Karatorfa Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Witam!Spróbuję jak najkrócej i najtreściwiej. 25.06 (równe 2 tygodnie temu) uwarzyłem z tych słodów Hefe-weizena: Słód Pilzneński 1,5kgSłód Pszeniczny 2,5kgSłód Karmelowy jasny 0,2kg Zacieranie: - 45°C - 15 min- 55°C - 15 min- 62°C - 40 min- 72°C - 40 min Drożdże: Mauribrew weiss y1433 (suchary, różowo-fioletowa paczka z kangurem) Temperatura fermentacji: -1 tydzień - 17C, po rozpoczęciu przez drożdże pracy podniosła się do około 18.5C -2 tydzień - 20C Początkowy ekstrakt był równy 12,5 Blg przy objętości 19 litrów, po równym tygodniu zmierzyłem zawartość cukru i Ballingometr (czy też jak niektórzy tu go nazywają - spławik) pokazał mi 5 Blg. Po zostawieniu piwa na kolejny tydzień ekstrakt dalej wynosi 5 Blg, jednak widzę, że i w rurce i pod pokrywą bardzo wolno ale jednak zbiera się dalej CO2.Pytanie 1. Czy piwo, pomimo jak mi się wydaje dość płytkiego odfermentowania mogę już bezpiecznie butelkować? Pytanie 2. Jeśli zabutelkuję to piwo (19 L) z 200 gramami glukozy to czy jest duże ryzyko wystąpienia tzw. granatów? Czy może ze względu na te 5 Blg, należy odpowiednio zredukować ilość glukozy do refermentacji, jeśli tak to jak wyliczyć o ile?Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 1) Przy takim zacieraniu dość słabo Ci zeszły. Drożdże mają zakres pracy 15-30oC, więc sugeruję podnieść temperaturę i poobserwować. 2) Za dużo glukozy. Nawet przy prawidłowo zakończonej fermentacji.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 1) Przy takim zacieraniu dość słabo Ci zeszły. Drożdże mają zakres pracy 15-30oC, więc sugeruję podnieść temperaturę i poobserwować. 2) Za dużo glukozy. Nawet przy prawidłowo zakończonej fermentacji.. Podobnie to widze. Dziwnie nisko odfermentowalo, na wszelki wypadek sprawdz w wodzie, czy splawik jest dobrze skalibrowany. Po 70 (lacznie) minutach w nizszych temperaturach powinno byc dosc wytrawnie zatarte. Wiec albo cos z pomiarem nie teges, albo drozdze. Uwodniles je prawidlowo przed zadaniem? Tak jak kolega powyzej, proponuje dac na troche do cieplejszego. moze sie jeszcze drozdzaki obudza. Przy czym przy 20 stopniach i tak powinny jechac z koksem. Ja je zadawalem do brzeczki schlodzonej do 13 stopni i pierwsze pare dni trzymalem w 16-18 stopniach, zarly, az im sie uszy trzesly... Do refermentacji pszenicy daje po 4g cukru na butelke 0,5. Przy 19 litrach wychodzi Ci 5,26g glukozy na flache, to rzeczywiscie duzo, mozesz miec wesolo. Nie sadze zeby od razu rozwalalo butelki (no, chyba ze nagle zacznie schodzic z tych 5 blg...), ale nagazowanie bedzie bardzo konkretne. Podsumowujac - przestaw do cieplejszego i daj temu jeszcze tydzien. Jak mawiaja starzy gorale - "wylac zawsze zdazysz" :-) Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się