Kantim Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Witam. Wstaje człowiek o 5 rano bierze wolne w pracy żeby pogotować trochę zupy i co odkrywa po wyciągnięciu swojej ukochanej z szafy ? Ma dziurę Oczywiście chodzi mi o mój garnek 30l. I tutaj pytanie nie chce marnować dnia i nie ugotować nic Czy jeśli zatrę słód w 2 garach po 10l i wysłodzę do blg wyższego niż zakładane w piwie by później dolać wody mineralnej z biedronki (5l Baniak) zrobię ogromną krzywdę napojowi ? Oczywiście wiem że jest to 2x więcej roboty z zacieraniem. Dodatkowo chmielenie w 2x 10l garnkach po równo chmielu do każdego. Ma szansę się udać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Jasne, że ma szansę. Z tego co rozumiem to również będziesz gotował bardziej gęstą brzeczkę. Pamiętaj, że przy większej gęstości brzeczki izometryzacja zachodzi słabiej i powinieneś trochę więcej chmielu sypnąć. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kantim Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 To lecimy na dwa garnki i wysładzamy na wysokie blg i rozcieńczymy delikatnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 I jak poszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kantim Opublikowano 28 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Bez najmniejszego problemu. Słody zostały rozsypane po równo na dwa garnki, zacieranie przeszło bez najmniejszych problemów, jedyne na co trzeba bardzo uważać słód podczas zacierania był bardzo gęsty, trzeba często przemieszać żeby nie przypalić garnka Wysładzanie to już sama przyjemność, wysłodzone było do większego BLG niż zakładałem aby uzupełnić brzeczkę do pożądanej ilości wodą przegotowaną.Co za tym idzie Belgian IPA już elegancko pracuje w fermentorze finalne BLG w 20 stopniach Celsjusza jak pod klucz 12 Dziękuje po raz kolejny za pomoc Podeślijcie Panowie adres na PW uraczę was małym co nieco za pomoc a nie tylko piwko robię ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się