Jazzman108 Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Dziś zabrałem się za drugą warkę. Zaciekawił mnie ten temat: http://www.piwo.org/forum/t435-Warzenie-z-ekstraktem-i-ziarnami-specjalistycznymi.html Postanowiłem więc spróbować. dopiero co dodałem drożdże, więc pozostaje mi tylko czekać. 3,4 KG. ekstraktu WES Drożdże US-05 0,5 KG. słód karmelowy 125 Gr. słód czekoladowy chmiel goryczkowy Marynka chmiel aromatyczny Lubelski Wyszło ok. 20L i 12,5°Blg Sposób w sumie mało popularny. Gdy piwo dojrzeje postaram się tu zamieścić jakieś zdjęcie. Robił ktoś piwo tą metodą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Oprócz tego że zamieścisz foto to jeszcze przywieź to piwko do degustacji na któreś ze spotkań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Sposób w sumie mało popularny. Gdy piwo dojrzeje postaram się tu zamieścić jakieś zdjęcie. Raz robiłem. I jak to pierwszy raz miałem oczywiście trochę pytań i uwag. Piwo generalnie wyszło takie sobie. Da się wypić, ale bez rewelacji. Jak dla mnie jednak czuć że to z ekstraktów - gdybym robił jeszcze raz to dałbym mocniejsze karmelowe, i/albo więcej palonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Piwko bardzo ładnie fermentuje Na wierzchu powstała bardzo ładna piana. Fermentor stoi w pomieszczeniu w którym temp. waha się między 20°C -24°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Ja tak robię czasami zimą kiedy nie chce mi się warzyć w zimnym garażu Jeżeli chodzi o smak piwa to nie ma różnicy, bo przeciesz piwa z ekstraktów i słodów specjalistycznych wygrywają konkursy piwowarskie i to nie w osobnej kategorii, ale w kompetycji z piwami z samych słodów. Gdy używasz suchy ekstrakt i ekstrakty z puszek koszty warki są trochę wyższe, ale tutejsze sklepy mają własny extrakt płynny który sprzedają na wagę w wiaderkach albo w plastikowych butelkach po mleku Sam mam takie puste wiaderko w bagażniku, na wypadek gdy w drodze powrotnej z pracy wpadnie mi do głowy by uwarzyć mocniejsze IPA albo Imperial Stout OG 1.070+. Dodaje wtedy trochę ekstraktu aby podnieść OG. Jedyna różnica to ciemniejszy kolor. Także chyba koloru Kolscha nie uzyskasz z ekstraktu: LME ma kolor 7 L, a pils albo pale ma kolor 2 L. Edytowane 3 Marca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Fermentacja przebiegła bardzo szybko. Zeszło z 12,5°Blg do 2°Blg . Posiadam tylko jeden fermentor więc cichą darowałem. Wyszło 39 butelek. Za jakieś 10 dni przeniosę je w chłodniejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Piwko przeniesione w chłodniejsze miejsce Pierwszą butelkę otworze w sobotę dokładnie o 20:40. Do ostatniego meczu Rugby 6 Nations Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 20 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Miało być otworzone wieczorkiem, a zostało przy warzeniu pszenicznego Smakuje mi o wiele bardziej od pierwszej warki z brewkita. Piwo ma mocną goryczkę. Pienistość o wiele lepsza od pierwszej warki. Piana utrzymuje się do samego końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Dopiero się zdziwisz jak zaczniesz prawdziwe zacieranie Wtedy poznasz prawdziwy smak prawdziwego PIWA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 ładnie to wygląda:beer: mogę spytać, jaki to ekstrakt został użyty? jasny,ciemny czy bursztynowy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 1,7kg jasny + 1,7kg bursztynowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 dzięki, no to już wiem co zrobię jak zwolni mi się pojemnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 (edytowane) Zapomniałem napisać że chmieli było po 30g(granulat) na początek cały goryczkowy i 1/2 aromatycznego, reszta aromatycznego na ostanie 15-10min. goryczka wyszła wyraźna, więc możesz użyć mniejszej ilości chmielu. Pozdr. Edytowane 26 Marca 2010 przez Jazzman108 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się