osiak Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) Witam kolegów. Trzy szybkie pytania : 1. Fermentuję Dry Stout'a 11blg. W jednym fermentorze, bez przelewania do drugiego zbiornika, przez trzy tygodnie. Fermentacja burzliwa kończy się po 5 dniach, zostawiam na cichej przez 16 dni. Butelkuję i zbieram gęstwę zadając ją tego samego dnia do następnego piwa. Czy zadaje świeżą gęstwę czy 16 dniową? 2. Fermentuję AIPĘ 17 blg w temperaturze 20 stopni. Dwa dni przed rozlewem robię cold crash ok 8 stopni i w tej temperaturze butelkuję piwo. Co mam wpisać w kalkulatorze nagazowania w rubryce "Temperatura piwa"? 8 czy 20 stopni? 3.Stłukł mi się ostatnio spławik więc pomiar końcowy robiłem refraktometrem. Macie jakiś sprawdzony kalkulator do przeliczania, którego wynik pokrywał by się ze spławikiem? Sprawdzałem na trzech różnych i miałem wszędzie inne wyniki więc nie wiem czego się trzymać. Z góry dziękuję Edytowane 13 Maja 2017 przez osiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 2. Wpisujesz najwyższą temperaturę od końca fermentacji. Późniejsze schłodzenie nie ma znaczenia, bo CO2 nie weźmie się w piwie z kosmosu. Rozpuściłoby się gdyby drożdże je wydzielały, ale już skończyły pracę i nie wydzielają. 3. Co to znaczy różny, jak bardzo się różnią? Ja korzystam z beersmitha, jest tam masa kalkulatorów, między innymi ten do refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 1. Świeża Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) 1. Teoretycznie 11 dniową. Jak masz 100% pewność, że drożdże skończyły pracę po 5 dniach. W kalkulatorach bym wpisał wiek gęstwy tak ok 1 tygodnia. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Edytowane 13 Maja 2017 przez mrmrooz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) 2. Wpisujesz najwyższą temperaturę od końca fermentacji. Późniejsze schłodzenie nie ma znaczenia, bo CO2 nie weźmie się w piwie z kosmosu. Rozpuściłoby się gdyby drożdże je wydzielały, ale już skończyły pracę i nie wydzielają. 3. Co to znaczy różny, jak bardzo się różnią? Ja korzystam z beersmitha, jest tam masa kalkulatorów, między innymi ten do refraktometru. W tym Dry stoutcie chociażby między 3,3 a 4,2 plato. 11 początkowa, 7 koniec. Nie żeby mi to życie ratowało, jestem po prostu ciekaw który według was jest najdokładniejszy. Co do pierwszego pytania widzę że zdania podzielone. Edytowane 13 Maja 2017 przez osiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Kilka dni w tą czy w tą przy gęstwie różnicy ni czyni. Bardziej czyni te 7 stopni na koniec chyba że podajesz brix Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Kilka dni w tą czy w tą przy gęstwie różnicy ni czyni. Bardziej czyni te 7 stopni na koniec chyba że podajesz brix Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 7 mierzone refraktometrem rzecz jasna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 No to Ok ja używam tego kalkulatora https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Kalkulator podany przez Kurta daje 4,4 blg, beersmith2 4,38, a https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/4,08. Różnice w ilości ~0,5 blg, to w domu chyba bez znaczenia. najważniejsze, żeby liczyć ciągle tym samym, żeby można było pomiary odnieść do siebie, a czy zeszło do 4,4 czy 4 blg to już ma drugorzędne znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Jeśli chodzi o pytanie pierwsze to wiek gęstwy liczymy od zakończenia fermentacji burzliwej. Więc zdecydowanie nie świeżą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Jeśli chodzi o pytanie pierwsze to wiek gęstwy liczymy od zakończenia fermentacji burzliwej. Więc zdecydowanie nie świeżą. fakt , nie doczytałem, że zostawia na cichą bez zlewania Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Dziękuję panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się