Porter Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Na tych drożdżach Witek będzie przedni! Piszę się na butelkę testową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Warka #57 – Witek 12ºBlg – 22.10.2014 IBU: 16 Chmiel Sybilla 150 g Piwo wydaje się udane, ale czuję w nim jakby zbyt mocną goryczkę. Nie wiem czy pochodzi ona tylko z chmielu czy też z kolendry i skórek. Poczekam miesiąc i sprawdzę piwo po nagazowaniu. W następnej wersji fermentację przeprowadzę w wyższej temperaturze. Przy 150g Sybilli masz pewno znacznie większe IBU po MH. Jeżeli miała 5,5%akw. to mi program zeznał 23IBU a programy zwykle mocno niedoszacowują IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Jeśli tylko Andrzej znajdziesz czas to zapraszam na degustację. Jacek, Sybilla po korekcie ma jakieś 5 % a-k a może i mniej. Chmiel ma już ponad rok, albo i jeszcze więcej, był przechowywany w lodówce. Goryczka trochę przysłania kolendrę i skórki pomarańczy. Jestem zadowolony z efektów ponieważ traktuję to piwo jako prototyp. Drożdże otrzymałem od Undeath w maju. Gęstwę przemyłem, zamroziłem w glicerynie w proporcji 1:1:2 (gęstwa, gliceryna,woda). Przed warzeniem rozhulałem drożdżaki na mieszadle, powąchałem, spróbowałem, nie miałem co do nich zastrzeżeń więc zaszczepiłem brzeczkę. Piwo smakuje normalnie. Po fermentacji znowu zamroziłem gęstwę, którą użyję do ostatniego piwa w sezonie, myślę, że będą to okolice kwietnia. Żałuję tylko, że nie zrobiłem cichej, bo już po kilku dniach mam 0,5 cm osadu w butelkach. Będzie trzeba szybko wypić to piwko. Zastanawiam się też na przechowywaniem szczepów na skosach ale w tym momencie wydaje mi się to dosyć skomplikowane. Zamierzam zwiększyć wybicie, warzyć z mniejszą częstotliwością, być może w ciągu sezonu powstanie tylko 5 warek. Z takim podejściem przyda mi się mały bank drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Warka #58 – American Pale Ale 13,5ºBlg – 13.02.2015 IBU: 38 EBC: 16 Surowce:Słód Pale Ale 4,5 kg Słód monachijski I 0,3 kg Słód Cara Gold 0,2 kg Chmiel Citra 40 g Chmiel Simcoe 10 g Chmiel Amarillo 30 g Chmiel Magnum 15 g Chmiel Chinook 5 gDrożdże US – 05 x 2Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody RO/kran 1:1 o temp. 69°C 67°C 90'78°C > filtracjaGotowanie:Czas gotowania: 60' Magnum 15 g 60' Amarillo 10 g 20' Citra 10 g 20' Simcoe 10 g 20' Mech irlandzki 1,5 łyżeczki 10'Objętość końcowa: 22 l Wydajność: 62%Fermentacja:burzliwa: 12 dni (26.02) w 16°C – 2°Blg cicha: 12 dni w 13°C + 30 g Citra, 20 g Amarillo, 5 g Chinook – 2°Blg Rozlew: 10.03.2015 16 l / 75 g cukru Komentarz: Nie wiem gdzie mi uciekło kilka litrów między fermentacją a rozlewem, widzę sporą różnicę. Pierwszy raz zastosowałem dozowanie surowca do refermentacji za pomocą strzykawki. Zobaczymy czy ten sposób przyjmie się w moim browarze. Piwo smakuje obiecująco, zapach powala na kolana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się