Alexy Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Dzięki zasada - przydatne linki. Rozważania o no-chill zacząłem jak ostatnio robiłem ESB. Zimna woda w kranie miała 17C, chłodzenie do 22C trwało bardzo długo - jakieś 30-40 min. Szkoda mi było wody i przelałem brzeczkę 22C do fermentora i wrzuciłem do lodóweczki fermentacyjnej. Schłodzenie do 17C zajęło jakieś 3-4h. Wtedy sobie pomyślałem, że w sumie można spróbować przelać od razu po gotowaniu do fermentora, wyrzucić na noc na dwór (ostatnio mamy 10-15C) i rano kontynuować w lodówce. Muszę jeszcze o tym poczytać - dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) Chłodnice mają sens. Ważne jest aby drożdże jak najszybciej opanowały środowisko, a nie jakieś inne niechciane organizmy więc chłodząc na balkonie czy w wannie należy sobie zdawać sprawę z dodatkowego ryzyka. Z drugiej strony awaria pompy w studni zmusiła mnie do tego by kilka warek wychłodziło się w garażu do rana. Nic złego się nie stało, piwa wyszły jak należy ) Co do chmielenia to na logikę kontakt przez kilka czy kilkanaście godzin chmielu z ciepłą brzeczką musi mieć jakiś wpływ na goryczkę czy aromat piwa. Zasada zapodał dobre tabelki, nie używając chłodnicy trzeba jakoś wziąć pod uwagę wydłużony czas chłodzenia przy obliczaniu IBU albo co ważniejsze pożądanego aromatu chmielowego. Chmielenie na 0 minut czy hop stand z chłodnicą lub bez może dać zupełnie inny efekt. Edytowane 7 Lipca 2017 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 A wracając do tematu IPA - nitro, daj znać jak Ci poszło jak już się obudzisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 No właśnie się obudziłem pół godz. temu i widzę, ze temat się mocno rozrósł Co do chłodzenia to schłodziłem w wannie dość szybko do 65C, potem jeszcze postało może z pół godz. i zeszło gdzieś do 50C po czym przelałem wszystko przez pończochę do 2 osobnych fermentorów. Późno już było, więc dopiero rehydratyzuje drożdże i będę je niedługo dodawał. BLG - 15,5 Wyszło około 24l brzeczki (fajnie chmielowej) - w jednym fermentorze mam 14l w drugim 10l i zastanawiam się czy ma sens używanie 2 opakować US-05. Jedno chyba starcza na 20-30l więc w sam raz by było ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Użyj kalkulatora najlepiej. Tak na oko to jedna nieco za mało a dwie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Kalkulator MrMalty podaje 16g na 25l 15,5Blg. O ile drożdże świeże i dobrze przechowywane. Ja bym sypnął obydwie paczki. Chyba, ze masz wagę jubilerska. Ale chyba szkoda się bawić, nie będzie to duży overpitching jak dasz dwie całe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Dzięki za kalkulację. Mam wagę jubilerską, więc sypnę 17g i dokładnie tyle samo zostanie mi na kolejną warkę tej samej wielkości (mam 3 opakowania US-05) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Tylko zrób ważenie sterylnie. Najlepiej odejmując od wagi tego co w paczce zostało. Otwarta paczka tez nie powinna długo leżeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 8 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Zrobiłem sterylnie jak mogłem. Mam nadzieję, że będzie ok i jutro zacznie się upragnione bulgotanie Jak do poprzedniej warki dodawałem gęstwę drożdżową, to dosłownie po 2h fermentacja szła już pełną parą - jednak nie wiem czy to dobrze, czy jednak za mocny start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 jak mam np. mało czasu i nie dam rady całego procesu zrobić i chciałbym dokończyć rano. Z mojego doświadczenia, szanse na osiągnięcie pożądanej temperatury przy "no chill" są wyłącznie zimą kiedy warzymy na działkach. W inne pory roku i w warunkach domowych jest niebezpieczeństwo, że po nocy brzeczka tak czy inaczej ma ok. 40°C i konieczne jest certolenie się z osobnym wygotowaniem chłodnicy i dochłodzeniem tych 20-20 kilku °C Isomeryzacja AK zdaje się wymaga gotowania. Jakis czas temu kto podkleił artykuł: http://scottjanish.com/increasing-bitterness-dry-hopping/ Mam go odłożony do przeczytania, więc tylko pobieżnie - jeśli chmielenie na zimno może zwiększyć odczucie goryczki, tym bardziej może sie ono zwiększyć podczas przedłużonego chłodzenia. Na HBT trafiłem kiedyś na takie zestawienie i próbowałem przełożyć na nasz: Podobnej tabelki używam od początku mojego warzenia. Tak samo zawsze przeliczam chmiel na goryczkę uwzględniając, że 60 minut bez chłodzenia to będzie jakieś 80-90 minut. Chmiel na smak daję przy wyłączeniu palnika i/lub 5 minut przed końcem. Na aromat jak brzeczka wystygnie do jakichś 75/80 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się