Sojer Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Spieszę donieść, że wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, iż na drugiej edycji Jarmarku św. Wawrzyńca w Nakle nad Notecią przeprowadzę pokaz warzenia. 30.05.2010, Rynek w Nakle Póki co wśród mych współpracowników wygrywa koncepcja portera bałtyckiego, ale chyba zrobię piwo najprostsze, pełne. 100% pilzneńskiego, zacierane w 72 stopniach. Na więcej szczegółów proszę cierpliwie czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Jak zapowiadałem. 30 maja 2010 r. Nakło nad Notecią, Rynek Jarmark św. Wawrzyńca. Warzenie postaram się rozpocząć o 9.30 (tylko co uwarzyć...) Oprócz warzenia parę innych atrakcji, nieco szczegółów na stronie http://www.muzeum.naklo.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Parę informacji o Jarmarku: http://www.muzeum.naklo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=19:jarmark&catid=7:plan-wystaw&Itemid=9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 JWarzenie postaram się rozpocząć o 9.30 (tylko co uwarzyć...) "Wspólnie uwarzymy Piwo Jarmarczne w stylu tradycyjnego, wielkopolskiego piwa grodziskiego." Grodzisza oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 A to piwo należy następnie wysłać tu www.grodziskie.pl :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 (edytowane) A to piwo należy następnie wysłać tu www.grodziskie.pl :rolleyes: No jak dojrzeje to wyślę. Edytowane 28 Maja 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Midriel Opublikowano 28 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Będę tam Ale zapowiadają również, iż "Będzie też można posmakować tradycyjnego, wielkopolskiego piwa grodziskiego, warzonego na miejscu." Szybki proces dojrzewania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Będę tam Ale zapowiadają również, iż "Będzie też można posmakować tradycyjnego, wielkopolskiego piwa grodziskiego, warzonego na miejscu." Szybki proces dojrzewania?? No też to wyczytałem, ale nie chce mi się interweniować Pszeniczne będzie (chyba, bo gadzina nie ma gazu, więc wezmę inne - tygodniowe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Midriel Opublikowano 28 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Pozwolę sobie w takim razie dostarczyć Ci mojego nowego stouta - ma jeszcze trochę dojrzewania przed sobą, ale ciekawym opinii Do zobaczenia - w końcu będzie okazja się poznać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Pozwolę sobie w takim razie dostarczyć Ci mojego nowego stouta - ma jeszcze trochę dojrzewania przed sobą, ale ciekawym opinii Do zobaczenia - w końcu będzie okazja się poznać Zrewanżuję się pszenicznym. Oby tylko nie lało z nieba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Midriel Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 No to bylim, zobaczylim, wypilim Dzięki Tomku za wymianę doświadczeń, pysznego pszeniczniaka i mile spędzone niedzielne przedpołudnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 No a co z tą degustacją warzonego na miejscu Grodzisza? Dało się wypić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 No a co z tą degustacją warzonego na miejscu Grodzisza? Dało się wypić? Dałem jednemu gościowi tuż po przełomie. Skrzywił się, stwierdził, że gorzkie, ale czuć piwem Nic. Chmielenie dokończę w domu, schłodzę i dam drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 No a co z tą degustacją warzonego na miejscu Grodzisza? Dało się wypić? Dałem jednemu gościowi tuż po przełomie. Skrzywił się' date=' stwierdził, że gorzkie, ale czuć piwem Nic. Chmielenie dokończę w domu, schłodzę i dam drożdże.[/quote'] Gorzkie? Przed chmieleniem? Ale najważniejsze, że czuć piwem A logistycznie to pewnie spory problem. Myślę o przewiezieniu gorącej brzeczki. Koledze wylało się 30 l wody w kufrze i było wesoło. Pływały przednie siedzenia. Jeśli to byłaby brzeczka, to nie poradzisz, masz w aucie spontaniczną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 ja kiedyś wiozłem 20 litrów brzeczki na przednim siedzeniu przypięte pasami chlupotało ale ani kropelki nie ulałem. Co prawda nie chce się nagazować ale chyba nie przejażdżka jest przyczyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 No dobra. Brzeczka się chłodzi, więc trochę napiszę. Do smakowania szło w końcówce chmielenia. W ogóle chmielenie skróciłem o 10 minut, całość przelałem do fermentora i chłodziłem w... fontannie na rynku (zdjęcia później). Warzenie to mój debiut z użyciem taboretu. Rany jakie to cudo!!!! W trakcie chcmielenia odparowało mi dobre 5-8 litrów, więc do domu wiozłem 10 l. Fermentor zamknięty, obstawiony butlą z gazem i skrzynkami, więc nic się nie wylało. Logistycznie poszło. Da się przemieścić bez większych problemów. Jest jeszcze jeden dobry aspekt pokazu. Mam zaproszenie na warzenie w skansenie, do tego pojawia się opcja robienia podpiwków, kwasów chlebowych i (teraz ciekawostka) napoju wyskokowego na bazie soku z brzozy. No. Idę zobaczyć jak się chłodzi i będę szykował drożdże. Dzięki Marcinie za pomoc i miłe spotkanie. Plus dla Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 I fermentuje. A teraz parę zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JNT Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Strasznie mi się podoba chłodzenie w fontannie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Midriel Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Ło matko! I mnie tam wrzuciłeś? Będę sławny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Cholera jasna, przez sesję na UKW ostatnio tak rzadko używałem komputera że kompletnie to przegapiłem, inaczej wsiadłbym w auto i pomógłbym ci trzymać ten fermentor w fontannie . Planujesz jeszcze gdzieś zorganizować podobną atrakcję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 (edytowane) Planujesz jeszcze gdzieś zorganizować podobną atrakcję? We wrześniu w Osieku nad Notecią. Może w lipcu na targach rolnych w Minikowie (tu zależy czy będę miał piwo do degustacji, bo póki co kiepsko to widzę). Zastanawiam się czy nie uwarzyć 16 czerwca w Nakle na Powiatowym Konkursie "Smaki Krajny i Pałuk" Edytowane 6 Czerwca 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 No nic, to będę śledził i jak będzie okazja to na pewno wpadnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 No nic, to będę śledził i jak będzie okazja to na pewno wpadnę Postaram się pamiętać i dam wcześniej znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się