KubaMik Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Witam, chciałbym zrobić korektę ph zacieru kwasem mlekowym. Rozumiem, że kwas mlekowy spożywczy 80% (można taki dostać na popularnym serwisie aukcyjnym) się do tego celu jak najbardziej nada? Niestety nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi ile kwasu dodać. Czy jest jakiś uproszczony wzór, ewentualnie kalkulator którym możemy policzyć ile kwasu mlekowego dodać, żeby np. uzyskać zmianę ph w 20l zacieru z 6 na 5,4? Wiem, że już kilka wątków o tym było a nigdzie nie jest napisane ile konkretnie dodać. Wydaje mi się że ph zależy od tego jaką mam wodę i jaki jest zasyp dlatego proszę jakieś wskazówki, czym się kierujecie i na jakiej podstawie szacujecie ilość kwasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 To: https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Plus mała lektura http://www.piwo.org/topic/19547-woda-profile-modyfikacje-odwr%C3%B3cona-osmoza-itp/ http://www.piwo.org/topic/375-woda-dyskusje/ http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody W razie wątpliwości wyżej są tematy gdzie warto pytać, niż zakładać nowe wątki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 (edytowane) https://pl.aliexpress.com/item/New-Mini-Digital-Pen-Type-PH-Meter-PH-009-I-Multimeter-Tester-Hydro-PH-Meters/32807976636.html?spm=2114.010208.3.298.rT20b2&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10152_10065_10151_10068_5010014_10136_10157_10137_10060_10138_10155_10062_10156_437_10154_10056_10055_10054_10059_303_100030_100031_10099_100029_10103_100028_10102_10096_10147_10052_10053_10107_10050_10142_10051_10171_5190015_10084_10083_10080_10082_10081_10110_519_10111_10112_10113_10114_10183_10182_10185_10032_10078_10079_10077_10073_10123_142,searchweb201603_2,ppcSwitch_5&btsid=dde061f6-8474-4acf-aa04-a5cf996ab0ea&algo_expid=981b8fc4-e2cc-4b46-b9db-203cd9f69b89-43&algo_pvid=981b8fc4-e2cc-4b46-b9db-203cd9f69b89 Takie coś rozwiązuje problem Edytowane 22 Maja 2017 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaMik Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Dzięki, już zabieram się do lektury krzysiek9999 - ph metr już doszedł, po prostu chciałem wiedzieć w jakich ilościach dodawać kwas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Wazniejsza jest twardość "jako CaCO3" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 ja mam taką wodę że paski są do 7 i skali mi brakuje zazwyczaj daję 3 ml sprawdzam i później dodaję 1-3 zależy, bo z wyliczanek jakoś mi nie wychodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 https://pl.aliexpress.com/item/New-Mini-Digital-Pen-Type-PH-Meter-PH-009-I-Multimeter-Tester-Hydro-PH-Meters/32807976636.html?spm=2114.010208.3.298.rT20b2&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10152_10065_10151_10068_5010014_10136_10157_10137_10060_10138_10155_10062_10156_437_10154_10056_10055_10054_10059_303_100030_100031_10099_100029_10103_100028_10102_10096_10147_10052_10053_10107_10050_10142_10051_10171_5190015_10084_10083_10080_10082_10081_10110_519_10111_10112_10113_10114_10183_10182_10185_10032_10078_10079_10077_10073_10123_142,searchweb201603_2,ppcSwitch_5&btsid=dde061f6-8474-4acf-aa04-a5cf996ab0ea&algo_expid=981b8fc4-e2cc-4b46-b9db-203cd9f69b89-43&algo_pvid=981b8fc4-e2cc-4b46-b9db-203cd9f69b89 Takie coś rozwiązuje problem Faktycznie tak tani sprzęt daje jakieś wiarygodne pomiary ? Czy lepiej kupić paski w sklepie piwowarskim takie 5.2 -6.8 pH ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Do piwowarstwa dokładność wystarczająca. Dzięki, już zabieram się do lektury krzysiek9999 - ph metr już doszedł, po prostu chciałem wiedzieć w jakich ilościach dodawać kwas U mnie wychodzi jakieś 1,5 łyżeczki na 16 litrów wody do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 (edytowane) Są opinie piwowarów z forum że nie ma sensu dodawanie kwasu na etapie zacierania ale dopiero na etapie wysładzania. Ja używam pH meter made in china i obniżam pH wody do wysładzania do ok 5,4 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 22 Maja 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Ja zakwaszam tylko wode do wysladzania. Na okolo 22litry, wode w kranie mam kolo 7ph ostatnio dodalem 6.5ml kwasu i zeszlo do 5.6ph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 u mnie tak jak pisałem paski do 7 a kolor ucieka dalej za skalę , pomiar robię po ok 15 min zacierania i koryguję , różnica w wydajności jest znaczna w moim przypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 A jak jest z kalibracja takiego pH metru? Co jaki czas należy by je wykonywać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 teoretycznie tak, czasami są zestawy buforem czy wzorcem do kalibracji http://allegro.pl/bufor-bufory-do-kalibracji-ph-metru-ph-4-i-6-86-i6755897289.html ale gdzieś,kiedyś,ktoś mi mówił że słyszał od wujka kolegi któremu powiedział szwagier znajomego z syna pracy że przez to że brzeczka jest dość gęsta może przekłamywać wynik taki elektroniczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 teoretycznie tak, czasami są zestawy buforem czy wzorcem do kalibracji http://allegro.pl/bufor-bufory-do-kalibracji-ph-metru-ph-4-i-6-86-i6755897289.html ale gdzieś,kiedyś,ktoś mi mówił że słyszał od wujka kolegi któremu powiedział szwagier znajomego z syna pracy że przez to że brzeczka jest dość gęsta może przekłamywać wynik taki elektroniczny Też gdzieś tam kiedyś na jakimś grillu ktoś coś opowiadał, że tak może być. Kurcze ale paski są w większości 3.8 do 5.4 i od 5.4 do 7. Czy kupno obydwu załatwia sprawę? A jakich Ty używasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 ja używam dowcipnych ja używam takich http://allegro.pl/paski-4-7-do-badania-ph-w-moczu-pochwie-100szt-i6013412430.htmla takie jeszcze są myślę że też być http://allegro.pl/paski-lakmusowe-slina-mocz-100-szt-4-5-9-ph-15-se-i6817136478.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się