Jump to content

Rybnicki Browar Domowy


Recommended Posts

Jutro zamierzam uwarzyć 22 litry Stouta 12°Blg w następujący sposób:

 

Warka #4

 

Słody:

Słód pilzneński 4,0kg

Słód karmelowy jasny 0,5kg

Słód Carafa typ III 0.2kg

 

Chmiel:

Premiant granulat - 30g

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Zacieranie:

Słód do 16 litrów wody o temp. 35°C

40' - 62°C

25' - 73°C

10' - 78°C i filtracja

 

Czas gotowania: ???

 

Wysładzanie:

3 x5 litrów

 

Fermentacja:

Burzliwa: 7 dni

Cicha: 14 dni

Refermentacja:

200g glukozy

 

 

Receptura pochodzi z książki "Znakomite piwa - sprawdzone receptury" :D Do gotowania jest tam użyty chmiel Lubelski 50g i Marynka 40g ;) Koniecznie chcę użyć chmielu Premienat i sprawdzić jaki będzie efekt :) Posiadam też Marynkę i Lubelski ale te chmiele są bardzo zwietrzałe więc wolę użyć czegoś innego :)

Moje pytania są takie:

Jaki czas chmielenia jest odpowiedni dla tego piwa?

Czy należy chmielić piwo od początku 30 gramami czy lepiej podzielić chmiel na części i w różnym czasie go dodawać?

Warto chmielić w woreczku czy bezpośrednio w brzeczce?

 

Piwo jakie chcę uzyskać (jeśli to tylko możliwe) to takie, które będzie się cechowało umiarkowaną goryczką i wyraźnym aromatem chmielu :) Wyczytałem, że chmiel ten ma cechy goryczkowe i aromatyczne więc można stwierdzić, że jest chmielem uniwersalnym :)

Edited by 19Mateusz87
Link to comment
Share on other sites

W stoucie aromat chmielowy jest nie na miejscu. Tradycyjnie używa się tylko dodatku na goryczkę 60', tradycyjnie chmieli angielskich. Ale w tym piwie smak chmielu ma małe szanse na przebicie się do odbiorcy, więc śmiało mozna stosować zamiennie inne chmiele.

Link to comment
Share on other sites

Myślę sobie i myślę o tym moim Stoucie i dochodzę do w wniosku, że w tej recepturze może być błąd w druku :D W książce pisze, że słody wrzucamy do wody o temp. 35°C , w innych recepturach zawsze ta temperatura wynosi około 68°C ;) Sam już nie wiem jak to jest :)

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj uwarzyłem z bratem Stouta, zajęło nam to 12 godzin od wsypania słodów do momentu zadania drożdży :smilies: Planowa objętość warki to 22 litry przy 12°Blg :beer: Wyszło nam 26 litrów przy tym samym °Blg :) Ekstraktywność brzeczki po filtracji to 20°Blg , po wysłodzeniu z użyciem 21 litrów wody - 10°Blg :) Drożdże bardzo długo rehydrowałem bo aż godzinę :) Po 6 godzinach drożdżaki już ładnie pracowały :)

Dołączam kilka zdjęć:

 

normal_1.JPG

normal_2.JPG

normal_3.JPG

normal_4.JPG

normal_5.JPG

normal_6.JPG

normal_7.JPG

normal_8.JPG

normal_9.JPG

normal_10.JPG

normal_11.JPG

Edited by 19Mateusz87
Link to comment
Share on other sites

Drożdże pracują jak szalone od 2 dni ;) Niestety nie mam lepszych warunków w domu, fermentacja musi przebiegać w temperaturze 22°C ;) Mieszkam w budynku, który pamięta jeszcze lata przedwojenne :) Temperatura w miejscu gdzie mam ustawiony fermentator wynosi w zależności od pory dnia i temperatury na zewnątrz 18 - 22°C :) W sumie gdzie bym go nie ustawił to temperatura jest podobna :) W piwnicy jest znowu zbyt zimno :| Wiem, że najlepiej utrzymywać w miarę dolny zakres temperatury dla danego typu drożdży bo piwko wychodzi smaczniejsze :) Mam nadzieję, że temperatura w moim domu nie zepsuje bardzo mojego piwka :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

17 marca piwko zostało zlane na cichą fermentację :D W smaku jest prawie bez wyczuwalnych nut palonych, chmiel jest umiarkowanie wyczuwalny co mnie bardzo cieszy ;) Do środy piwko odfermentowało do 2.5 °Blg :)

Link to comment
Share on other sites

17 marca piwko zostało zlane na cichą fermentację :D W smaku jest prawie bez wyczuwalnych nut palonych,

No cóż, przy takim zasypie nie ma się co dziwić braku nut palonych. Brak w nim palonego jęczmienia, to on nadaje paloności. Carafa III jest w porównaniu z nim łagodna.

Link to comment
Share on other sites

Jutro planuję uwarzyć takie piwko:

 

Warka #5

 

Słody:

Słód pilzneński 1,6kg

Słód pszeniczny jasny 2,0kg

Słód Carawheat 0,1kg

 

Chmiel:

Marynka szyszka - 10g

 

Drożdże:

Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

Słód do 12 litrów wody o temp. 45°C

30' - 42°C

30' - 64°C

30' - 73°C

Podgrzać do 76°C i filtracja

 

Chmielenie:

Czas gotowania: 60'

Marynka 10g od początku gotowania

 

 

Zastanawiam się nad zwiększeniu ilości słodu Carawheat do 0,25kg :) Jakich efektów mogę się spodziewać ???

Edited by 19Mateusz87
Link to comment
Share on other sites

Witam tej Marynki zdecydowanie za malo

Dlaczego za mało? Przy założeniu 8% a-k, na 20l brzeczki da to mniej więcej 12IBU. Fakt - to niewiele, ale dla pszeniczniaka wystarczy.

Link to comment
Share on other sites

Marynka ma 6,8% a-k :D Waszym zdaniem ile powinienem jeszcze dodać chmielu do pszeniczniaka??? A co myślicie o zwiększeniu ilości słodu Carawheat z 0,1 do 0,25kg i co może się przez to zmienić w piwie???

Link to comment
Share on other sites

Marynka ma 6,8% a-k :D Waszym zdaniem ile powinienem jeszcze dodać chmielu do pszeniczniaka??? A co myślicie o zwiększeniu ilości słodu Carawheat z 0,1 do 0,25kg i co może się przez to zmienić w piwie???

10g Marynki 6.8% wystarczy (9 IBU)

Słody karmelowe moim zdaniem nie pasują do weizena, daj raczej mniej niż więcej.

Link to comment
Share on other sites

Dodałem 15 g Marynki, piwko dalej jest delikatne w smaku :lol: Wyszło 11°Blg, dokładnie według receptury :lol: Drożdże po kilku godzinach już szalały :D Zastanawiam się tylko nad jedną kwestią :) Powiedzmy, że słody wsypujemy do 12 l. wody :) Po negatywnej próbie jodowej filtrujemy zacier :) Często w recepturze piwowarzy piszą, że pierwsza porcja zacieru powinna wynosić 10 l. a wysładzamy systemem 3 x 5 :) W moim przypadku pierwsza porcja zacieru wynosi ok.6 l. a do wysładzania potrzebuję prawie 20 l. wody :) Wczoraj użyłem 16 l. a powinno być 12 l. :) Może wszystko dobrze wykonuję, może tak właśnie ma być, ale nie mam pojęcie skąd te różnice :/ Może ktoś bardziej doświadczony zna rozwiązanie tego zjawiska, które powtarza się w każdej mojej warce :)

Link to comment
Share on other sites

Każdy ma swój rytm, ja np. do zacieru wlewam ca 27L wody, wysładzam 8 litrami.

Limituje to zwykle rozmiar garnka i naczynia do grzania wody, trochę też tradycja - niemieckie piwa zaciera się na rzadko, angielskie na gęsto.

 

Generalnie im więcej wysładzania tym lepsza wydajność i gorsza jakość piwa.

Link to comment
Share on other sites

.........Często w recepturze piwowarzy piszą, że pierwsza porcja zacieru powinna wynosić 10 l. a wysładzamy systemem 3 x 5 :smilies: W moim przypadku pierwsza porcja zacieru wynosi ok.6 l. a do wysładzania potrzebuję prawie 20 l. wody.........

Mnie też wychodzi do wysładzania około 20 L , a zależy to od tego (jak pisze Coder)czy zacier jest rzadszy czy gęsty.

Ważne aby efekt końcowy był zgodny z zamierzeniami :smilies: :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź :smilies: Wczoraj przy warzeniu pszeniczniaka butelkowałem Stouta :smilies: Piwko już teraz jest smaczne, ma też w sobie specyficzny smak, który zanika w ustach po kilku minutach picia :lol: To zapewne zasługa słodu Carafa :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Czy cicha fermentacja jest konieczna w piwach pszenicznych??? Na forum znalazłem różne opinie i sam nie wiem co zrobić :)

Nie jest konieczna, choć ja zawsze pszeniczne przelewam na cichą na około tydzień, w celu zneutralizowania części osadu, pozbycia się cząstek stałych. W butelkach i tak jest potem mętne, tyle że ma mniej osadów.

Link to comment
Share on other sites

Cześć. Moje ostatnie pszeniczne stało na cichej jeden dzień ze względu na nieszczelny kranik w fermentatorze. Wyszedł wzorcowy Kristall Weizen. Dlatego myślę, że cicha jest zbędna, pszeniczne piwo i tak zbyt długo nie może leżakować a z natury powinno być mętne.

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj pszeniczniak wędruje do butelek, chcę użyć 160g glukozy/20 litrów piwka :P

Nie tak dawno piłem mojego Pilsa :) W butelkach jest 5 tygodni, kolor złoty, dobre wysycenia, piana szybko zanika ale z tygodnia na tydzień mam wrażenie, że jest trwalsza :) Jest to piwko z umiarkowaną goryczką pochodzącą wyłącznie z chmielu aromatycznego:) Smak różni się od chmielu goryczkowego i bardzo przypadł mi do gustu :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Warka #6 22.09.2010

Bursztynowy Pszeniczniak 12,5°Blg

 

 

Słody:

Słód pilzneński 2 kg

Słód pszeniczny jasny 2 kg

Słód Cara 0,2 kg

Słód Carawheat 0,15

 

Chmiel:

Marynka szyszka - 20 g

Cascade szyszka - 25 g

 

Drożdże:

Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

Słód do 15 litrów wody o temp. 45°C

10' - 44°C

40' - 64°C

30' - 72°C

 

Podgrzać do 76°C i filtracja

24l wody użytej do wysładzania

 

Chmielenie:

Czas gotowania: 60'

Marynka 20 g od początku gotowania

Cascade 25 g w 55' gotowania

Objętość końcowa 22 l

 

Fermentacja:

150 ml gęstwy zadanej w temp. 28°C

Fermentacja burzliwa w temp. 16°C

Edited by 19Mateusz87
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.