kwiatosz Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 (edytowane) Mój pierwszy post na forum, więc po pierwsze: Witam A po drugie od razu uderzam z pytaniem:) Otóż chciałbym, wskutek małej ilości czasu, którą mogę poświęcić na warzenie, spróbować następującego manewru: Posiadam gar ~28 litrów, co de facto pozwala mi na zacieranie i chmielenie ~25 litrów. Przy piwach "eksperymentalnych" taka ilość oczywiście mi wystarcza, natomiast jest ilością małą jeśli chcę zrobić piwo do spożycia imprezowego. Czy sensownym byłoby zacieranie podwójnej ilości słodu (i chmielenie takiej "gęstej" brzeczki, a potem jej rozcieńczenie przed samą fermentacją? Chodziło by mi konkretnie o zrobienie brzeczki 24 Blg i rozcieńczenie jej o połowę (no, wiadomo że to w przybliżeniu ) - czy to ma prawo się udać? Poczytałem dość sporo na temat gęstego zacieru i wiem, że takie zacieranie ma mniejszą efektywność, którą da się nadrobić wysładzaniem. Wiem też, że można przed fermentacją i rozlewem do butelek brzeczkę rozcieńczać - ale we wszystkich wypowiedziach, do jakich dotarłem, dotyczyło to raczej obniżenia Blg o 1-2, a nie aż o połowę, stąd nie wiem, czy takie solidne rozwodnienie wręcz brzeczki jest słuszne i sprawiedliwe. Od razu odpowiadam, że nie mam możliwości zrobienia dwóch warek pod rząd, więc taka opcja, jakkolwiek słuszna, u mnie się nie sprawdzi... EDIT: Acha, dopiero co zanabyłem gar, w którym warzę aktualnie, więc też nie bardzo mam jak się przesiąść na większy... Edytowane 7 Marca 2010 przez kwiatosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Wg mnie można spróbować, tylko pomyśl o większej ilości chmielu, bo wykorzystanie chmielu w tym sposobie też jest gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 A ja bym proponował coś takiego. Zacieraj podwójną ilość słodu, filtrat podziel na dwie części do garnka i fermentora. Następnie chmiel osobno. Wyjdą normalne dwa piwa. z tym, że zajmnie ci to koło 1,5h więcej na uwarzenie dwóch piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Takie gotowanie niego pogorszy smak piwa, ale jest jak najbardziej dopuszczalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 To zależy też ile chcesz osiągnąć tego piwa. Ja wiem z praktyki że zatarcie 8,5kg słodu w 29l garze to wyzwanie no chyba że tego piwa 24°blg chcesz uzyskać 15l i po tym rozcieńczaniu miałbyś 30l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 To zależy też ile chcesz osiągnąć tego piwa. Ja wiem z praktyki że zatarcie 8,5kg słodu w 29l garze to wyzwanie no chyba że tego piwa 24°blg chcesz uzyskać 15l i po tym rozcieńczaniu miałbyś 30l. Przecież będzie jeszcze miał jeszcze brzeczkę tylną, którą może w miarę odparowywania dolewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Co do chmielenia to oczywiście, mi chodziło tylko o zacieranie w 28l garze piwa 24°blg i jeśli miałby osiągnąć 20l takiej gęstości to zacier będzie bardzo gęsty bo sam tak zacierałem w ostatni weekend i też 24°blg otrzymałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Co do chmielenia to oczywiście, mi chodziło tylko o zacieranie w 28l garze piwa 24°blg i jeśli miałby osiągnąć 20l takiej gęstości to zacier będzie bardzo gęsty bo sam tak zacierałem w ostatni weekend i też 24°blg otrzymałem. W sumie to chyba masz rację, ja swojego portera zacierałem w większym garze. No i teraz też pracuję na garze 100L to mam trochę inny punkt widzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Dzięki wielkie Wobec tego spróbuję i dam znać co mi wyszło Edytowane 8 Marca 2010 przez kwiatosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Mnie kusi zrobienie pszenicznego. 5 kg pszenicy + 1 kg carahell + 1 do 2 kg pilzneńskiego. Wszystko w garnek 29 litrów. I do tego dekokcja... A wysłodzić do 12 Blg, co by dawało w konsekwencji jakieś 2 chmielenia po 20 litrów każde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Osobiście nie widzę problemu, "prawie jak HGB" tylko większe rozcieńczenie i to przed fermentacja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Swoją drogą zastanawiam się dlaczego rozcieńczenie brzeczki przy standardowym zacieraniu (nie HGB) miałoby negatywnie wpływać na piwo i na logikę nie wiem. Oczywiście są straty na zbyt małym wysłodzeniu przy małej kadzi warzelnej ale smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Tak mówią. Zapewne w gęstym zacierze zachodzą inne reakcje. tu mała dyskusja o tym: http://www.homebrewtalk.com/f37/if-full-boil-possible-do-89826/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Tak mówią. Zapewne w gęstym zacierze zachodzą inne reakcje. tu mała dyskusja o tym: http://www.homebrewtalk.com/f37/if-full-boil-possible-do-89826/ Przebrnąłem ale szału nie ma, przy rozcieńczaniu występuję większa karmelizacja brzeczki i mniejsza utylizacja chmielu tyle wyczytałem. Chociaż bawić się w gotowanie takiej ilości wody tylko po to żeby rozcieńczyć piwo to już ostateczność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 To zależy też ile chcesz osiągnąć tego piwa. Ja wiem z praktyki że zatarcie 8,5kg słodu w 29l garze to wyzwanie no chyba że tego piwa 24°blg chcesz uzyskać 15l i po tym rozcieńczaniu miałbyś 30l. Ja zacieram w lodówce turystycznej 30l 8-9 kg słodu i spokojnie wyciągam 45-50l brzeczki ale bez metody HGB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 To zależy też ile chcesz osiągnąć tego piwa. Ja wiem z praktyki że zatarcie 8' date='5kg słodu w 29l garze to wyzwanie no chyba że tego piwa 24°blg chcesz uzyskać 15l i po tym rozcieńczaniu miałbyś 30l.[/quote']Ja zacieram w lodówce turystycznej 30l 8-9 kg słodu i spokojnie wyciągam 45-50l brzeczki ale bez metody HGB No tak, ale kolega nie ma też gara warzelnego większego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 To zależy też ile chcesz osiągnąć tego piwa. Ja wiem z praktyki że zatarcie 8' date='5kg słodu w 29l garze to wyzwanie no chyba że tego piwa 24°blg chcesz uzyskać 15l i po tym rozcieńczaniu miałbyś 30l.[/quote']Ja zacieram w lodówce turystycznej 30l 8-9 kg słodu i spokojnie wyciągam 45-50l brzeczki ale bez metody HGB No tak' date=' ale kolega nie ma też gara warzelnego większego.[/quote'] Może chmielić na dwa razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Może chmielić na dwa razy Strasznie to pracochłonne. Ja bym gotował zagęszczony, to nie jest piwo na konkurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Może chmielić na dwa razy Strasznie to pracochłonne. Ja bym gotował zagęszczony' date=' to nie jest piwo na konkurs.[/quote'] Jasne że można , ale z ile wyjdzie brzeczki z 8,5kg słodu praktycznie bez wysładzania ? 25l 18blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Może chmielić na dwa razy Strasznie to pracochłonne. Ja bym gotował zagęszczony' date=' to nie jest piwo na konkurs.[/quote'] Jasne że można , ale z ile wyjdzie brzeczki z 8,5kg słodu praktycznie bez wysładzania ? 25l 18blg ? Dlaczego bez wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Dlaczego bez wysładzania? zacieranie w garnku 28l 8,5kg słodu - myślę że wody do zacierania wejdzie około 20 l . Po filtracji brzeczki brzeczki będzie z 15l czyli do wysładzania pozostanie 10-15l - mało Edytowane 8 Marca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 A i zacieranie czegoś takiego będzie bardzo trudne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Dlaczego bez wysładzania? zacieranie w garnku 28l 8' date='5kg słodu - myślę że wody do zacierania trzeba dac co najmniej 20 l . Po filtracji brzeczki brzeczki będzie z 15l czyli do wysładzania pozostanie 10-15l - mało[/quote'] Ja bym wysładzał do 35L w sumie. Gar ma 29L, wlewamy 28L i gotujemy, w miarę jak nam odparowuje dolewamy. Tak żeby na koniec mieć przynajmniej te 28L. A wtedy trzeba dolać jedynie 12L wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Ja bym wysładzał do 35L w sumie. Gar ma 29L, wlewamy 28L i gotujemy, w miarę jak nam odparowuje dolewamy. Tak żeby na koniec mieć przynajmniej te 28L. A wtedy trzeba dolać jedynie 12L wody. A nie lepiej było by robić taka warkę z 5 kg słodu bez zbędnych udziwnień ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Ja bym wysładzał do 35L w sumie. Gar ma 29L' date=' wlewamy 28L i gotujemy, w miarę jak nam odparowuje dolewamy. Tak żeby na koniec mieć przynajmniej te 28L. A wtedy trzeba dolać jedynie 12L wody.[/quote']A nie lepiej było by robić taka warkę z 5 kg słodu bez zbędnych udziwnień ? No ale chodzi o to, żeby było dużo. Konkretnie 2 razy więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się