Jump to content

Trzy szybkie pytania nowicjusza


Recommended Posts

Witam kolegów. Trzy szybkie pytania :) :

 

1. Fermentuję Dry Stout'a 11blg. W jednym fermentorze, bez przelewania do drugiego zbiornika, przez trzy tygodnie. Fermentacja burzliwa kończy się po 5 dniach, zostawiam na cichej przez 16 dni. Butelkuję i zbieram gęstwę zadając ją tego samego dnia do następnego piwa. Czy zadaje świeżą gęstwę czy 16 dniową?

 

2. Fermentuję AIPĘ 17 blg w temperaturze 20 stopni. Dwa dni przed rozlewem robię cold crash ok 8 stopni i w tej temperaturze butelkuję piwo. Co mam wpisać w kalkulatorze nagazowania w rubryce "Temperatura piwa"? 8 czy 20 stopni?

 

3.Stłukł mi się ostatnio spławik więc pomiar końcowy robiłem refraktometrem. Macie jakiś sprawdzony kalkulator do przeliczania, którego wynik pokrywał by się ze spławikiem? Sprawdzałem na trzech różnych i miałem wszędzie inne wyniki więc nie wiem czego się trzymać.

 

Z góry dziękuję :)

Edited by osiak
Link to comment
Share on other sites

2. Wpisujesz najwyższą temperaturę od końca fermentacji. Późniejsze schłodzenie nie ma znaczenia, bo CO2 nie weźmie się w piwie z kosmosu. Rozpuściłoby się gdyby drożdże je wydzielały, ale już skończyły pracę i nie wydzielają. 

3. Co to znaczy różny, jak bardzo się różnią? Ja korzystam z beersmitha, jest tam masa kalkulatorów, między innymi ten do refraktometru.  

Link to comment
Share on other sites

1. Teoretycznie 11 dniową. Jak masz 100% pewność, że drożdże skończyły pracę po 5 dniach. W kalkulatorach bym wpisał wiek gęstwy tak ok 1 tygodnia.

 

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Edited by mrmrooz
Link to comment
Share on other sites

2. Wpisujesz najwyższą temperaturę od końca fermentacji. Późniejsze schłodzenie nie ma znaczenia, bo CO2 nie weźmie się w piwie z kosmosu. Rozpuściłoby się gdyby drożdże je wydzielały, ale już skończyły pracę i nie wydzielają. 

3. Co to znaczy różny, jak bardzo się różnią? Ja korzystam z beersmitha, jest tam masa kalkulatorów, między innymi ten do refraktometru.  

 

W tym Dry stoutcie chociażby między 3,3 a 4,2 plato. 11 początkowa, 7 koniec. Nie żeby mi to życie ratowało, jestem po prostu ciekaw który według was jest najdokładniejszy. 

 

Co do pierwszego pytania widzę że zdania podzielone. 

Edited by osiak
Link to comment
Share on other sites

Kilka dni w tą czy w tą przy gęstwie różnicy ni czyni. Bardziej czyni te 7 stopni na koniec chyba że podajesz brix

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Kilka dni w tą czy w tą przy gęstwie różnicy ni czyni. Bardziej czyni te 7 stopni na koniec chyba że podajesz brix

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

7 mierzone refraktometrem rzecz jasna. 

Link to comment
Share on other sites

Kalkulator podany przez Kurta daje 4,4 blg, beersmith2 4,38, a https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/4,08. Różnice w ilości ~0,5 blg, to w domu chyba bez znaczenia. najważniejsze, żeby liczyć ciągle tym samym, żeby można było pomiary odnieść do siebie, a czy zeszło do 4,4 czy 4 blg to już ma drugorzędne znaczenie.  

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chodzi o pytanie pierwsze to wiek gęstwy liczymy od zakończenia fermentacji burzliwej. Więc zdecydowanie nie świeżą.

fakt , nie doczytałem, że zostawia na cichą bez zlewania

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.