Jump to content

Pytanka po pierwszym zacieraniu!


Recommended Posts

Witajcie, dziś pierwszy raz z kolegą, zrobiliśmy piwo z zestawów surowców z browamatora - do zacierania. I powstały w nas, takie pytania:

 

1. Posiadamy kadż filtracyjna + fermentator z browamatora, ale ilość dziurek na dnie kadżi jest chyba za mała? dziś to ledwo jakieś krople się tam przeciskały, musieliśmy improwizować i lekko i bardzo powoli mieszając w kadzi filtracyjnej, zaś spływający płyn z kranika, przefiltrowwywaliśmy przez 4 warstwy bandażu ( dużo syfu na nim zostawało ), można tak robić?

2. Po wlaniu nachmielonej brzeczki do fermentatora, wyszło nam o 1 blg za dużo, dolaliśmy 2 l wody z kranu - można tak?

3. Drożdze zrobiłem tak: wyparzony kubek, wypełniłem do połowy brzeczka z fermenatora, i dodałem drozdze nie mieszając, po 15 minutach lekko zamieszałem i wlałem do fermentatora - można tak?

4. Posiadam siateczke do gotwania chmielu, użyłem jej już drugi raz, za każdym razem wyparzona i dokładnie wyczyszczona - mogę tak? czy muszę zakupywać nowe?

Edited by Sabo
Link to comment
Share on other sites

Witajcie, dziś pierwszy raz z kolegą, zrobiliśmy piwo z zestawów surowców z browamatora - do zacierania. I powstały w nas, takie pytania:

 

1. Posiadamy kadż filtracyjna + fermentator z browamatora, ale ilość dziurek na dnie kadżi jest chyba za mała? dziś to ledwo jakieś krople się tam przeciskały, musieliśmy improwizować i lekko i bardzo powoli mieszając w kadzi filtracyjnej, zaś spływający płyn z kranika, przefiltrowwywaliśmy przez 4 warstwy bandażu ( dużo syfu na nim zostawało ), można tak robić?

2. Po wlaniu nachmielonej brzeczki do fermentatora, wyszło nam o 1 blg za dużo, dolaliśmy 2 l wody z kranu - można tak?

3. Drożdze zrobiłem tak: wyparzony kubek, wypełniłem do połowy brzeczka z fermenatora, i dodałem drozdze nie mieszając, po 15 minutach lekko zamieszałem i wlałem do fermentatora - można tak?

4. Posiadam siateczke do gotwania chmielu, użyłem jej już drugi raz, za każdym razem wyparzona i dokładnie wyczyszczona - mogę tak? czy muszę zakupywać nowe?

w skrócie

ad 1 nie zbyt udany pomysł

ad 2 można, ale po co?

ad 3 można tak

ad 4 nie musisz dezynfekować, do wielokrotnego użytku

Link to comment
Share on other sites

tak jak mówisz

w zależności jakie piwo robisz czasami trwa to dłużej a czasami krócej

możesz minimalnie rozwiercić otwory i zrobic ich więcej

z tym dolewaniem wody z kranu uważać trzeba lepsza mineralka ale różnica 1 blg to żadna różnica

edit: w sensie takim że nie warto korygować`

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

powinno być ok

jak na pierwszy raz

na przyszłość

w kadzi słody powinny osiąść tworząc złoże filtracyjne i brzeczka powinna wychodzić klarowna

trwa to czasami ładnych kilka godzin nie można tego przyspieszać poprzez mieszanie

jeśli idzie aż tak topornie zmień sposób filtracji np. na oplot

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

Witajcie, dziś pierwszy raz z kolegą, zrobiliśmy piwo z zestawów surowców z browamatora - do zacierania. I powstały w nas, takie pytania:

 

1. Posiadamy kadż filtracyjna + fermentator z browamatora, ale ilość dziurek na dnie kadżi jest chyba za mała? dziś to ledwo jakieś krople się tam przeciskały, musieliśmy improwizować i lekko i bardzo powoli mieszając w kadzi filtracyjnej, zaś spływający płyn z kranika, przefiltrowwywaliśmy przez 4 warstwy bandażu ( dużo syfu na nim zostawało ), można tak robić?

2. Po wlaniu nachmielonej brzeczki do fermentatora, wyszło nam o 1 blg za dużo, dolaliśmy 2 l wody z kranu - można tak?

3. Drożdze zrobiłem tak: wyparzony kubek, wypełniłem do połowy brzeczka z fermenatora, i dodałem drozdze nie mieszając, po 15 minutach lekko zamieszałem i wlałem do fermentatora - można tak?

4. Posiadam siateczke do gotwania chmielu, użyłem jej już drugi raz, za każdym razem wyparzona i dokładnie wyczyszczona - mogę tak? czy muszę zakupywać nowe?

ad. 1 - wiertłem 2mm dorób otworów, aby conajmniej podwoić ich ilość

ad.2 - po chmieleniu jest to poważny błąd, możliwość zakażenia, woda z kranu musi być wcześniej przegotowana, bez gotowania jedynie woda kupna z butelki.

ad.3 - można, jeżeli są suche górnej fermentacji (przy dolnej większą pewność daje starter).

ad.4 -siateczki wystarczy po użyciu wypłukać i wysuszyć, wyparzane będą podczas następnego chmielenia., można je używać wiele razy, aż się nie zniszczą mechanicznie.

Temperature najlepiej mierzyć po wymieszaniu, w środku zacieru.

Link to comment
Share on other sites

ad.2 - po chmieleniu jest to poważny błąd, możliwość zakażenia, woda z kranu musi być wcześniej przegotowana, bez gotowania jedynie woda kupna z butelki.

.

Czym można zakazić brzeczke wodą z kranu ?

Link to comment
Share on other sites

główne zakażenia wynikające z wody to bakterie E. Coli. Bakterie same w sobie nie są jakoś patologiczne bo występują w przewodzie pokarmowym człowieka, ale obecność E. Coli może wskazywać na to, że woda miała kontakt z odchodami i nie została właściwie oczyszczona i mogą się tam znajdować odbakteryjne toksyny groźne dla człowieka.

Link to comment
Share on other sites

a tak na spokojnie to teraz napisz jakie piwo warzyłeś i.t.d. temperatury zacierania, chmielenie, wysładzanie

Brown Ale, temperatury zacierania pierwsza 62 C 30 min, druga 70 C 30 min ( wdlg instrukcji )

Chmielenie, od momentu zagotowania ( zmniejszylem gaz by woda się leniwie gotowała ) dodałem chmiel goryczkowy, po 50 minutach dodałem chmiel aromatyczny i gotowałem jeszcze 10 min ( wdlg instrukcji )

wysładzałem 12 l wody w temp 70 C - wysładzanie na raty, dwa razy po 6 l.

 

Tak podibicie do filtracji zostało zrobione z wody z tego drugiego garnka gdzie gotowałem te 12 l wody ( 70 C ) do wysładzania

Edited by Sabo
Link to comment
Share on other sites

główne zakażenia wynikające z wody to bakterie E. Coli. Bakterie same w sobie nie są jakoś patologiczne bo występują w przewodzie pokarmowym człowieka, ale obecność E. Coli może wskazywać na to, że woda miała kontakt z odchodami i nie została właściwie oczyszczona i mogą się tam znajdować odbakteryjne toksyny groźne dla człowieka.

W Twoim wodociągu są bakterie E.Coli :D Co na to Sanepid ?????

Chyba ujęcie masz w szmbie !!

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

ad.2 - po chmieleniu jest to poważny błąd' date=' możliwość zakażenia, woda z kranu musi być wcześniej przegotowana, bez gotowania jedynie woda kupna z butelki.

.[/quote']

Czym można zakazić brzeczke wodą z kranu ?

Badań wody z kranu nie robię, ale po jej wypiciu bez przegotowania niejeden spędził pół dnia w kiblu. Dla mnie jest to wystarczające do gotowania wody.

Link to comment
Share on other sites

nie mówię że ja mam, ale po prostu zakażenia które powodowane są przez wodę to zazwyczaj właśnie E. Cola. I nie ma co się z tego śmiać bo jeśli masz własna studnię, a sąsiad 4 działki dalej wylewa szambo do ogródka albo ma nieszczelny zbiornik (co w Polsce wcale nie jest takie rzadkie) to wody gruntowe są skażone w promieniu nawet kilkuset metrów i to na długi czas nawet po zlikwidowaniu źródła emisji zanieczyszczeń. Człowiek może tego nie odczuć bo zazwyczaj pije wodę przegotowaną, ale jak doda takiej do świeżo napowietrzonej brzeczki która jest idealną pożywką dla bakterii...

Link to comment
Share on other sites

Badań wody z kranu nie robię, ale po jej wypiciu bez przegotowania niejeden spędził pół dnia w kiblu. Dla mnie jest to wystarczające do gotowania wody.

To sprawa dla prokuratury !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Badań wody z kranu nie robię, ale po jej wypiciu bez przegotowania niejeden spędził pół dnia w kiblu. Dla mnie jest to wystarczające do gotowania wody.

Chyba trochę przesadzasz. O ile pisząc "woda z kranu" nie masz na myśli kranu podłączonego własnej studni. Wypiłem kilkadziesiąt piw z beerkitów uzupełnianych nieprzegotowaną wodą z kranu i żadnych sensacji żołądkowych nie zanotowałem. Zdatność kranówy posiada jakies normy i przypuszczam, że spędzenie "połowy dnia na kiblu" kwalifikuje się do ich przekroczenia :-).

Link to comment
Share on other sites

w Turcji tambylcy piją normalnie wodę z kranu i jest git. Ja się jej trochę napiłem i zawartość moich jelit zamieniła się w wodę chcącą natychmiast na wolność.... jest też kwestia indywidualnej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Oczywiście są szczegółowe normy dotyczące wód kanalizacyjnych, zawartość poszczególnych jonów, BZT, CHZT, barwa, smak, zapach, ale bywa tak że woda która się mieści w normach potrafi człowiekowi zaszkodzić... Po za tym np w Warszawie jest spory problem z instalacją wodociągową. Została ona zbudowana w PRL-u i jest bardzo nadwymiarowa i na skutek, wzrostu ilości pralek i zmywarek ludzie pobierają mniej wody co powoduje że woda stoi w rurach i się psuje, co wpływa na bardzo zmienną jakość wody.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.