nymons Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zapraszamy na podstawowy kurs z zakresu sensoryki piwa. Cykl szkoleń obejmie dwa spotkania w dniach 01-02.07.2016. Każde ze spotkań potrwa około 2.5-3.5 godzin (14:30-18:00). W trakcie szkolenia przedstawione zostaną związki aromatyczno-smakowe jakie można spotkać w piwie. Cechy piwa zostaną przedstawione w oparciu o zestaw 20 próbek aromatów Flavor Active i obejmą następujące związki: dwuacetyl, skunksowy, merkaptan, metaliczny, mokry papier, fenolowy, kwaśny, siarczek dimetylu (DMS), masłowy, H2S, aldehyd octowy, olejek chmielowy, octan izoamylu, geraniol, ziarnisty, etyloheksanian, maślan etylu, aromat koci, aromat świeżo skoszonej trawy, kwas kaprylowy. W ramach szkolenia przewidziane jest degustowanie próbek piwa z powyższymi związkami. Zdolność do prowadzenia pojazdu po szkoleniu należy oszacować według własnych predyspozycji - na każdym szkoleniu przewidziane jest 10 próbek o pojemności ok. 50-70ml. Szkolenie poprowadzą sędziowie piwni PSPD. Koszt całego cyklu szkoleń wynosi 165zł. Dla członków PSPD cena wynosi 120zł. Nie przewidywany jest udział w pojedynczych degustacjach. Na szkolenie przewidzianych jest 15 miejsc. Chęć udziału należy zgłaszać za pośrednictwem formularza dostępnego pod adresem: https://goo.gl/forms/Ramlm0zsZllSpu4B2 W celu potwierdzenia udziału należy dokonać wpłaty na konto: Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych 82 1540 1287 2001 6200 5272 0002 W tytule proszę podać: Kurs sensoryczny 07.2017, Imię i nazwisko oraz opcjonalnie numer legitymacji PSPD Podsumowanie: Termin szkolenia: 01.07.2017 14:30-18:00 02.07.2017 14:30-18:00 Miejsce: House of Beer, ul. Tomasza 35, Kraków Rejestracja: https://goo.gl/forms/Ramlm0zsZllSpu4B2 Wpłaty: Członkowie PSPD: 120zł Osoby spoza PSPD: 165zł Konto: 82 1540 1287 2001 6200 5272 0002 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Z mojej strony, jako będącego mieć przyjemność prowadzić sobotnią część kursu. Kursantom polecam zjawić się w dobrej kondycji psychofizycznej, po zjedzonym objedzie (najlepiej co najmniej 1-2h przed kursem, niekoniecznie bardzo obfitym ), polecam w tym dniu nie jeść pikantnych, agresywnie przyprawionych potraw, a co najmniej godzinę przed kursem powstrzymać się od spożywania napojów gorących oraz palenia papierosów. Ponadto polecam nie używać przed kursem perfum oraz mocnych zapachowo dezodorantów czy mydeł. Polecana literatura do poczytania sobie: http://www.pspd.org....s-cech-piwa.pdf http://www.carolinab...Fault_Guide.pdf Było to na profilu ale zamieszczę też tutaj, zmienił się zestaw próbek na autorski PSPD, wg mnie lepszy: 1. Astringent - Ściągający2. Mercaptan - Merkaptan3. DMS4. H2S - Siarkowodór - wersja wzmocniona5. Ethyl Hexanoate - Heksanian etylu6. Papery - Papierowy7. Metallic - Metaliczny8. Diacetyl9. Earthy - Ziemisty10. Ethyl Acetate - Octan etylu11. Acetaldehyde - Aldehyd octowy - wersja wzmocniona12. Yeasty - Drożdżowy13. Butyric - Kwas masłowy14. Brett - Barnyard - Dzikie drożdże - obora15. Acetic - octowy16. Caprylic - Kwas kaprylowy „kozi”17. Isovaleric - Kwas izowalerianowy18. Lightstruck - Naświetlony19. Isoamyl Acetate - Octan izoamylu20. Chlorophenol - Chlorofenol21. Ethyl Butyrate - Maślan etylu22. Catty - Koci Do zobaczenia PS Są chyba jeszcze jedno czy dwa wolne miejsca (przynajmniej wczoraj jeszcze były). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się