Jump to content

Chmielenie chyba Pilsa


kartoniasty

Recommended Posts

Witam, uwarzyłem już kilka warek jednak na forum do tej pory tylko czytałem. Mam jutro w końcu jeden wolny dzień od uczelni więc postanowiłem uwarzyć coś lekkiego i przyjemnego na lato. Piwo zależy mi żeby szybko odfermentowało, było lekkie i przyjemne. Zostały mi 2 kilogramy słodu pilzneńskiego, kilogram wiedeńskiego, pół kilo monachijskiego i jakieś 0,5 palle ale. Dodatkowo dysponuję sporą ilością chmielu magnum i lomik. Zamierzałem dodać do tego jakieś pół kilo płatek owsianych żeby podbić ekstrakt i stworzyć coś na szybko. Całość chcę zatrzeć w około 66-67 stopniach, mam nadzieję że wyjdzie mi około 20L gotowego produktu o ekstrakcie 11-12Blg, jednak mam problem z chmieleniem, ile i jakiego chmielu radzilibyście mi dodać.

Pozdrawiam Łukasz :)

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio na 20 litrów dawałem po 30 gramów Lubelskiego na 5' i 0', i Marynkę na 60' i 30', do zakładanego IBU (ok. 38 IBU). Ale danie po 50 gr aromatycznego w dwóch dawkach podobno w pilsie nie zaszkodzi

Link to comment
Share on other sites

Ciężko powiedzieć jaki styl może z tego wyjść. Jeśli dolna fermentacja to coś w rodzaju lageru wiedeńskiego albo piwa marcowego(choć na to blg trochę niskie). W takim przypadku sypnął bym lomika na 20 i 5 minut w ilościach około 25 i 50 gram a magnum na 60 minut tak aby uzyskać około 30 IBU. Ja bym z tego uwarzył jasnego milda. Odpuścił bym owies i to co masz zatarł bym na słodko w okolicy 68 C. Chmielenie to lomik około 30 g na 15 minut plus magnum od początku aby w sumie było maks 25 IBU. Jakie masz drożdze i warunki fermentacji?

 

Wysłane za pomocą mTalk

Link to comment
Share on other sites

A widzisz, nie popatrzyłem na zasyp. Spokojnie wyjdzie marcowe. Pilzno, wiedeński i monachijski. Chmielenie na 28-30 IBU. W tym odrobinę na smak w 45'. Reszta na niewysoką goryczkę.

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

Wyjdzie Ci z tego bardzo dobry pils górnej fermentacji. Oczywiście możesz dodać cały zasyp co podałeś wyżej, piwo wyjdzie nieco słodowe, może miodowe, lekko ciasteczkowe. Chmielu do tego "ejla" daj 30 g Magnum na 60 minut, 15 g Magnum na 10 minut, 25 g Lomik na 5 minut i 15 g Magnum i 15 g Lomik na 0 minut. Płatki owsiane wyrzuć, lepiej dodaj trochę cukru czy glukozy, tak 0,25-0,4 kg. Szybciej pójdzie fermentacja, większe alko będzie i ogólnie piwo bardziej wytrawne, z bardziej "względną" goryczką. Piwo na szybko a będzie smakowało jak piwo. 

 

Pozdrawiam. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.