bielok Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Cześć Zacieram dość wytrawnie w 65°C przez 60 min. Nie wiem czy wytrawne zacieranie pasuje do słodowego piwa, skąd wziąłeś przepis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 To jedna z receptur z Beersmitha... ale wyszło przypadkiem inaczej ... rano upadł mi termometr, na miękkie na szczęście(?).. trochę mi się pomiary nie zgadzały z bimetalicznym ale postawiłem na szklany...to, że dwie malutkie niebieskie kropelki zebrały się w samym czubku rurki zauważyłem pod kon iec zacierania, przy podgrzewaniu do 76°C ... ...coś mi się warsztat ostatnio sypie areometr, filtrator, termometr... pora chyba na remont generalny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 no mi też sie zaczęło sypać przy 25 warce, ale po paru usprawnieniach teraz wszystko śmiga a ostatnie 2 warki były po prostu wzorowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 A co do tej receptury: to zacieranie to błąd w recepturze czy wyrafinowanie?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 (edytowane) Elo A co do tej receptury: to zacieranie to błąd w recepturze czy wyrafinowanie?... Zapewne to drugie, ja się zresztą na tym nie znam Pytałem przez grzeczność Termometr szklany z przerwanym wskaźnikiem można naprawić za pomocą sznurka Edytowane 8 Sierpnia 2010 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 hejka! ...próbowałem z podgrzewaniem na maksa nad palnikiem, ze stukaniem... ale ze sznurkiem?...:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 no mi też sie zaczęło sypać przy 25 warce, ale po paru usprawnieniach teraz wszystko śmiga a ostatnie 2 warki były po prostu wzorowe. Usprawniłem połączenie filtratora miedzianego z zaworem, teraz jest dokręcany na gwint a nie, jak przedtem, na wcisk. Nawet nie drgnie! reszta nawet ok!, tylko termometr muszę kupić porządny (jakoś mnie te bimetaliczne nie do końca przekonują...) i areometr (koledzy nie polecają refraktometru...) bo ten, co mam, to mnie po prostu w konia robi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 ja myślę że dobrze mieć i refraktometr i areometr Ja teraz poważnie myślę o zwiększeniu wybicia, ale czekam na kotły, miałem mieć pod koniec lipca a tu jeszcze ani widu ani słychu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 ...to jak duże warki bedziesz robił?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 50-60 litrów w zależności jaki dostane kocioł warzelny. Na razie nie wiadomo czy się będą do tego nadawać ale mam nadzieję że w przyszłym tygodniu już będę coś wiedział. Teraz w zasadzie na upartego mógłbym i zatrzeć 7-8 kg i zrobić te 35 litrów ale nie mam tak dużego kotła to chmielenia, musiał bym chmielić na 2 a to by się wiązało z baaardzo negatywnym podejściem ze strony domowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 a powiedz jeszcze jakiej energii używasz?.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 teraz do wszystkiego prąd, w przyszłości zacieranie prąd + gorąca woda z instalacji, chmielenie taboret propan-butan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Dzieki, masz to wszystko starannie przemyślane... miłej niedzieli! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Cześć hejka! ...próbowałem z podgrzewaniem na maksa nad palnikiem, ze stukaniem... ale ze sznurkiem?...:rolleyes: Przywiąż dobrze termometr i dobrze zakręć sznurkiem, siła odśrodkowa zespoli wskaźnik. Poradzisz sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 ...a tymczasem brzeczka już prawie zimna... chmieliłem EKG 15 g + Amarillo 15g na początku, 10 g. Amarillo w 30 min. i zostawiam 5 g jw na zimno. Wyszło 21,5 l brzeczki 13,5°Blg (mój areo...?), schładzałem do 24°C ale odczekam do wieczora z zadaniem drożdży. Dam US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Cześć hejka! ...próbowałem z podgrzewaniem na maksa nad palnikiem, ze stukaniem... ale ze sznurkiem?...:rolleyes: Przywiąż dobrze termometr i dobrze zakręć sznurkiem, siła odśrodkowa zespoli wskaźnik. Poradzisz sobie Chyba wyjdę na dwór bo mi sie kocica spłoszy (znów mi zresetowała laptopa...)... a może go włożyć w jakąś torebkę i uwiązać sznurek za uszy? (termometr oczywiście:lol:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Warka # 30 IPA (kolejna wariacja na temat mojego ulubionego...) 4,30 pale ale 0,30 amber 0,21 żytni crystal Zacieram jednotemperaturowo w 67°C przez godzinę w 15 l. wody z łyżeczką gipsu i, po dodaniu słodów, z łyżeczka kwasu mlekowego... nawet nie mierzę pH... zwykle ma ok. 5,2. Jestem w połowie... 16 l. do wysładzania grzeje sie w kociołku obok. Poprzednio śrutowałem dość grubo, wydajność wyszła ok. choć w ostatniej chwili zwolniłem tempo spływania brzeczki bo szło szybciutko ale w końcówce wysładzania miałem jeszcze ok. 4°Blg duuuużo musiało odparować..., teraz nieco ścieśniłem wałki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 ... nowiutki areometr czeka na poprzedniej warce zmierzyłem po burzliwej a przed cichą... stary: 5,5°Blg , nowy: 2°Blg .... teraz nowym będą oba pomiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Cześć ... nowiutki areometr czeka Niech Ci nie peknie w gorącej brzeczce ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 ...no wiesz!... choć... różne głupoty czasem robię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Filtruję z pełna kontrolą... żytni nieźle utrudnia ale schodzi klarowna po przegnaniu przez 15 min. pompką przy 76°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Mam 25l. 1,042 idzie do gotowania z: 25 g. marynki na początku 25 g. Citra w 30 min. 5 g. Citra min przed końcem 5 g. Citra na zimno. Ze wskazaniami nowego areo namieszałem... uczę się na bieżąco. Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 no i finito! 21,5 l brzeczki 1.050... efektywność BS wyliczył na 77,62% przy zakładanej 80%. Zadane US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Cześc Zdecyduje się w jakich jednostkach podjesz gęstość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Yes Sir! mój nowy areometr ma trzy skale... zanim się połapałem - napisałem, co napisałem. Poprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się