nitro2311 Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Przede mną warka #3, na razie z brewkitu (zakupiłem 3 zestawy, i muszę przetworzyć ostatni). Pomyślałem sobie, że to dobry moment, żeby sprawdzić jaka jest różnica między różnym szczepami drożdży. Zestaw jest na 23l (Imperial Red) i mam zamiar podzielić go na 2 fermentory po 11l - do jednego dodać drożdże z zestawu a do drugiego gęstwę zebraną z pierwszej warki IPA z Coopersa (zamiast drożdży z zestawu użyłem wtedy S-04). Teraz mam takie pytanka: 1. Ile gram drożdży z zestawu (10 g) mam zrehydratyzować ? Połowę ? 2. Jak dużo gęstwy powinienem dodać do drugiego fermentora ? 2 łyżki stołowe będą ok ? 3. Gęstwę z lodówki przełożę do 2 słoika i zmieszam z wodą o temperaturze 20-25 °C oraz wymieszam, rozumiem że po 15 minutach mam pobrać gęstwę z samej góry i dodać do brzeczki ? 4. Czy nie będzie problemem, że fermentory mają 30l a będą wypełnione tylko w 1/3 ? Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 1.Całą paczkę. 2.Są do tego specjalne kalkulatory. 3.Zobacz sobie na yt filmik z przemywania gęstwy, będzie ci łatwiej ogarnąć. To zależy w jakiej kondycji będą drożdże, gęstwa z ipy może mieć dużo chmielu, ale ogólnie to tak. 4.nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Dzięki za info. Co do ilości drożdży to kalkulator wskazuje 7g na 11l i 14g na całą warkę a w zestawie jest tylko 10g. Dlaczego dają tak mało drożdży ? A może kalkulator się myli ? http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Tak czy siak mi wystarczy na te pół warki (odsypię 1/3) Co do zadawania gęstwy to pewnie zakładka "repitching from slurry", nie wiem jednak co tam wpisać, więc tak 'na oko' 2 łyżko stołowe będą ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 1. Po rozmieszaniu gęstwy z wodą (50%:50%) i odstawieniu na 40 minut nie było widać żadnych warstw. Dno i góra były identyczne. Nie wiem czy to oznacza, że drożdże w super kondycji i wszystkie rześkie, czy na odwrót 2. Dodałem 4 łyżki stołowe (50g) gęstwy do 11 litrów brzeczki. To chyba odpowiednia ilość z tego co czytałem, tylko z drugiej strony, jak by ta gęstwa nie była rozrobiona z wodą to łyżki nie byłyby płaskie tylko czubate i 4 łyżki takiej gęstwy to byłoby 8 łyżek rozrobionych z wodą. Liczyć gramy z wodą, czy bez ("gęstej gęstwy"), bo już nie wiem, a różnica to 100%, więc chyba dość istotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 21 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Jeśli dobrze napowietrzyłeś brzeczkę to drożdże się namnożą i będzie wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 21 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 (edytowane) 1. Po rozmieszaniu gęstwy z wodą (50%:50%) i odstawieniu na 40 minut nie było widać żadnych warstw. Dno i góra były identyczne. Nie wiem czy to oznacza, że drożdże w super kondycji i wszystkie rześkie, czy na odwrót 40 minut to zbyt krótki czas, żeby martwe drożdże oddzieliły się od zdrowych. Jeśli gęstwa leżała by w lodówce przez 24h to różnica była by widoczna. Będzie dobrze, z pewnością ruszy wszystko. Co do ilości drożdży to kalkulator wskazuje 7g na 11l i 14g na całą warkę a w zestawie jest tylko 10g. Dlaczego dają tak mało drożdży ? A może kalkulator się myli ? http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Bo oszczędzają na tym na czym nie powinni. Wsyp całą paczkę, nic się złego nie wydarzy Edytowane 21 Maja 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Zrobiłem tak jak napisałem wyżej - fermentor z gęstwa z rana już sobie ładniutko bulgotał, w przeciwieństwie do tego gdzie dodałem drożdży zrehydratyzowanych, no ale im za pewne trzeba dać troszkę więcej czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 21 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 (edytowane) nitro2311, dnia 20 maj 2017 - 22:07, napisał: Co do ilości drożdży to kalkulator wskazuje 7g na 11l i 14g na całą warkę a w zestawie jest tylko 10g. Dlaczego dają tak mało drożdży ? A może kalkulator się myli ? http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlBo oszczędzają na tym na czym nie powinni. Wsyp całą paczkę, nic się złego nie wydarzy To nie oszczędność. Drożdże podczas rozmnażania produkują różne niepożądane związki, jeżeli chcemy uniknąć ich nadmiaru należy stosować odpowiednią ilość drożdży. Więcej tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Edytowane 21 Maja 2017 przez Kamilos55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 (edytowane) Rozumiem, jednak kalkulator podał 40% wyższą ilość potrzebnych drożdży, a miał dość dobre opinie, więc już sam nie wiem czy dołączona ilość była odpowiednia. W każdym razie użyłem 7g na 11l i po 48h jeszcze nie bulgocze, gdzie w przypadku 2 fermentora i zadania gęstwy (50g) fermentacja burzliwa trwa już ponad 35h. Edytowane 21 Maja 2017 przez nitro2311 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 (edytowane) nitro2311, dnia 20 maj 2017 - 22:07, napisał: Co do ilości drożdży to kalkulator wskazuje 7g na 11l i 14g na całą warkę a w zestawie jest tylko 10g. Dlaczego dają tak mało drożdży ? A może kalkulator się myli ? http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlBo oszczędzają na tym na czym nie powinni. Wsyp całą paczkę, nic się złego nie wydarzy To nie oszczędność. Drożdże podczas rozmnażania produkują różne niepożądane związki, jeżeli chcemy uniknąć ich nadmiaru należy stosować odpowiednią ilość drożdży. Więcej tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Chyba nie czytasz dobrze tego co napisałem. Jest to oszczędność producentów, gdyż na warkę, która zawiera 4,7kg ekstraktu słodowego, dodanie 10 gramowej paczuszki drożdży niewiadomego pochodzenia i jakości jest skąpstwem oraz jest to ewidentny underpitching, który odbije się na jakości piwa. W każdym razie użyłem 7g na 11l i po 48h jeszcze nie bulgocze, Bulgotka nie jest dobrym wyznacznikiem, sprawdź, czy pojawiła się piana. Edytowane 22 Maja 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Fakt, nie doczytałem ze zrozumieniem tego, co napisał nitro2311. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się