Skocz do zawartości

Piwo z ekstraktów? Jakie drożdże?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, to chyba mój pierwszy post!

 

Po średnio udanych próbach z brewkitami i cukrem postanowiłem przygotować piwo z samych ekstraktów. Co powiecie na taki zestaw: Nachmielony ekstrakt słodowy 1,7 kg (WES) + Ekstrakt słodowy jasny 1,2 kg (WES)? Zastanawiam się również nad drożdżami. Posiadam w piwnicy pomieszczenie, w którym panuje temperatura 11 - 13 stopni, czy warto zatem kupić drożdże dolnej fermentacji? Saflager S-23 11,5g będą dobre?

 

Niestety piwo z ekstraktów nie jest już takie tanie, wyjdzie sporo drożej od np. Perły, czy zatem gra jest w ogóle warta świeczki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No jest to jakaś alternatywa :smilies: A smakowo jak to się będzie miało do piwa na ekstrakcie nachmielonym?

A powiedz jeszcze, czy dam radę przygotować brzeczkę w kilku mniejszych garnkach? Nie mam takiego, w którym zmieściłbym całe 20l.

 

Szop007 - myślę o zacieraniu, myślę :beer: Muszę jednak ogarnąć dokładnie co i jak i skompletować sprzęt. Idzie mi to dość opornie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.