Tom K Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Witam! Poradźcie proszę jaki styl piwa najbardziej pasuje do mojej wody? Calcium (Ca): 93 mg/lMagnesium (Ng): 26 mg/lSodium (Na): 5 mg/lChloride (Cl): 2 mg/lSulfae (SO4): 6 mg/lBicarbonate (HCO): 447 mg/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Wszystko poza pilsnerem i mocno chmielonymi piwami. Masz sporo HCO3, więc przyda się coś do zbijania pH. Generalnie spróbuj uwarzyć cokolwiek, woda ma znaczenie, ale dla większości styli nie aż takie duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom K Opublikowano 6 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Wszystko poza pilsnerem i mocno chmielonymi piwami. Masz sporo HCO3, więc przyda się coś do zbijania pH. Generalnie spróbuj uwarzyć cokolwiek, woda ma znaczenie, ale dla większości styli nie aż takie duże. Dzięki, mówisz "Masz sporo HCO3, więc przyda się coś do zbijania pH." pH ma wpływ na HCO3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Odwrotnie, HCO3 ma wpływ na pH, a konkretnie jest buforem, który utrzymuje odczyn na określonym poziomie. W ciemno pH masz w okolicach 7 - 7,5. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom K Opublikowano 6 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 trafnie, pH mam 7,3 )))Dziękuję, udzielę więcej uwagi pH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom K Opublikowano 6 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 ... i jeszcze pytanie... Jak nie używam chmielu na goryczkę, lecz dużo na flameout i na zimno. Ta woda z tak dużem HCO3 będzie miała wpływ na aromatyczne chmiele dodane po wyłaczeniu palnika i na zimno? Np. jak bym uważyłbym Saisona + amerykańskie chmiele na flameout i na zimno. +gipsu piwowarskiego, by podnieść Sulfae (SO4) do 200 mg/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 HCO3 ma głównie wpływ na jakość goryczki. Jeśli jest jej sporo to może być nieprzyjemna. Poza zbijaniem pH to na razie nie bawiłbym się w modyfikację wody. Nie wiem jakie masz doświadczenie, ale jeżeli dopiero zaczynasz to spróbuj zrobić parę piw na tym co masz. Poza HCO3 reszta to podobno tylko detale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom K Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Witam! Może ktoś podpowiedzieć czy jest możliwe zmniejszenie HCO3 przez korzystanie z filtrów? Jeśli tak, to jakich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się