rot Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Panowie robie Hefeweizena własne zasyp 2.5kg pszenicznego 1.8kg pilzneńskiego Już sie gotuje 11BLG ale pytanie mam co do klarowności. Filtrat szedł tak klarowny, że nie wiem czy crystal nie wyjdzie. Spodziewałem się zmętnienia a tu klarownie. Czy na tym etapie to normalka? Pierszy raz przeniczny robię. Edytowane 1 Lipca 2017 przez rot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Panowie robie Hefeweizena własne zasyp 2.5kg przenicznego 1.8kg pilzneńskiego Już sie gotuje 11BLG ale pytanie mam co do klarowności. Filtrat szedł tak klarowny, że nie wiem czy crystal nie wyjdzie. Spodziewałem się zmętnienia a tu klarownie. Czy na tym etapie to normalka? Pierszy raz przeniczny robię. Przeniczny zawsze jest klarowny po gotowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rot Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Dzieki, trochę mnie uspokoiłeś bo myślałem, że już coś przedobrzyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 W odróżnieniu od pszenicznego czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 W odróżnieniu od pszenicznego czy nie? Nie rozumiem? Pszeniczny to to samo co weizen i weissbier: http://www.wiki.piwo.org/Weizen/Weissbier I oczywiście przez pszeniczny rozumiemy weizen, bo tak kojarzą ludzie piwo pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 W odróżnieniu od pszenicznego czy nie?Z tym to faktycznie jest inaczej ale martwić to można się po fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Ja tam nigdy przenicznego nigdy nie robiłem. Zawsze mi wychodził pszeniczny bo używałem pszenicy a nie przenicy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rot Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Racja głupi błąd, wybaczcie pisane w pośpiechu mialo być pSZeniczne redlum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Mętność w piwie w stylu weizen powodują drożdże które mają bardzo niską flokulację. Po fermentacji piwko będzie mętne, bez obaw, a jeżeli będzie klarowne w butelkach, to po prostu wlej drożdże z dna butelki do szklanki i smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rot Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Użyłem Mangrove Jack's Bavarian Wheat M20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) Użyłem Mangrove Jack's Bavarian Wheat M20 Beznadziejne drożdże start fermentacji strasznie się opóźniał Polecam do pszenicy fm41 albo Wyeasta 3068 na tych teraz robię pszenicę Edytowane 3 Lipca 2017 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rot Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 U mnie już następnego dnia zaczęły ładnie pracować. Czapa piany obfita i z rurki ładnie gra. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rot Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Jeszcze jedno pytanie mam. Widzę, że w recepturach nagazowanie realizowane jest poprzez dodanie od 2 do 3g cukru na butelkę 0,5L. Wg kalkulatorów w stylu nagazowanie jest na poziomie 3,3-4,5 co daje dużo większą ilość cukru na butelkę. Nie chciałbym też zrobić granatów więc pytanie mam jaką ilość rozsądnie dać aby osiągnąć bezpieczne wysokie nagazowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) jaką ilość rozsądnie dać aby osiągnąć bezpieczne wysokie nagazowanie? Jeśli piwo jest dobrze od fermentowane ( i nie zakażone)to jak wsypiesz nawet czubatą łyżeczkę to granatów nie będzie Ja to co daję w butelki to sypię około 5g ale u mnie w butelkach lądują resztki. Poza tym są kalkulatory do wyliczania ilości składnika do re-fermentacji http://www.piwo.org/files/file/67-piwowar/ Edytowane 3 Lipca 2017 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rot Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Tak, świadomy jestem, że piwo powinno być prawidłowo odfermentowane i mam nadzieję, że takie mi wyjdzie. Ja cukru bezpośrednio nie sypię, tylko rozpuszczam w wodzie aby gęstość odpowiadała BLG brzeczki nastawnej. Właśnie moje pytania wynika z poziomu jaki pokazują kalkulatory w stosunku do receptur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 5g na butelkę przy nagazowaniu jakim lubię jest w sam raz. Oczywiście piwo trzeba w miarę szybko wypić bo po 3 miesiącach może np zacząć uciekać z butelek. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rot Opublikowano 17 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 (edytowane) Panowie po 2 tygodniach burzliwej (19-20C) piwo odfermentowało z 12BLG do 4BLG. Przelałem na cichą. Próbka w smaku całkiem dobra lekka niskogoryczkowa, charakterystyczny smak piwa pszenicznego ale... no właśnie w aromacie zero goździków ani bananów a wręcz jakiś dziwny zapach niczym cydr... Drożdże Mangrove Jack's Bavarian Wheat M20 już następnego dnia po zadaniu pracowały. Zacierałem :20min 44C, 30min 64C, 30min 72C i mashout Czy ten aromat po burzliwej to już zła wiadomość czy czekać po zabutelkowaniu i nagazowaniu? Edytowane 18 Lipca 2017 przez rot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 18 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Hmmm...właśnie przed chwilą spróbowałem po tygodniu burzliwej swojego z receptury http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks)drożdże te same co Ty, więc piwko powinno wyjść w miarę podobne. Faktycznie filtrat był bardzo klarowny, jednak drożdże wszystko naprawiły i piwko wygląda już tak jak powinno wyglądać pszeniczne. Smak i aromat typowy dla pszenicy. Czuć goździki, bananów nie wyczuwam, ale widocznie jeszcze mam za słaby nos. W każdym razie smakuje prawie tak samo jak z Hefeweizen z browaru obok. Odfermentowało do 3,5°blg. Z tego co widzę to różnice między nami to: - U mnie było więcej pszenicy (zrobiłem 4,2kg pszenicy / 1,8kg pilzneńskiego) - Fermentowałem w 18°C - Zrobiłem przerwę w 55° na 15' Teraz niech ktoś mądrzejszy od nas się wypowie czy te różnice mogły pozbawić Twojego piwka pszenicznych aromatów. Moje wyszło na tyle dobre, że jednak będę robił dalej pszenicę. Po grodziskim sobie obiecałem, że jak teraz mi nie będzie smakować to więcej nie zrobię...ale zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rot Opublikowano 18 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 No właśnie u mnie w smaku też nic złego sie nie dzieje ale ten aromat, kwaśny. Czuć go wyraznie było z fermentora. Na próbce w szklance szybko odparował ale goździków nigdzie nie czuje albo cos mam z nosem... zostawiłem jeszcze na 2 tyg cichej i zabutelkuje. Najwyżej wypije jakie wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rot Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Po tygodniu nagazowania piana jeszcze średnia ale aromaty bajka. Teraz wyraźnie czuć banan i gume balonowa a w tle goździki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się