Orzełek Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Witam wszystkich, to chyba mój pierwszy post! Po średnio udanych próbach z brewkitami i cukrem postanowiłem przygotować piwo z samych ekstraktów. Co powiecie na taki zestaw: Nachmielony ekstrakt słodowy 1,7 kg (WES) + Ekstrakt słodowy jasny 1,2 kg (WES)? Zastanawiam się również nad drożdżami. Posiadam w piwnicy pomieszczenie, w którym panuje temperatura 11 - 13 stopni, czy warto zatem kupić drożdże dolnej fermentacji? Saflager S-23 11,5g będą dobre? Niestety piwo z ekstraktów nie jest już takie tanie, wyjdzie sporo drożej od np. Perły, czy zatem gra jest w ogóle warta świeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 (edytowane) 65zł w homebrewing zestaw cały jest http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-na-bazie-ekstraktow-c-45_46.html Edytowane 7 Marca 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Ta temperatura jest idealna dla drożdży dolnej fermentacji. Pomyśl o zacieraniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orzełek Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 65zł w homebrewing zestaw cały jest http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-na-bazie-ekstraktow-c-45_46.html No jest to jakaś alternatywa A smakowo jak to się będzie miało do piwa na ekstrakcie nachmielonym? A powiedz jeszcze, czy dam radę przygotować brzeczkę w kilku mniejszych garnkach? Nie mam takiego, w którym zmieściłbym całe 20l. Szop007 - myślę o zacieraniu, myślę Muszę jednak ogarnąć dokładnie co i jak i skompletować sprzęt. Idzie mi to dość opornie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Na początek możesz gotować i chmielic brzeczkę zagęszczoną, i rozcieńczyć ją wodą już w fermentorze. Trochę to negatywnie wpływa na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się