19Mateusz87 Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Warka #15 09.03.2011 Maliniok 14 °Blg Surowce: Słód pilzneński 3,6 kg Słód Monachijski I 0,4 kg Chmiel Perle 40 g Mech irlandzki 1 łyżeczka Urquell Lager 150 ml gęstwy III zbiór Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 56°C 53°C - 5' 67°C - 10' 73°C - 50' 76°C - 10' -> filtracja Wysładzanie: Pierwsza porcja zacieru: 10 l 17,5°Blg 17 l wody użytej do wysładzania o temp. 75°C 27 l 11°Blg Chmielenie: Czas gotowania: 60' Perle 25 g w 0' Perle 15 g + mech w 55' Objętość końcowa: 22 Wydajność: 81% Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 17°C Drożdże zadane w 17°C Fermentacja burzliwa w 10°C UWAGI: Piwo to stanie się Maliniokiem dopiero na cichej fermentacji kiedy to dodam sok malinowy. Po zacieraniu spróbowałem brzeczki, smakuje bardzo ale to bardzo treściwie. Trzymam kciuki za to piwko, strasznie jestem ciekawy jaki będzie ostateczny efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Chmiel raczej nie opadnie. Może część, ale sporo będzie pływała zawieszona tuż przy powierzchni. Daj do rozlewu filtr z oplotu i po sprawie Bardzo dobry pomysł Może nawet owinę go jakąś tkaniną dla pewności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Warka #15 09.03.2011 Maliniok 14 °Blg Po 24h widziałem w brzeczce oznaki fermentacji. Jeszcze nigdy nie miałem tak świeżej gęstwy. W dniu warzenia przelałem jedno piwo na cichą, żebrałem trochę gęstwy i dodałem do brzeczki. Trzymam kciuki za to piwo, mam nadzieję, że wyjdzie wyśmienite:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Warka #14 16.02.2011 Pils Perłowy 14 °Blg Zajrzałem dzisiaj do środka fermentatora. Wyjąłem rurkę, z boku świeciłem latarką. Zauważyłem klarowne piwo i pełno chmielu na różnej głębokości. Martwi mnie kolor chmielu bo jest biały. Nigdy nie chmieliłem na zimno, ma to tak wyglądać ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 to drożdże na tym chmielu, czyli wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 to drożdże na tym chmielu, czyli wszystko ok. Dzięki za wyjaśnienie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Warka #15 09.03.2011 Maliniok 14 °Blg Piwo przelane na cichą po 17 dniach, zeszło do 3,5°Blg. Myślałem, że po burzliwej będzie słodsze. Zgodnie z radą Codera dodałem do piwa 1,4 l soku malinowego na cichą, który wcześniej został spasteryzowany. Podgrzałem sok do temp. 65°C, wlałem do 2 termosów, poczekałem godzinę, schłodziłem i dodałem do piwa. Piwo ma ładny czerwony kolor, super pachnie malinami, smakuje jak piwo z lekką nutką malinową. Dodałem do całości trochę drożdży z dna. Wszystko fajnie ale gęstość mnie przeraziła. Teraz jest 10°Blg i coś czuję, że wyjdzie z tego siekiera A miało być takie fajne kobiece piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) Dzisiaj kupiłem keg pepsi. Planuję wlać do niego Pilsa Perłowego. Niech sobie w nim posiedzi niecały rok, a wtedy będę miał super piwko na 50-te urodziny mojego ojca nalewane z nalewaka w kuchni W związku z tym mam mały pytanko. Czy takie szybkozłączki bąda do niego pasować: http://allegro.pl/koncowka-keg-kegi-kega-coca-cola-lody-i1529592226.html Pisze, że do kegów po coli ale może do pepsi też będzie pasować. Edytowane 27 Marca 2011 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 No raczej jeśli pasują do pepsi , to po coli nie będą pasować. Z tego co wiem , jest trudniej dostać szybkozłączki do kegów cocacoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 A na tej aukcji są dość tanie i niby do coli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Nie będą pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Warka #15 09.03.2011 Maliniok 14 °Blg Wczoraj poszedłem do piwnicy zobaczyć co słychać u mojego Malinioka. Wyciągnąłem rurkę z pokrywy, zajrzałem do środka i okazało się, że drożdżaki rzuciły się na sok malinowy. Widziałem ładną pianę o delikatnym różowym odcieniu. Drożdży było bardzo mało i obawiałem się, że może to nie wystarczyć. Nie mogłem się powstrzymać i sprawdziłem zapach piwa. Nacisnąłem dekielek i poczułem bardzo przyjemny zapach malin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 A teraz małe pytanko. Wczoraj doszedł mi keg Pepsi. Od kilku dni czytam forum konkretnie o obsłudze kega, przejrzałem wiki itd. Nie wiem czy dość dużo informacji znalazłem i czy ta mini wiedza na początek wystarczy. Keg był zamknięty, napełniony pewną ilością CO2, po otworzeniu okazało się, że w środku jest jeszcze trochę pepsi (może szklanka), wszystko się lepi, zawory też. No więc wiem, że trzeba dobrze wymyć wnętrze kega, rozebrać wszystko na części pierwsze, nasmarować uszczelki wazeliną kosmetyczną, wszystko złożyć i zdezynfekować. Czy przed rozlewem piwa trzeba coś jeszcze wykonać ? A tak właściwie to co powoduje smarowanie uszczelek i gdzie można kupić wazelinę kosmetyczną prócz Allegro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) Wazelinę kosmetyczną kupisz praktycznie w każdej aptece, widywałem też w kioskach na mieście, drogeriach i osiedlowych sklepikach A smaruje się uszczelki pewnie po to żeby za szybko nie zmurszały. Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Dzięki za odpowiedź. Myślałem, że smarowanie uszczelek ma wpływ na szczelność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Potrzebuje szybkiej porady. Zamierzam w tym momencie butelkować Pilsa, ale w czasie degustacji piwa wyszło, że jest niedochmielone. Czy bezpośrednio przed butelkowaniem mogę dodać kompot chmielowy. Planuję w niewielkiej ilości wody gotować 20g chmielu Challenger przez godzinę. Czy taki zabieg w ogóle jest dozwolony i czy ten brytyjski chmiel nada dobrą w smaku goryczkę. Nie mogę użyć innego ponieważ zaburzy mi to plany związane i następnymi piwami, a nie mam dużo chmieli żeby sobie wybierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Ja tam nie wiem, ale skoro jest mało nachmielony to bym spróbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Ja tam nie wiem, ale skoro jest mało nachmielony to bym spróbował. No właśnie też mam wątpliwości. Piwo ma w większości iść do kega, wypite będzie dopiero za niecały rok na większej imprezie. Nie jestem z niego w pełni zadowolony, w dodatku doszła chyba lekka infekcja tlenowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Dzięki Adam za szybka odpowiedź. Widzę, że sam nie jesteś na 100% pewny. Kompot chmielowy już się robi. Będzie to nowe doświadczenie, a o wynikach na pewno poinformuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Dzięki Adam za szybka odpowiedź. Widzę, że sam nie jesteś na 100% pewny. Kompot chmielowy już się robi. Będzie to nowe doświadczenie, a o wynikach na pewno poinformuję. Wiesz, nie jestem piwowarem profesjonalistą a tylko amatorem, dlatego nie wiem jak wpłynie na smak. PS jeśli chcesz jakieś chmiele daj znać na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Dzięki Adam za szybka odpowiedź. Widzę' date=' że sam nie jesteś na 100% pewny. Kompot chmielowy już się robi. Będzie to nowe doświadczenie, a o wynikach na pewno poinformuję.[/quote']Wiesz, nie jestem piwowarem profesjonalistą a tylko amatorem, dlatego nie wiem jak wpłynie na smak. PS jeśli chcesz jakieś chmiele daj znać na PW Ale amator z taką liczbą warek, z przychylnymi opiniami kolegów, pozytywnymi ocenami piw jest na tym forum autorytetem. Każdy z nas jest amatorem, różnimy się tylko doświadczeniem i wiedzą. Niejeden z nas może się podpisać pod tym. Zobaczymy czy doświadczenie się powiedzie. Na pewno wyniki eksperymenty komuś się przydadzą. Chmielu mam na styk i chyba mi wystarczy, uwarzę jeszcze 3 warki a następne dopiero w zimie. W tym wszystkim jedynie mnie martwi smak piwa po kilku miesiącach bo przecież taki kompocik chmielowy nie będzie przefermentowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 No właśnie, to że jesteśmy amatorami jest dojść ważne, przynajmniej tak mi się wydaje. Dlatego robimy coś na co nie pozwolilibyśmy się w profesjonalnym browarze. I to jest fajnie, co robimy, lubimy robić i to jest naszą pasją. Tu nie liczą się koszty, tylko co z tego wyjdzie. 1,5 roku temu warzyłem w garnku, jak przeszedłem na kegi było mi ciężko zmienić nawyki. Obecnie jestem tak zadowolony że ani śmiem to zmieniać. Ale świat się zmienia i trza iść ku lepszemu, trza wprowadzać nowości, ciekawe co to będzie i za ile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Jak by nie ta dwójka na przodzie to mamy podobną ilość warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Jak by nie ta dwójka na przodzie to mamy podobną ilość warek W sumie masz rację U mnie dwójka na początku będzie dopiero za 10 lat, ale w ogóle to nie jest ważne bo robię co lubię, w taki sposób jak potrafię i jak mnie stać. W jakieś części koszty też się liczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 W jakieś części koszty też się liczą A w której Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się