nitro2311 Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Witam wszystkich Do tej pory ważyłem z brew-kitów, ale chciałbym przejść na wyższy poziom i zastanawiam się nad odpowiednim sprzętem. Trochę poczytałem o różnych garnkach, ale chciałem się upewnić, że dokonam słusznego wyboru. Wpadło mi w oko coś takiego: http://www.cookstore.pl/garnek-gastronomiczny-60-l-z-indukcja-50x30-cm-hascevher,id1190.html Myślałem, że jest w całości wykonany ze stali nierdzewnej a teraz zauważyłem info: Uchwyty wykonane ze stali nierdzewnej. Czyli chyba jednak trochę lipa, bo po co mi uchwyty ze stali nierdzewnej jak reszta jest ze zwykłej stali... Więc może coś takiego: http://allegro.pl/garnki-gastronomiczne-ze-stali-nierdzewnej-50-l-q-i6703980141.html Ewentualnie dołożyć 80zł i (chyba ten sam gar) z kranem: http://allegro.pl/garnek-50-l-z-kranem-gastronomiczny-z-pokrywa-40cm-i5837650990.html Proszę o pomoc w wyborze. Czy kran to fajna sprawa i warto do niego dopłacić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) Z mojego doświadczenia lepszy jest wyższy. Miałem oba, a do kranu warto dopłacić duża wygoda. Edytowane 18 Maja 2017 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Moim zdaniem wszystkie te garnki są nierdzewne. Zawsze możesz sklep dopytać żeby się upewnić. Na czym chcesz to grzać ? Ja mam 40l emalię i żeby zagotować dobrze brzeczkę muszę się wspomagać grzałka nurkową, garnek postawiony na największym i jednocześnie najmniejszym palniku gazowym. Także to nie taka prosta sprawa zagotować taka ilość. Za pierwszym razem się zdziwiłem że tyle to trwa i przełomu dobrego też nie miałem. Stąd ta grzałka. Ale co ja wiem mając na koncie 3 Warki ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Będę grzał na gazówce w piwnicy, jakoś bym się bał kłaść takiego kolosa z całą zawartością na indukcję. Gdzieś czytałem, że jednak lepszy jest garnek szerszy niż wyższy, gdyż lepiej przewodzi ciepło, czy coś w ten deseń ale widzę, że zdania są podzielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) Będę grzał na gazówce w piwnicy Mam nadzieję, że masz tam dobrą wentylację Gdzieś czytałem, że jednak lepszy jest garnek szerszy niż wyższy, gdyż lepiej przewodzi ciepło Różnice chyba są znikome, zresztą nie tym bym się przejmował na początku przygody z zacieraniem. Jeżeli gazówka to chyba lepiej iść w węższy, chyba że kupisz na tyle szeroki żeby pokrywał dwa palniki. Ale uwierz mi, grzanie na zwykłej gazówce 25 litrów brzeczki do wrzenia to mordęga, a ty widzę patrzysz na garnki 50L, więc pewnie idziesz w większe wybicie - zajedziesz się na tej kuchence Ja generalnie zacieram na zwykłej emalii na gazówce. Palnik włączam tylko od czasu do czasu bo temperatura ładnie się utrzymuje. Ale warzenie? Tu już jest inna bajka. Ja kupiłem najtańszą nierdzewkę 36L, wspawałem mufę i zainstalowałem grzałkę nierdzewną 3,5 kW - śmiga jak ta lala. Brzeczka po skończonym wysładzaniu zaczyna wrzeć już po ok. 30 min Do tego kranik plus hop stopper, jakaś dopasowana chłodnica z karbowanki i masz kadź warzelną z prawdziwego zdarzenia naprawdę niedużym kosztem Edytowane 18 Maja 2017 przez Piwosz86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) Gdzieś czytałem, że jednak lepszy jest garnek szerszy niż wyższy, gdyż lepiej przewodzi ciepło, czy coś w ten deseń ale widzę, że zdania są podzielone. Szerszy ma większą powierzchnię parowania, szybciej odparowuje zalecane do destylacji. Węższy do piwowarstwa - stabilniejsze/wolniejsze odparowanie. Edytowane 18 Maja 2017 przez BitterEater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 19 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Nie mam wentylacji w piwnicy, chyba że jak sobie mini okienko uchylę to mam namiastkę, ale wtedy może nalecieć różne dziadostwo a tego bym nie chciał. W sumie nie brałem pod uwagę problemów z nagrzewaniem zacieru w dużym garnku na gazówce - myślałem, że mi się zmieści na wszystkich 4 palnikach i jazda Ewentualnie mogę nalać gorącej wody z kranu, lub po prost wspomagać się jakimś czajnikiem elektrycznym itp. Za 150zł jest taka emalia: http://allegro.pl/garnek-emaliowany-gladki-50l-45cm-bialy-srodek-i5620898991.html#thumb/2 w zasadzie jeśli nie ma odprysków itp to chyba powinna być ok, jeśli nie będę jej używał 5 razy w tygodniu ? Alternatywa to te 250zł droższe gary z kranikami (50l i 36,5l): http://allegro.pl/garnek-do-warzenia-piwa-50-l-z-kranem-warzenie-i6599320581.html#thumb/3 http://allegro.pl/garnek-do-zacierania-piwa-z-kranem-36-5-l-i6599568254.html Tylko nie do końca rozumiem idei, musiałbym mieć osobny garnek do warzenia i do zacierania ?? Czym one się różnią ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Pytam z ciekawości, ktoś wie jak te gary podlinkowane wyżej wyglądają w środku? Mianowicie głównie chodzi mi o kranik. Czy tam jest od środka też jakiś gwint żeby wkręcić np hopstopper? Z tego co widzę to o nie bardzo. https://f.allegroimg.com/original/01361a/e2ab5ff44d8c9412dde2ff184e5f Jak to obejść i co dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Spokojnie jak kolega chce 50l garnek to szukać szerszego i wtedy stawia go na całym piecu, ja bez problemu na standardowej płycie gazowej grzeję na 3 palniki. Po doprowadzeniu do wrzenia wystarczają 2 palniki prawie na minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 (edytowane) Chcesz grzać gazem w niewentylowanej piwnicy przy zamkniętym oknie? Edytowane 19 Maja 2017 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Chcesz grzać gazem w niewentylowanej piwnicy przy zamkniętym oknie? oj najwyżej troszkę podczadzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moki Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Ja tam kupiłem z Dukata 40L emaliowany, grzeje na plycie gazowej z ikei, na srednim i duzym palniku i jestem zadowolony, ale mam 3 warki na koncie dopiero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 19 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Wiele lat gotowałem na gazówce bez żadnej wentylacji oraz otwartych okien i jakoś żyję Gaz ziemny ma to do siebie, że emisja szkodliwych substancji jest znikoma, czy przy "piwie" dochodzi do jakichś anomalii ? Wychodzi na to, że lepszy będzie szerszy garnek, żeby można go postawić na wszystkich palnikach, ewentualnie można się wspomóc grzałką 2000W: http://allegro.pl/grzalka-eliko-nurkowa-2000w-230v-w040-zanurzeniowa-i6150276220.html choć nie wiem, na ile to usprawni cały proces podgrzewania. Z drugiej strony 100zł więcej i jest ten gar z kranem, tylko czy do się podłączyć do niego filtrator z oplotu: https://homebeer.pl/pl/p/Filtrator-z-oplotu-90-cm-gwint-34/1166 No bo jak nie, to chyba idea tego kraniku pryska ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 (edytowane) Bierz z kranem, unikniesz problemu montowania samemu, a kupując kran osobno zapłacisz prawie tyle samo Zapytaj się tylko czy jest wewnątrz gwint zew. 3/4". Edytowane 19 Maja 2017 przez Matz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Wiele lat gotowałem na gazówce bez żadnej wentylacji oraz otwartych okien i jakoś żyję Gaz ziemny ma to do siebie, że emisja szkodliwych substancji jest znikoma, czy przy "piwie" dochodzi do jakichś anomalii ? Wychodzi na to, że lepszy będzie szerszy garnek, żeby można go postawić na wszystkich palnikach, ewentualnie można się wspomóc grzałką 2000W: http://allegro.pl/grzalka-eliko-nurkowa-2000w-230v-w040-zanurzeniowa-i6150276220.html choć nie wiem, na ile to usprawni cały proces podgrzewania. Z drugiej strony 100zł więcej i jest ten gar z kranem, tylko czy do się podłączyć do niego filtrator z oplotu: https://homebeer.pl/pl/p/Filtrator-z-oplotu-90-cm-gwint-34/1166 No bo jak nie, to chyba idea tego kraniku pryska ? Zawsze możesz używać hopspideraa nie hopstoppera. Albo siatki do chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 21 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Za 150zł jest taka emalia: http://allegro.pl/ga...91.html#thumb/2w zasadzie jeśli nie ma odprysków itp to chyba powinna być ok, jeśli nie będę jej używał 5 razy w tygodniu ? Kupowałem u tego sprzedawcy swoją emalię 30L. Generalnie te emalie są mega słabej jakości. U mnie kruszy się farba na rancie garnka. Totalna chińszczyzna! Nie chciało mi się już tego reklamować, bo za bardzo mi to nie przeszkadza, ale nie polecam tam kupować. Ja już drugi raz bym nie kupił tam garnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się