Tombatold Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Dzień dobry. Przymierzam się do 1 warki i zaczyna mnie zastanawiać - czy ~8 ph to jest za dużo/mało, czy muszę ją rozrzedzać i ewentualnie stosować słód zakwaszający?... Co prawda w artykule na zacieranie jednotemperaturowe jest podjęty temat, ale naprawdę - nigdzie nie doczytałem jak podejść do tego tematu. Jaki wpływ ma rozpoczęcie zacierania słodu na wodę... Co o tym sądzicie, jakieś rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Po 1 - pH wody nie mówi o niej za dużo. Po drugie - około 8 to może być 7-7,6, które praktycznie każda woda ma po 3 nie znamy składu Twojej wody, co prędzej mogłoby nam powiedzieć o tym do czego się nadaje po 4 - nie wiemy jakie piwo chcesz zrobić, a do jasnychi ciemnych przygotowuje się wodę inaczej po 5 - po wsypaniu słodu pH wody zwykle spada do ok 5,2-5,8, ale to znów zależy jaki słód do jakiej wody po 6 przy pierwszej warce to dbaj o czystość, a nie zastanawiaj się jaką masz wodę - ona wnosi niuanse do piwa. Tombatold 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 skup sie na podstawowych rzeczach. Zacieranie, wysładzanie, gotowanie, fermentacja i jej trmperatura czystość po wyłączeniu palnika. Z tego wszystkiego najwaziejsza jest czystość. Poczytaj art. Un'a na ten tema. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morze Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Dzień dobry. Przymierzam się do 1 warki i zaczyna mnie zastanawiać - czy ~8 ph to jest za dużo/mało, czy muszę ją rozrzedzać i ewentualnie stosować słód zakwaszający?... Co prawda w artykule na zacieranie jednotemperaturowe jest podjęty temat, ale naprawdę - nigdzie nie doczytałem jak podejść do tego tematu. Jaki wpływ ma rozpoczęcie zacierania słodu na wodę... Co o tym sądzicie, jakieś rady? Strzelam, ze bedziesz robil jasne piwo. Pewnie jakas APA. Przy 1 warce w ogole nie sprawdzalem pH, tylko orientacyjnie sprawdzil sklad wody u dostawcy. Znajdziesz na stronie. Co do samego ph to: - zacieranie w granicy 5.5-5.6 pH jest optymalne dla alfa i beta amylaz, Wytwarza sie wiecej cukrow fermentujacych - zacieranie w granicy 5,1-5,2 pH daje lepsza stabilnosc smakowa, szybsza filtracja, lepsze rozmnazanie drozdzy Podczas zacierania nalezy dazyc do pH 5,1 Przez wspoldzialanie czynnego pH soli, wapnia i magnezu w wodzie z fosforanami i innymi skladnikami slodu wartosc zacieru waha sie w granicy 5,6-5,8 pH Tombatold 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 16 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Panowie dzięki za informacje. Faktycznie będzie to PA 12 plato na bardzo uniwersalnych drożdżach. Wysłałem zapytanie do dostawcy o informacje o składzie wody, gdyż to co jest na stronie - to generalnie: ph, zapach, barwa... mało podobne do tego co jest w piwo.org. Na dzień dzisiejszy jest inny pomysł - czyli warzenie na wyjeździe - woda z Bielska-Białej - dużo mniej (organoleptycznie) wapniowej - wiec podejrzewam, że nie będę miał takich problemów z zejściem w ph jak w Piekarach Śląskich, chociaż ta jest lepsza niż w Bytomiu (to tak na marginesie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Oj tam oj tam że w Bytomiu to taka zła... odpowiednia korekta ph i piwka wychodzą całkiem poprawne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Witam, mam w planie wykonać piwo jasne, górnej fermentacji (safale S-04) słody: 2,5 kg pils, 1 kg pale ale, 0,5 karmel, 1 kg psz., płatki ryż., owsiane, 0,5 kg cukier trz. Pytanie, czy woda miękka, o pH 7,9 będzie ok i po zasypie osiągnie okolice 5,4 pH? Czy ją zakwaszać? Naczytałem się o alkaliczności rezydualnej i teraz o tym myślę, chciałbym przeprowadzić fermentację najlepiej jak się da, na moje warunki. Po ostatnich błędach nadrabiam braki wiedzy pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 57 minut temu, czubas napisał: Witam, mam w planie wykonać piwo jasne, górnej fermentacji (safale S-04) słody: 2,5 kg pils, 1 kg pale ale, 0,5 karmel, 1 kg psz., płatki ryż., owsiane, 0,5 kg cukier trz. Pytanie, czy woda miękka, o pH 7,9 będzie ok i po zasypie osiągnie okolice 5,4 pH? Czy ją zakwaszać? Naczytałem się o alkaliczności rezydualnej i teraz o tym myślę, chciałbym przeprowadzić fermentację najlepiej jak się da, na moje warunki. Po ostatnich błędach nadrabiam braki wiedzy pozdrawiam. Zrób test. Zmierz ph zacieru w czasie warzenia i będziesz wiedział. Najwyżej skorygujesz przy kolejnej warce. Samo stwierdzenie "miękka" to trochę za mało, aby wyrokować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Twardość wody, wg.skali niemieckiej=10, pomiaru dokonam, jest sens robić przerwę zakwaszającą przed pomiarami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 48 minut temu, czubas napisał: jest sens robić przerwę zakwaszającą przed pomiarami? Są prostsze i pewniejsze sposoby. Np słód zakwaszający, lub kwas mlekowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) 10 godzin temu, czubas napisał: Czy ją zakwaszać? Najpierw wykonaj kilka warek bez modyfikacji wody. W 20 minucie zacierania rób pomiary pH. W następnych warkach będziesz wprowadzał korekty i kontrolował jak to wpływa na pH zacieru. Ja osobiście stosuje 70% roztwór kwasu fosforowego - 1 ml na 33l wody. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez krzychoo literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 9 godzin temu, Gawron napisał: Są prostsze i pewniejsze sposoby. Np słód zakwaszający, lub kwas mlekowy. No wiem, chodziło mi o bardziej dostępne środki/metody, nie chciało mi się jechać do sklepu ale chyba podjadę. Godzinę temu, krzychoo napisał: Najpierw wykonaj kilka warek bez modyfikacji wody. W 20 minucie zacierania rób pomiary pH. W następnych warkach będziesz wprowadzał korekty i kontrolował jak to wpływa na pH zacieru. Ja osobiście stosuje 70% roztwór kwasu fosforowego - 1 ml na 33l wody. Wykonałem już kilka warek bez modyfikacji, chyba zostanę przy słodzie zakwaszającym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 a ja zapytam troszkę z boku. Mierzyliście kiedyś ph swojego piwa ?? Ja z ciekawość tak i byłem troszkę zaskoczony że ma 4,74 co wydaję się jednak nieco wysoko?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się