SirManiu Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) Cześć, na początek chcę się przywitać i zaznaczyć, że czytałem już na forum o tych drożdżach, ale mam dodatkowe pytanie. W środę 23.05.17 warzyłem swoją pierwszą warkę w życiu, było to west coast IPA z twojbrowar.pl. Zacieranie, gotowanie, chłodzenie poszło raczej sprawnie(jak na pierwszą warkę w życiu). Ale, jak rehydratyzowałem drożdze to nawet po 1h, nie było prawie żadnej reakcji. Nie utworzyła się żadna warstwa na tafli wody. Jak dodawałem drożdze woda miała ok. 28 C. Czy można dodać inny szczep drożdży jeśli te nie ruszą w ciągu 48h, czy lepiej czekać trochę dłużej? Edytowane 25 Maja 2017 przez SirManiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Wyluzuj chlopie. Chciales żeby od razu z wiadrem wszystko zeżarły? Jaki ekstrakt osiągnąłeś? Ile litrów wycisnąłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SirManiu Opublikowano 25 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) wyszło mi 14.5 blg na 19 litrów, w tej chwili temperatura 18C Edytowane 25 Maja 2017 przez SirManiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Te drożdże bardzo długo startują. Już tak mają. Na pewno nie jest to dobre dla brzeczki. U mnie ostatnio wystartowały po 4 dniach. Niestety dzikie drożdże przejęły już środowisko i skończyło się chlorofenolem i wylaniem wszystkiego w kanał. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 śpij spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Nieraz trzeba czekać 4 dni, cierpliwość to w domowym piwowarstwie podstawa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SirManiu Opublikowano 25 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Trochę się denerwuję bo nie będzie mnie kilka dni i nie będę wiedział co się z brzeczką dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Czytales cos o tych drozdzach wczesniej? Ja w wiekszosci przypadkach spotykam sie z negatywnymi opiniami o nich. Glownie chodzi o dlugi start i dluga prace. Sa sprawdzone US-05, po co kombinowac z innymi? Amiga 600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Też je testowałem, jednak stwierdziłem, że jak dla mnie najlepsze są US-05, kupiłem opakowanie 0.5kg i mam spokój.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SirManiu Opublikowano 25 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 No poczekam jeszcze zobaczymy co się będzie działo. No i chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie, co się stanie jeśli wymieszam ze sobą dwa szczepy drożdży? W moim przypadku na tą chwilę mam mauribrew ale 514 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 nic sie nie stanie, dosyp je i idź spokojnie spać. Nie ma co czekać, M44 to cygany wśród drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) Pewnie kangury zdominuja srodowisko i pociagna temat. Juz i tak gorzej nie bedzie wiec daj te kangury i nie zawracaj sobie glowy Amiga 600 Edytowane 25 Maja 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SirManiu Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Przed pójściem spać owinalem fermentor kocem bo temperatura schodziła poniżej 18 stopni. Jak się obudziłem to w rurce fermentacyjnej zaczęło bulgac. Raczej nie miało to wielkiego wpływu na drożdże, ale mogę być już na serio spokojny. Teraz tylko czekać na wynik końcowy i modlić się czy żeby nie wydało się zakażenie. mam nadzieję że drożdże z gestwy będą zwawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Mi pierwsza fermentacja na US - 05 ruszała też coś około dwóch dob, nie powiem srltresik był ale wszystko wyszło dobrze. W sensie jak na moje umiejętności piwko wyszło zacne ;-) natomiast kolejne dwie warki z tej gęstwy ruszyły po około 6 może 8 godzinach . Także jak już wszyscy inni pisali śpij spokojnie ;-) a co do rurki nie sądziłem że tak szybko z niej zrezygnuje. Trzecia warka i lekko uchylone wieko, nie słuchasz czy bluka czy nie a co się ma dziać to i tak się dzieje :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SirManiu Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 No z rurki to raczej nie zrezygnuje bo mam kota i łatwo o zakażenie piwa. Ale ogólnie rzecz ujmując dzięki za odpowiedźi i wszystkim życzę udanych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Też mam kota a rurki nie mam :-P:-P ale ja m styropianowa lodówkę . Moim zdaniem warto zainwestować bo w pokoju mam czasem ponad 25 stopni a w lodówce bez problemów 18. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SirManiu Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 (edytowane) No i nasunelo mi się kolejne pytanie, czy podczas fermentacji wraz z co2 może wydzielac się zapach chmielu, czyli cytrusy itd.? Czy to normalne? Czy raczej to efekt placebo i autosugestia? Edytowane 26 Maja 2017 przez SirManiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 czy podczas fermentacji wraz z co2 może wydzielac się zapach chmielu, czyli cytrusy itd.? Czy to normalne? Tak, niestety to normalne, a niestety dlatego, że powoduje to obniżenie aromatu w gotowym piwie dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SirManiu Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 No szkoda bardzo szkoda, no ale od czego jest chmielenie na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 No szkoda bardzo szkoda, no ale od czego jest chmielenie na zimno od zwiększania aromatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SirManiu Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Wiem że od aromatów To nie było pytanie tylko zdanie oznajmujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się