Skocz do zawartości

Jaki styl pasuje dla takiej wody?


Tom K

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko poza pilsnerem i mocno chmielonymi piwami. Masz sporo HCO3, więc przyda się coś do zbijania pH. Generalnie spróbuj uwarzyć cokolwiek, woda ma znaczenie, ale dla większości styli nie aż takie duże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko poza pilsnerem i mocno chmielonymi piwami. Masz sporo HCO3, więc przyda się coś do zbijania pH. Generalnie spróbuj uwarzyć cokolwiek, woda ma znaczenie, ale dla większości styli nie aż takie duże.

Dzięki, mówisz "Masz sporo HCO3, więc przyda się coś do zbijania pH." pH ma wpływ na HCO3? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... i jeszcze pytanie... Jak nie używam chmielu na goryczkę, lecz dużo na flameout i na zimno. Ta woda z tak dużem HCO3 będzie miała wpływ na aromatyczne chmiele dodane po wyłaczeniu palnika i na zimno? Np. jak bym uważyłbym Saisona + amerykańskie chmiele na flameout i na zimno. +gipsu piwowarskiego, by podnieść Sulfae (SO4) do 200 mg/l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

HCO3 ma głównie wpływ na jakość goryczki. Jeśli jest jej sporo to może być nieprzyjemna. Poza zbijaniem pH to na razie nie bawiłbym się w modyfikację wody. Nie wiem jakie masz doświadczenie, ale jeżeli dopiero zaczynasz to spróbuj zrobić parę piw na tym co masz. Poza HCO3 reszta to podobno tylko detale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.