited March 26, 2010 by Jazzman108 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now