Pindin Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Cześć. Przeglądając allegro, szukając ciekawych przypraw trafiłem na owoce kandyzowane. Pierwsza myśl - może by tak dodać do piwa? Znalazłem wiele ofert takich owoców od gruszek przez morele po najróżniejsze wynalazki natury. Czy ktoś z was warzył piwa z takim dodatkiem? Czy warto się w to bawić? Czy są jakieś przeciwwskazania do dodawania zacukrowanych owoców? Czy może są jakieś style do których możnaby było dodać owoców w takiej postaci? - Tu przychodzą mi na myśl piwa belgijskie. Jaki będzie efekt końcowy? Tak wiem, jak nie spróbuje to się nie przekonam Pozdrawiam wszystkich cieplutko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 ale co chcesz osiągnąc dzięki temu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 ale co chcesz osiągnąc dzięki temu? Obstawiam sobie po cichu, że walory smakowo-zapachowe, ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 ale co chcesz osiągnąc dzięki temu? Zwiększyć wytrawność piwa, jak napisał Jasiu na pewno smak i aromat. Może coś takiego wniesie jakieś przyjemne posmaki. Myślałem też, żeby zamiast cukru dodać do refermentacji takie owoce, oczywiście nie do butelek, tylko zagotować i "ekstrakt" dać zamiast cukru. A że wybór takich owoców jest bardzo duży, ceny nie zwalają z nóg to może okazać się ciekawym rozwiązaniem do nietypowych piw. Tylko, że jestem zielony w tym temacie. Aż chyba spróbuje czy warto się w to bawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Tak czysto teoretycznie - rzuciłbym to na cichą do jakieś belgijskiego ciemnego strong ale'a, np. morele. Myślę, że może zagrać o ile coś z tego owocu odda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 wolalbym dać owoce. Wymoczyć w spirytku i hajda na "cichą". Odradzam gotowanie jako przyprawę razem z brzęczką bo Malo aromatu można czuć. BTW...tez mi chodzi dodac do piwa ale miętówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 brzęczką Brzęczki się nie gotuje, brzęczka to ptak. Ile razy mam powtarzać? http://youtu.be/h4YYi9s9Y4c?t=1m59s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się