Kuba Sawczuk Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Cześć, chciałbym sklonować Vermont IPA Pinty ale przez długi czas nie warzyłem i nie mam takie wyczucia smaku chmielu. Fajne jest te uderzenie goryczki a poźniej uczucie słodkich owoców np; manga. Standardowym zasypem Vermonta jest słód pilzneński i pale Weyermanna ale chce użyć tych samych słodów tylko że Viking Malta. Do produkcji piwa używa sie 4 chmieli: Columbus, Citra, Mosaic, Centennial Warka na +/- 30l. Co o tym sądzicie: Zacieranie 65°C przez 75 min 34L przed gotowaniem, 31L po gotowaniu, czas gotowania 60m. - 5 kg pilzeńskiego - 2 kg pale ale - 250g cukru - S-04 1. Columbus 50g - 60m 2. Columbus 50g - 50m 3. Centennial 25g - 25m 4. Centennial 25g - 20m 5. Mosaic 25g - 10m + cukier 6. Citra 25g - 0m i na zimno: 25g Citry z 25g Mosaic Wydaje mi sie że 50g do dosyć mało chmielu na zimno ale nie chce przedobrzyć (wiem wiem, chmielu nigdy za mało). Proszę o komentarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 100g columbusa na goryczke moze grubo poczesac, ja bym zmniejszyl. A reszte chmieli po 25g na 0'i po 25g na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 (edytowane) 1. Columbus 50g - 60m 2. Columbus 50g - 50m z ciekawości - po co taki rozdział? i po co cukier? w ogóle bym chmiele przesunął bliżej 0'. już abstrahując od tych 100g na goryczkę - przecież to może zabić co mniej wyrobionego odbiorcę Edytowane 6 Maja 2017 przez LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) Cześć, chciałbym sklonować Vermont IPA Pinty ale przez długi czas nie warzyłem i nie mam takie wyczucia smaku chmielu. Fajne jest te uderzenie goryczki a poźniej uczucie słodkich owoców np; manga. @Kuba rzuć okiem na ten artykuł: https://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/tips-brewing-new-england-ipa/. W szybkim skrócie (jeżeli chodzi o chmielenie): 1.Chmielenie whirpoolowe (hop-stand) - wnosi smak i soczystość (ang. juicy), testowałem kilka razy nie tylko w vermoncie i zgadzam się z tym, że smak piwa jest inny (bardziej pełny) 2. Użyj chmielu o profilu 'owocowym' (do listy z artykułu mogę Ci też polecić CascadePL, przynajmniej dla mnie ma przyjemy, delikatnie owocowy charakter) 3. Chmiel szuflami na zimno i to na kilka dni. W innym opracowaniu (lub forum) wyczytałem, aby chmiel zadawać jeszcze w trakcie aktywności drożdży i ma to swoje zalety. Jeżeli zależy Ci na większej owocowości niż to co oferuje Vermont od Pinty to przeczytaj wskazówki odnoście doboru drożdży, zacierania i składników niesłodowanych. ale chce użyć tych samych słodów tylko że Viking Malta. Pokuś się na słody Colorado od Vikingów, robiłem na nich dwie warki i jestem bardzo zadowolony. Piękny przełom, bardzo dobra wydajność. Nie wiem na ile chcesz już zostawić zasyp, ale Honig o lekkiej nutce miodowej fajnie do Vermonta pasuje. Edytowane 7 Maja 2017 przez Daniel / Gruby Stefan dhanab i kamilg20 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 28 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 @Kuba rzuć okiem na ten artykuł: https://www.homebrew...ew-england-ipa/. Czy ktoś może przetłumaczył ten tekst? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się