huhur Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Cześć, uwarzyłem jakiś czas temu Milk Stouta i po okresie fermentacji burzliwej zlałem sobie na cichą, przy zlewaniu wyszło 6* blg. Mierzę po tygodniu, a tu skala mało co drgnęła, wskazując 5,5* blg. Trzymać jeszcze żeby zobaczyć czy nie zejdzie dalej? Początkowe blg wynosiło niecałe 14* (tak akurat wyszło) przy 25l. Po niecałym tygodniu przestało bulkać, a po pełnym tygodniu przy zlewaniu na cichą, jw. wynosiło 6* blg. W smaku (z menzurki) jest bardzo ok, lekko już nagazowane. What now? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Cześć, uwarzyłem jakiś czas temu Milk Stouta i po okresie fermentacji burzliwej zlałem sobie na cichą, przy zlewaniu wyszło 6* blg. Mierzę po tygodniu, a tu skala mało co drgnęła, wskazując 5,5* blg. Trzymać jeszcze żeby zobaczyć czy nie zejdzie dalej? Początkowe blg wynosiło niecałe 14* (tak akurat wyszło) przy 25l. Po niecałym tygodniu przestało bulkać, a po pełnym tygodniu przy zlewaniu na cichą, jw. wynosiło 6* blg. W smaku (z menzurki) jest bardzo ok, lekko już nagazowane. What now? 1. Po tygodniu zlewać znad drożdży to trochę za wcześnie. No, ale już po ptakach. 2. Możesz dla świętego spokoju trochę jeszcze potrzymać, odfermentowanie 60% to nie za dużo. Ile blg masz z laktozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Ile dałeś laktozy? Te pomiary blg to już z laktoza? Bo wiesz laktoza jest cukrem niefermentowalnym więc tylko sztucznie podbija blg początkowe i końcowe. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Ile dałeś laktozy? Te pomiary blg to już z laktoza? poszło 500g i pomiar był już z laktozą. Pierwszy raz warzę Milk'a więc mój błąd. Nie wiedziałem i nie doczytałem. Dodam, że piwko było warzone z częściowym zacieraniem, szły do niego dwie puchy ekstraktu w syropie. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez huhur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 100g laktozy na warce 20l podbija 0.28 blg. Pół kilo da 1.4 blg. Czyli można przyjąć początkowe blg ok 12.5 a końcowe 4. Odfermentowanie niecałe 70%. Trochę słabo. Po trzymaj jeszcze parę dni i jak nic już nie spadnie to butelkuj. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka huhur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Dobra, zmierzę w środę jeszcze, jeśli coś ruszy to przetrzymam tydzień od teraz. Dobrze wiedzieć o laktozie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) nic o drożdżach nie wspomniałeś...jakie? Jak s04 to będzie koniec Edytowane 12 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) 100g laktozy na warce 20l podbija 0.28 blg. Pół kilo da 1.4 blg. Czyli można przyjąć początkowe blg ok 12.5 a końcowe 4. Odfermentowanie niecałe 70%. Trochę słabo. Po trzymaj jeszcze parę dni i jak nic już nie spadnie to butelkuj. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Kolega ma 25l a nie 20. Wg moich obliczeń 500g laktozy z 25l to 2% czyli około 2 Blg. Czyli z 12 mamy 3.5 - w normie? (wiem że zaokrągliłem ale przecież browar to nie apteka ) Edytowane 12 Czerwca 2017 przez Kamilos55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Cześć, uwarzyłem jakiś czas temu Milk Stouta i po okresie fermentacji burzliwej zlałem sobie na cichą, przy zlewaniu wyszło 6* blg. Mierzę po tygodniu, a tu skala mało co drgnęła, wskazując 5,5* blg. Trzymać jeszcze żeby zobaczyć czy nie zejdzie dalej? Początkowe blg wynosiło niecałe 14* (tak akurat wyszło) przy 25l. Po niecałym tygodniu przestało bulkać, a po pełnym tygodniu przy zlewaniu na cichą, jw. wynosiło 6* blg. W smaku (z menzurki) jest bardzo ok, lekko już nagazowane. What now? Następnym razem przelewaj na cichą jak fermentacja się skończy, albo najlepiej nie przelewaj w ogóle. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiepas Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Raczej niżej nie zejdzie. Dla pewności potrzymać kilka dni i sprawdź. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się