JanuszMyszyński Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 (edytowane) Witam Wczoraj butelkowałem Black IPA. Receptura z forum http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/, ale chmielenie zrobiłem po swojemu. No i okazało się, że goryczka jest intensywna, ale piekąca, powiedziałbym, że taka pieprzowa. W związku z tym mam pytanie. Czy mieliście kiedyś takową. Czy ona się w jakimś stopniu zredukowała? Jak długo trwa taki proces? Czy wraz z redukcją goryczki, nie spada też intensywność smaku i aromatu? Edytowane 27 Maja 2017 przez JanuszMyszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Napisz jak chmieliles. Zazwyczaj goryczka sie uklada po jakims czasie i nie jest taka piekaca. Za 3tyg powinno sie poprawic. Amiga 600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Napisz jak chmieliles. Zazwyczaj goryczka sie uklada po jakims czasie i nie jest taka piekaca. Za 3tyg powinno sie poprawic. Amiga 600 Citra - 10g na 55 minut Citra - 10g na 50 minut Citra - 15g na 25 minut Citra - 10g na 15 minut Simcoe - 10g na 10 minut Citra - 30g na 3 minut Simcoe - 25g na 0 minut Citra - 15g na 0 minut Beersmith wyliczył 70 IBU, 17,4 ekstrakt początkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Powinna się ułożyć + zredukuje się uczucie pieczenia; trochę niech sobie poleżakuje. Takie IBU na taką gęstość wydaje się akceptowalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 (edytowane) Ostatnio robiłem harcerskie 5Blg na Citrze i po fermentacji nie dało się tego pić z powodu palącej, piołunowej goryczki. Teraz po 5 tygodniach w butelkach piwo jest coraz bardziej pijalne i goryczka już nie piecze w gardło. Daj piwu trochę czasu powinno się ułożyć. Edytowane 27 Maja 2017 przez hotmas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się