Marcin Wojtczuk Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Hej, Jest taki filmik na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=US4b25hUG3I Który omawia niestety bardzo ogólnie jak zrobić żeby z mini kega (party kega) 5l serwować piwo przy użyciu butli CO2. Co więcej, pan twierdzi że można w podobny sposób sztucznie nagazować piwo.W komentarzach ziutki odnoszą się do jakiejś instrukcji na instructable, najprawdopodobniej do tej: http://www.instructables.com/id/5L-Mini-Keg-Tap/ I podstawowym elementem tam jest jakiś trójnik mosiężny. Mnie to nie przekonuje że to mogłoby działać ale liczę na Waszą inwencję. Przecież muszą istnieć elementy które pozwolą wpuścić CO2 w kega a zassać piwo w zamian. Ma ktoś pomysł? Czy to wszystko ściema? (Bardzo proszę o nie udowadnianie że kegi cornelius są lepsze, to już było w innych wątkach poruszane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Myślę że to działa podobnie jak nalewarka podciśnieniowa. Tylko w odwrotną stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Ook, rozgryzłem to trochę. Trójnik ma takie mocowanie żeby na wcisk wchodził w keg. Tym trójnikiem idzie CO2 w butli w dół do kega i pcha piwo. Z drugiej strony trójnika, przez szczelne zamknięcie przechodzi rurka którą piwo ma się wylewać i wchodzi w dół w kega - więc tamtędy płyn próbuje się wydostać. To ma szanse działać ale nie mam pojęcia jak wepchnąć zatyczkę kega tak żeby nie było kontaktu z powietrzem i/lub odgazowania. Tutaj jest znacznie lepsza konstrukcja, wyposażona w metalową rurkę i części pozwalające się podłączyć się pod normalną instalację CO2 do kegów cornelius: http://storminnorman.me/wp/?p=916 Wygląda na super pomysł, ponieważ kupujemy butlę, przewody i końcówki pod rozwojowy system cornelius ale kegi kupujemy te badziewne 5l. W sensie jak ktoś nie ma lodówki na kegi 5gal (jak ja), to jest to zbawienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 (edytowane) A tutaj jest nawet gotowiec, wystarczy w to wcisnąć odpowiednie przewody, tylko nie wiem czy to wytrzyma ciśnienie CO2, bo jest dedykowane do sprężonego powietrza: http://www.beerservice.pl/pl/p/Adapter-na-5L-beczolki-ALU/299 Edytowane 31 Maja 2017 przez Marcin Wojtczuk br.an.tr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 To są złączki produkowane przez John Guest, wytrzymają ciśnienie, spokojnie, do tego są stworzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Dzięki Versaar, chodziło mi o to czy wężyk z tej złączki nie wypadnie pod wpływem ciśnienia, bo jest mocowany na wcisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 nie wypadnie, ja mam wszystko na złączkach JG i nigdy nic nie wypadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Dzięki Versaar, chodziło mi o to czy wężyk z tej złączki nie wypadnie pod wpływem ciśnienia, bo jest mocowany na wcisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi