Skocz do zawartości

Redukcja goryczki


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Wczoraj butelkowałem Black IPA. Receptura z forum http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/, ale chmielenie zrobiłem po swojemu. No i okazało się, że goryczka jest intensywna, ale piekąca, powiedziałbym, że taka pieprzowa. W związku z tym mam pytanie. Czy mieliście kiedyś takową. Czy ona się w jakimś stopniu zredukowała? Jak długo trwa taki proces? Czy wraz z redukcją goryczki, nie spada też intensywność smaku i aromatu?

Edytowane przez JanuszMyszyński
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisz jak chmieliles. Zazwyczaj goryczka sie uklada po jakims czasie i nie jest taka piekaca. Za 3tyg powinno sie poprawic.

 

Amiga 600

Citra - 10g na 55 minut 

Citra - 10g na 50 minut 

Citra - 15g na 25 minut 

Citra - 10g na 15 minut 

Simcoe - 10g na 10 minut 

Citra - 30g na 3 minut 

Simcoe - 25g na 0 minut 

Citra - 15g na 0 minut

 

Beersmith wyliczył 70 IBU, 17,4 ekstrakt początkowy 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio robiłem harcerskie 5Blg na Citrze i po fermentacji nie dało się tego pić z powodu palącej, piołunowej goryczki. Teraz po 5 tygodniach w butelkach piwo jest coraz bardziej pijalne i goryczka już nie piecze w gardło. Daj piwu trochę czasu powinno się ułożyć.

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.