pietros Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Po niecałych 24h sprawa wygląda następująco: Pojawiła się równa piana na około 3mm, w osadzie na dnie pojawiły się "kanaliki" z których wydobywa się gaz. Porównując do np. fermentacji cydru które robiłem, to spodziewałem się czegoś bardziej spektakularnego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Możesz powoli zacząć podnosić temperaturę fermentacji, postaw fermentor na jakimś krzesełku, żeby odizolować go od podłogi. Fermentacja faktycznie jest dość leniwa, ale jest, to ważne Co do koloru, to po fermentacji nieco jaśniejsze będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietros Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Przed momentem sprawdzałem, to już zaczęło się ładnie "gotować" w fermentorze i piana znacznie urosła. Termometr wskazywał 17°C. Jak wrócę z pracy, to postawie na czymś wyższym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietros Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Podłożyłem kilka kartonów pod fermentor i temp. wzrosła do 18°C. Teraz jedynie mogę wynieść całość do pokoju ale tutaj już w ciągu dnia, to może być nawet 24°C. Wynieść do pokoju za kilka dni czy zostawić w piwnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Daj mu czas niech sobie spokojnie przefermentuje, a potem wystaw do tych 24C, żeby drożdże posprzątały po sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietros Opublikowano 16 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Sprawa wygląda tak: - 6 dni fermentacji w temperaturze podnoszącej się od 15 do 18°C - 2 dni fermentacji w temperaturze podnoszącej się od 18 do 21°C Dzisiaj fermentacja wyraźnie ustała, piana zaczęła ginąć, pojawiają się prześwity czystego piwa. Zacząć już mierzyć BLG (pytam, bo nie chcę niepotrzebnie otwierać fermentor)? Jeżeli nic się nie zmieni, to w niedzielę można butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 daj mu jeszcze poleżeć. Ja piwo trzymam najmniej 2tyg. Możesz zmierzyć blg ale i tak nie spiesz sie z butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 (edytowane) Ja bym butelkował w niedzielę, ale następną Oczywiście jeśli blg nie będzie spadało przez 2-3 dni. Edytowane 16 Czerwca 2017 przez pucekmiszcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietros Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) Robiłem pomiary i Blg już nie spada, zostawię jeszcze na kilka dni, żeby trochę osadów opadło, bo na razie wygląda jak błoto. Przy pomiarze zauważyłem dziwną rzecz. Otrzymałem wynik 0°Blg, a jak wiadomo, piwo raczej nie odfermentuje do zera. No to sprawdzam spławik na czystej wodzie i otrzymałem -2°Blg. żeby było ciekawiej, po zrobieniu 100g roztworu zawierającego 10g cukru otrzymałem pomiar równy 10°Blg, przy roztworze teoretycznie 3°Blg odczyt wynosił 2,5°Blg. Co jest grane? Co do samego piwa, wiem że po butelkowaniu i nagazowaniu będzie trochę inne, ale jednak spodziewałem się trochę więcej. Żeby nie zakładać kolejnego tematu: W piwnicy zalega mi jeszcze trochę pustych butelek, więc wypadałoby je zapełnić. Tym razem chciałbym coś troszkę mocniejszego (nie koniecznie chodzi o więcej alkoholu), bardziej treściwego. Zastanawiam się nad: https://browamator.pl/ba-prawdziwe-zytnie-ciemne-13-5-zestaw-na-20-l,3,32,4616 https://browamator.pl/ba-prawdziwe-zytnie-american-ipa-13-5-zestaw-n,3,32,4650 https://browamator.pl/ba-prawdziwy-belgijski-dubbel-18-zestaw-na-20-l,3,32,4727 https://browamator.pl/ba-prawdziwy-stout-12-zestaw-na-20-l-piwa-z-eks,3,32,961+ dodatek laktozy Co byście polecili? Edytowane 20 Czerwca 2017 przez pietros Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Robiłem pomiary i Blg już nie spada, zostawię jeszcze na kilka dni, żeby trochę osadów opadło, bo na razie wygląda jak błoto. To jest Weizen, może wyglądać jak błoto, ważne żeby był w smaku dobry Przy pomiarze zauważyłem dziwną rzecz. Otrzymałem wynik 0°Blg, a jak wiadomo, piwo raczej nie odfermentuje do zera. No to sprawdzam spławik na czystej wodzie i otrzymałem -2°Blg. żeby było ciekawiej, po zrobieniu 100g roztworu zawierającego 10g cukru otrzymałem pomiar równy 10°Blg, przy roztworze teoretycznie 3°Blg odczyt wynosił 2,5°Blg. Co jest grane? A czy wszystkie pomiary robiłeś dla próbek o temperaturze dokładnie 20°C? Bo jeśli nie, to takie sytuacje mogą mieć miejsce, temperatura ma wpływ na wskazanie spławika. Po drugie, warto mieć więcej niż jeden ballingomierz i porównywać wyniki. Jeśli chodzi o zestawy, to jeśli chcesz coś treściwego, to Żytnia AIPA może Cię pozytywnie zaskoczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietros Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 A czy wszystkie pomiary robiłeś dla próbek o temperaturze dokładnie 20°C? Bo jeśli nie, to takie sytuacje mogą mieć miejsce, temperatura ma wpływ na wskazanie spławika. Po drugie, warto mieć więcej niż jeden ballingomierz i porównywać wyniki. Temperatura na pewno nie była idealna, ale rozrzut nie był na tyle duży, żeby dać więcej niż 0,5°Blg różnicy. (tak wyszło z kalkulatora) Wygląda to tak, jakby przy początku skali pomiar stawał się nieliniowy. Jeśli chodzi o zestawy, to jeśli chcesz coś treściwego, to Żytnia AIPA może Cię pozytywnie zaskoczyć Właśnie kojarzę, że piłem kilka razy piwa z dodatkiem żyta i były całkiem spoko. Chociaż dobry stout nie jest zły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Chociaż dobry stout nie jest zły W takim razie, Twoja propozycja https://browamator.pl/ba-prawdziwy-stout-12-zestaw-na-20-l-piwa-z-eks,3,32,961 + laktoza, jest całkiem dobra. Dokup 0,5kg laktozy i dodaj ją na ostatnie 10 minut gotowania. Edytowane 21 Czerwca 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietros Opublikowano 24 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 (edytowane) Dzisiaj wszystko zabutelkowałem. Wyszło 42 szt. i jeden PET 0,5 do testu nagazowania. Teraz tylko zastanawiam się między żytnim AIPA a milk stoutem i w poniedziałek zamawiam kolejne surowce. Dziękuję serdecznie wszystkim, którzy do tej pory pomogli mi w temacie. Edytowane 24 Czerwca 2017 przez pietros Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietros Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Wybaczcie jeżeli moje pytania są głupie, ale jestem jeszcze zielony i chyba lepiej zapytać, niż wywalić kasę w błoto. Czy mógłbym do tego zestawu: https://browamator.pl/ba-prawdziwy-stout-12-zestaw-na-20-l-piwa-z-eks,3,32,961 Dodać dodatkowo dla podniesienia ekstraktu: https://browamator.pl/ekstrakt-slodowy-ciemny-niechmielony-profimator-m,3,44,3446 co dałoby około 15,5 Blg przy 20l lub https://browamator.pl/ekstrakt-slodowy-zytni-w-syropie-ciemny-1-2-kg,3,44,4604 co dałoby około 16 Blg przy 20l Czy jest sens dodawać wtedy jeszcze laktozę? Czy przy takim ekstrakcie początkowym musiałbym zwiększyć ilość drożdży? (w zestawie jest 11,5 g S-04) Edytowane 26 Czerwca 2017 przez pietros Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 To zależy czy chcesz zrobić Fes czy milk stouta. Jeśli fes to podbij tylko blg i dołoż druga paczkę drożdży. Zaś jak milk stouta to dodaj tylko laktoze. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietros Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Czyli mam rozumieć, że Milk Foreign Extra Stout to nie jest dobry pomysł? Czyli chyba dorzucę ten ekstrakt żytni i drugą paczkę drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Czyli mam rozumieć, że Milk Foreign Extra Stout to nie jest dobry pomysł? Czyli chyba dorzucę ten ekstrakt żytni i drugą paczkę drożdży. A czy ten ekstrakt żytni ciemny nie jest przypadkiem za mocny? Według etykiety ma barwę 13068 ebc. I mi wygląda bardziej jak ekstrakt piekarniczy. Czy dodanie go w ilości 1,2kg nie zabije wszystkich innych smaków? Czy bezpieczniej dodać go trochę mniej, tak 200-400 gram. Pytam, bo też go kupiłem i zastanawiam się w jakiej ilości dodać go do Żytniego Stouta. Zacierać słodu żytniego nie chcę. Raz już próbowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietros Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Według etykiety ma barwę 13068 ebc. 13000 ? Nie pomyliłeś się o rząd wielkości? Przecież ekstrakty barwiące mają poniżej 10000 EBC. To co z informacją na stronie BA? Przy stosowaniu ekstraktu słodowego żytniego w syropie zaleca się na 1 dm3 brzeczki zadawać od 0,2 kg ekstraktu (w zależności od rodzaju piwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Tak, to ten ekstrakt z BA. Tak jest napisane na etykiecie. Też wydaje mi się to dziwne i nie wiem jak to rozumieć. 13ebc to za mało. Tyle to mają bardzo jasne ekstrakty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietros Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Nie chodziło mi o 13, tylko o 1300, a to już chyba normalne dla bardzo ciemnego ekstraktu? Kto jest producentem tego ekstraktu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 To się chyba jakoś inaczej przelicza. Tak jak na brewkitach. Musisz to podzielić przez wielkość warki i wtedy będziesz miał kolor. W każdym razie 1kg to jakoś strasznie dużo tego "koloru" Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Teraz nabiera to sensu. Czyli jeśli wleje całą butelkę ekstraktu, na której jest napisane "13068 EBC", do warki 20 litrów, to dzielę 13068/20=653,4 i taką wartość wpisuje w kalkulator/arkusz do obliczania koloru piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietros Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Pierwsze testy za mną. Po tygodniu w ciepłym piwo już się nagazowało. Barwa jak na foto. Piana obfita, jednak dosyć szybko się redukuje, pozostawiając cienką warstwę do samego końca. W zapachu słodowość i goździki (brat przy teście w ciemno pytał czy dodawałem goździki), brak aromatu bananów. W smaku głównie słodowość, wbrew temu czego bym się spodziewał nie jest wodniste. Goryczka krótka, niezbyt mocna. Jak na pierwszy raz, jestem zadowolony, bo da się wypić. Pod kiełbaskę z grila w sam raz. Wasze zdrowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi