Jump to content

Vermont IPA Pinta


Recommended Posts

Cześć, chciałbym sklonować Vermont IPA Pinty ale przez długi czas nie warzyłem i nie mam takie wyczucia smaku chmielu.


Fajne jest te uderzenie goryczki a poźniej uczucie słodkich owoców np; manga. 


 


 


Standardowym zasypem Vermonta jest słód pilzneński i pale Weyermanna ale chce użyć tych samych słodów tylko że Viking Malta. 


Do produkcji piwa używa sie 4 chmieli: Columbus, Citra, Mosaic, Centennial


Warka na +/- 30l. 


 


Co o tym sądzicie:


Zacieranie 65°C przez 75 min


34L przed gotowaniem, 31L po gotowaniu, czas gotowania 60m.


 


- 5 kg pilzeńskiego


- 2 kg pale ale 


- 250g cukru


- S-04


 


 


1. Columbus 50g - 60m


2. Columbus 50g - 50m


3. Centennial 25g - 25m


4. Centennial 25g - 20m


5. Mosaic 25g - 10m + cukier


6. Citra 25g - 0m


 


i na zimno:


25g Citry z 25g Mosaic


 


Wydaje mi sie że 50g do dosyć mało chmielu na zimno ale nie chce przedobrzyć (wiem wiem, chmielu nigdy za mało).


Proszę o komentarze


Link to comment
Share on other sites

100g columbusa na goryczke moze grubo poczesac, ja bym zmniejszyl. A reszte chmieli po 25g na 0'i po 25g na zimno.

Link to comment
Share on other sites

Cześć, chciałbym sklonować Vermont IPA Pinty ale przez długi czas nie warzyłem i nie mam takie wyczucia smaku chmielu. Fajne jest te uderzenie goryczki a poźniej uczucie słodkich owoców np; manga. 

@Kuba rzuć okiem na ten artykuł: https://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/tips-brewing-new-england-ipa/.

W szybkim skrócie (jeżeli chodzi o chmielenie):

1.Chmielenie whirpoolowe (hop-stand)  - wnosi smak i soczystość (ang. juicy), testowałem kilka razy nie tylko w vermoncie i zgadzam się z tym, że smak piwa jest inny (bardziej pełny)

2. Użyj chmielu o profilu 'owocowym' (do listy z artykułu mogę Ci też polecić CascadePL, przynajmniej dla mnie ma przyjemy, delikatnie owocowy charakter)

3. Chmiel szuflami na zimno i to na kilka dni. W innym opracowaniu (lub forum) wyczytałem, aby chmiel zadawać jeszcze w trakcie aktywności drożdży i ma to swoje zalety.

 

Jeżeli zależy Ci na większej owocowości niż to co oferuje Vermont od Pinty to przeczytaj wskazówki odnoście doboru drożdży, zacierania i składników niesłodowanych.

 

 

 

ale chce użyć tych samych słodów tylko że Viking Malta. 

 

Pokuś się na słody Colorado od Vikingów, robiłem na nich dwie warki i jestem bardzo zadowolony. Piękny przełom, bardzo dobra wydajność. Nie wiem na ile chcesz już zostawić zasyp, ale Honig o lekkiej nutce miodowej fajnie do Vermonta pasuje.

Edited by Daniel / Gruby Stefan
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.