Bielo Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Nadszedł czas w którym muszę zacząć rozglądać się za nowym sposobem na podgrzewanie zacieru/brzeczki. Taboret gazowy i butla odstrasza mnie ciepłem jaki ten zestaw emituje i tym, że odpada wtedy warzenie w piwnicy. I tu pojawia się pytanie - warzy ktoś na kuchenkach indukcyjnych wolnostojących? Mam na myśli np. coś takiego: http://allegro.pl/berghoff-kuchenka-indukcyjna-pojedyncza-i5188406246.html lub takiego: https://www.mediaexpert.pl/plyty-wolnostojace/plyta-mpm-mke-06,id-220250 Wątpliwości jakie mi się nasuwają to mała moc i fakt, że dno mojego garnka ma 33 cm a szerokość płyt 28-30cm. Może się ktoś podzielić wrażeniami? 2kw da radę utrzymać 25L brzeczki we wrzeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Lepiej kupić 3500 W jak to: https://www.olx.pl/oferta/kuchenka-indukcyjna-o-mocy-3500-w-stalgast-CID619-IDlfoGO.html#a99f8dd15a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 (edytowane) adszedł czas w którym muszę zacząć rozglądać się za nowym sposobem na podgrzewanie zacieru/brzeczki. Taboret gazowy i butla odstrasza mnie ciepłem jaki ten zestaw emituje i tym, że odpada wtedy warzenie w piwnicy. I tu pojawia się pytanie - warzy ktoś na kuchenkach indukcyjnych wolnostojących? Mam na myśli np. coś takiego: http://allegro.pl/berghoff-kuchenka-indukcyjna-pojedyncza-i5188406246.html lub takiego: https://www.mediaexpert.pl/plyty-wolnostojace/plyta-mpm-mke-06,id-220250 Wątpliwości jakie mi się nasuwają to mała moc i fakt, że dno mojego garnka ma 33 cm a szerokość płyt 28-30cm. Może się ktoś podzielić wrażeniami? 2kw da radę utrzymać 25L brzeczki we wrzeniu? @Bielo nie napisałeś nic o Twoim wybiciu, zakładam, że masz do gotowania około 25litrów. Jeżeli tak to zapomnij o modelach do których linkujesz. Potrzebujesz trochę większej mocy. Są kuchenki do gastronomii produkowane m.in. przez Stalgast czy Hendi o mocy 3,5kW. Te kuchenki bez problemu radzą z zagotowaniem (nawet bez docieplenia gara) 32 litrów i potrafią utrzymać intensywne wrzenie przy 70% mocy. Edit: @BretBeermann mnie ubiegł. Kuchenka do której linkuje, to jest coś czego potrzebujesz. W niej widzę jedynie taki mankament, że kabel nie jest oryginalny. Ta też może być warta uwagi: https://www.olx.pl/oferta/hendi-kuchenka-indukcyjna-3500-stan-bdb-CID628-IDmWFls.html#c99b916618 Edytowane 4 Lipca 2017 przez Daniel / Gruby Stefan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Nie lepiej przerobić keg na kadź zacierną ogrzewaną prądem ?? Ja o czymś takim myślę. Grzałki, mieszadło, fałszywe dno, izolacja - coś takiego chodzi mi po głowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Na forum ktoś sprzedawał kuchenke. Może jeszcze jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 (edytowane) Nie lepiej przerobić keg na kadź zacierną ogrzewaną prądem ?? Jeśli chodzi o kadź warzelną to już od dawna tak jadę - nie widzę póki co lepszej opcji. Grzałka z kwasówy 3,4 kW (2 kW + 1,4 kW) - wystarczająca moc, żeby dobrze rozbujać brzeczkę 25L, a żeby zbytnio nie obciążać instalacji elektrycznej. Podgrzewam brzeczkę na 3,4 kW, trwa to naprawdę szybko. Jak zacznie wrzeć, to zostawiam tylko włączoną grzałkę 1,4 kW - wrzenie jest na bardzo przyzwoitym poziomie. Zacieram na kuchence gazowej. Palnik włączam dosłownie kilka razy aby utrzymać temp, więc nie czuję póki co potrzeby przechodzenia na elektryczne grzanie przy zacieraniu. To właśnie z warzeniem był największy problem. Edytowane 4 Lipca 2017 przez Piwosz86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XboXC Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Heja. Mam podobny problem. Otóż obecnie zacieram / gotuję na 30L garze emaliowanym (średnica 44cm) na "dwupalnikowej" kuchence elektrycznej oporowej. Niestety mam z nią ogrom problemów. Od długiego podgrzewania po duży problem ze stabilizacja temperatury. Czy mogę zastosować jakąś alternatywę? Tzn. kuchenka indukcyjna da radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miedziak Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 ja sam mam wolnostojacą indukcje 1.8kw i dawała radę ale czas zagotowania brzeczki to 1.5h trochę utrudnial robotę. dlatego dokupilem grzałke nurkowa 3.5kw i teraz czas zagotowania to 15min. Jak się nie ma warunków na taboret to jest to idealne rozwiazanie. Trzeba tylko później wylaczyc grzalke i jechac sama indukcja, bo razem daja zbyt gwaltowne gotowanie i brzeczka ucieka z gara. Dokupienie takiej grzalki to niewielki wydatek około 50 zł a sprawdza sie doskonale i moge to polecic każdemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XboXC Opublikowano 16 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Zależy mi najbardziej na kontroli temperatury przy zacieraniu (że tak delikatnie mówiąc tutaj daję dużo "ciała" ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się