Gawon Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Witam, na WFP próbowałem stouta toffi, nie pamiętam ani nazwy ani browaru bo nie ja kupowałem, ale smak toffi był bardzo mocny, wyraźny jak cukierki krówki albo kajmaku, więc to raczej nie od słodu, jak coś takiego uzyskać w piwie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Darker crystal and caramel malts will give toffee flavors, as well as some candi syrups. If you need a bit of butter, diacetyl might do the trick. They could even intentionally dose it with diacetyl. Going to take some experimentation for sure. They do sell "Toffee flavor extract" tinctures. Low hopping to produce some sweetness maybe. Edytowane 29 Maja 2017 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Najprościej chyba uderzyć do browaru Waszczukowe. Podejrzewam, że piłeś ich Toffee Stout (Barbara Cwaniara). EDIT: Rzeczywiście, to mogła być Graża Sprężyna Edytowane 29 Maja 2017 przez the_doctor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 A nie Grażyna sprężyna? Mi toffee kojarzy się z laktozą. Te piwo też jest z laktoza i dodatkowo z wanilia Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 29 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 tak jak pisałem, nie mam pojęcia skąd było ale toffi było bardzo mocne, tak jak by nalał takiego syropu co jest do kawy nie rozczulałem się nad tym piwem bo mi zupełnie nie podeszło ale jednak chciał bym takie zrobić, jakieś podpowiedzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Nie mam pojęcia jak w tym piwie, ale butelkowałem właśnie milda na takim zasypie https://brewness.com/pl/recipe/mild-5/viewi dla mnie zdecydowanie pachniał toffi (ale nie wydaje mi się żeby był tam diacetyl). Oczywiście nie mam pojęcia czy się ten zapach utrzyma, a w smaku nie jest taki ewidentny. Płatki owsiane prażyłem na patelni tydzień przed warzeniem, karmel 333 to "karmelowy ciemny Litovel". Pewnie któreś z nich dały ten zapach, albo zagrały razem. Edytowane 29 Maja 2017 przez koval_blazej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się