Cebador Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Cześć niedługo planuje uwarzyć pierwszą warkę opracowałem recepturę i o ile znajdą się chętne i pomocne osoby proszę o opinie, może cenne uwagi itd. Założenia: piwo pijalne, o niskiej goryczce, pachnące owocowo-cytrusowo (lecz nienachalnie) Receptura na partię ~12 L (wykonana za pomocą BeerSmith): - słód Pale Ale (BestMalz 6 EBC): 2,9 kg - słód Crystal II (Fawcett 200 EBC): 0,15 kg - chmiel Citra: 20 g - chmiel Cascade: 20 g - drożdże US-05/Mauribrew ALE 514 (jeszcze nie zdecydowałem) - gips piwowarski: 2g Zacieranie: - 60 min w 67 st. C - 10 min w 72 st. C - 10 min w 76 st. C (gips dodawany na początku) Chmielenie: - Cascade na 15 min - Citra na 10 min Fermentacja: - 18-20 st. C (w zależności od jakości komory styropianowej, którą wykonałem) Parametry obliczone (szacowane): - 12,5 BLG - 30 IBU Proszę o opinię na temat tej receptury, czy wyjdzie mi z tego co opisałem w założeniach, czy metodyka ma sens itp. merytoryczne uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Jesli ma pachnieć to bez whirpoola albo chmielenia na zimno to może to być słabo wyczuwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebador Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Jesli ma pachnieć to bez whirpoola albo chmielenia na zimno to może to być słabo wyczuwalne. Więc do rozważenia przesunięcie jednej dawki na whirpool Mam jeszcze inne chmiele, ale wolę podejść do pierwszej warki tak trochę "pierwsze koty za płoty" i zrobić ją raczej delikatną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Jak przesuniesz na whirpool i dasz ponizej 80 stopni to wez pod uwage ze poleci Ci IBU w dół. Najlepiej zacznij recepture od chmielenia na aromat a później dobij IBU odpowiednimi ilosciami i czasami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 a na ciul Ci ten gips potrzebny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebador Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 a na ciul Ci ten gips potrzebny? Z tego co czytałem "uwydatnia" chmiel Myślę, że nie zaszkodzi, może też nie pomoże - tego nie wiem. W kolejnych warkach sprawdzę czy gips daje efekty, które można wyczuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Z tego co czytałem "uwydatnia" chmiel Myślę, że nie zaszkodzi, może też nie pomoże - tego nie wiem. Generalnie dodaje się jak masz miękką wodę. Jak masz twardą, to nie ma sensu dodawać i "dotwardzać" już twardej wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Jakbyś robił stouta to ma to sens. Po drugie widze że robisz pierwszą warkę więc skąd bedziesz wiedział że gips uwydatnił Ci chmiel? wywal go...nie jest potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Ja bym zrobił 60 min 66st. Potem podgrzanie do 72st. i wysładzanie, co do temp fermentacji to optymalnie 14-16 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebador Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Jakbyś robił stouta to ma to sens. Po drugie widze że robisz pierwszą warkę więc skąd bedziesz wiedział że gips uwydatnił Ci chmiel? wywal go...nie jest potrzebny. Po pierwszej nie, ale jak zrobię kolejne bez gipsu to może będzie różnica Czy jest opcja, że dodatek gipsu coś w piwie zepsuje? PS: Nie wiem jak sprawdzić twardość wody, tzn. wiem, ale nie mam aparatury do tego. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Cebador Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebador Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Ja bym zrobił 60 min 66st. Potem podgrzanie do 72st. i wysładzanie, co do temp fermentacji to optymalnie 14-16 st. Myślę, że ten 1 stopień to na granicy błędu pomiaru prawie - pewnie mi temperatura zejdzie do tych 66 jak nie przypilnuje Co do temperatury to nisko, cykam się trochę o start fermentacji (chociaż czytałem, że drożdże spoko powinny dać radę). 14-16 powinno dać super "czyste piwo", pytanie czy jak utrzymam te około 18 do max. 20 st. to czy profil się mocno zmieni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) a czajnik masz oblepiony kamieniem? Jak tak to masz bardzo twardą wodę. Możesz zadzwonic do wodociągów i Ci powiedzą. Wątpie żebyś zauważył zmianę w piwie po dodaniu gipsu tym bardziej że nie masz porównania ze wcześniejszymi swoimi piwami. Co do zacierania...nie wiem co to za moda na zacieranie na słodko. I tak nie robisz piwa "w stylu" więc zrobiłbym na wytrawnie...po co marnowac potencjał słodu. Czyli zasyp w 65°C opadnie do 62 i trzymac tak z 45min. potem 72 i ewentualnie wygrzew. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 14-16 powinno dać super "czyste piwo", No troszku możesz się zdziwic...us-05 dają troszkę od siebie...Ja osobiście ich nie lubię i wole s-04 i na nich opieram większośc warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Możesz zadzwonic do wodociągów i Ci powiedzą. http://pwik.siedlce.pl/contents/102 E: Moim zdaniem receptura dobra, piwo będzie pijalne. Osobiście drożdże bym wybrał 05, sprawdzone, nigdy się nie zawiodłem. Poza tym zrób warkę i później będziesz kombinował. Zobaczysz jak się zaciera, gotuje, poznasz swoją warzelnie. Życzę cierpliwości (nie zaglądania do fermentora co chwilę) i powodzenia w warzeniu Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebador Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Możesz zadzwonic do wodociągów i Ci powiedzą. http://pwik.siedlce.pl/contents/102 Aktualnie mieszkam w Warszawie, wodę faktycznie będę pobierał z wodociągów,ale ona przechodzi przez filtry. Co do kamienia w czajniku to nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Aktualnie mieszkam w Warszawie, wodę faktycznie będę pobierał z wodociągów,ale ona przechodzi przez filtry. Masz filtry w kranie, czy gdzieś tam zamontowane? PS. https://www.mpwik.com.pl/view/strefa-zasilania-zakladow-wodociagowych E: Też mieszkam w Warszawie i na wodę nie narzekam. Nigdy nic nie dodawałem do modyfikacji wody (używam kranówy bez filtrów), a piwa wychodzą co niektóre bardzo dobre. Od piw lekkich po pszeniczne aż do ciężkich ciemnych. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebador Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Aktualnie mieszkam w Warszawie, wodę faktycznie będę pobierał z wodociągów,ale ona przechodzi przez filtry. Masz filtry w kranie, czy gdzieś tam zamontowane? PS. https://www.mpwik.com.pl/view/strefa-zasilania-zakladow-wodociagowych mam oddzielny kran z podłączonym filtrem. Woda z tego kranu nie zostawia osadów można pić nie śmierdzi ogólnie jest nawet spoko, więc do piwa też się nada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 mam oddzielny kran z podłączonym filtrem. Woda z tego kranu nie zostawia osadów można pić nie śmierdzi ogólnie jest nawet spoko, więc do piwa też się nada Więc po co chcesz ją modyfikować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebador Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 mam oddzielny kran z podłączonym filtrem. Woda z tego kranu nie zostawia osadów można pić nie śmierdzi ogólnie jest nawet spoko, więc do piwa też się nada Więc po co chcesz ją modyfikować? Myślę, że złapałem się na taki haczyk na nowicjuszy, w wielu recepturach na piwa górnej fermentacji jest używany gips więc też kupiłem Tak samo jak mech irlandzki, ale nie mam ciśnienia, żeby używać. Ale na pewno spróbuję wersji z gipsem i bez gipsu i sam się przekonam czy coś daje, mam jeszcze dużo czasu na naukę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chapchap Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Cześć, Jeśli to faktycznie Twoja pierwsza warka i recepturę układałeś samemu, to bardzo szanuję. Zero zbędnych dodatków ani pierdół. Wygląda dobrze . Koniecznie US-05. O ile temperatura Ci nie wystrzeli poza te 20C to będzie co najmniej dobrze, przynajmniej pod względem drożdżowym. Kolega parę postów wyżej wspomniał o S-04 - też są ok, ale w wyższych temperaturach dają wyraźnie więcej estrów. 05 wybaczają więcej, także pierwszą warkę śmiało fermentuj na US-05. Olej gips. Nie ma sensu brać się za modyfikację wody przy pierwszej warce. Taka ilość chmielu nie zapewni Ci według mnie odpowiedniego aromatu chmielowego - wrzuć coś na flameout (20-30g), goryczki wiele nie wniesie, ale przyczyni się do zapachu. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Ogólnie, to uważaj na wodę z filtra. Jeżeli to nie jest filtr RO, to bardzo często jony są wymieniane w wodzie i dochodzi do tego, że np. sód rośnie do kosmicznych dla piwowarstwa wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebador Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Cześć, Jeśli to faktycznie Twoja pierwsza warka i recepturę układałeś samemu, to bardzo szanuję. Zero zbędnych dodatków ani pierdół. Wygląda dobrze . Koniecznie US-05. O ile temperatura Ci nie wystrzeli poza te 20C to będzie co najmniej dobrze, przynajmniej pod względem drożdżowym. Kolega parę postów wyżej wspomniał o S-04 - też są ok, ale w wyższych temperaturach dają wyraźnie więcej estrów. 05 wybaczają więcej, także pierwszą warkę śmiało fermentuj na US-05. Olej gips. Nie ma sensu brać się za modyfikację wody przy pierwszej warce. Taka ilość chmielu nie zapewni Ci według mnie odpowiedniego aromatu chmielowego - wrzuć coś na flameout (20-30g), goryczki wiele nie wniesie, ale przyczyni się do zapachu. Powodzenia Dzięki Faktycznie zrezygnuje z gipsu na razie, może w kolejnych warkach będę testował jak to działa Co do chmielu do z nim mam największy problem bo nie wiem jak oceniać te wyliczone w różnych kalkulatorach wartości. Pokombinuję z ilościami i czasami, i wrzucę coś na "flameout" jak napisałeś - domyślam się, że to jest coś jak whirpool? Edytowane 14 Czerwca 2017 przez Cebador Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebador Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Ogólnie, to uważaj na wodę z filtra. Jeżeli to nie jest filtr RO, to bardzo często jony są wymieniane w wodzie i dochodzi do tego, że np. sód rośnie do kosmicznych dla piwowarstwa wartości. Nie mam pojęcia jaki ta woda ma skład, ale mam nadzieję, że będzie w pełni zdatna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Parafrazując nieco "klasyka": jak herbata wychodzi dobra, to piwo też powinno Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 dobrze powiedziane. S-04 dają więcej estrów przy wyższych temp. Ja daje im pracować w 12°C czyli minimalna temp i z estrami mam spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się