łysy ĄĘ Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Chodzi o moją warkę #21 http://www.piwo.org/topic/21618-browar-domowy-ąę/?p=448862 jestem po pierwszej degustacji i uczucia mam mocno ambiwalentne. Na węch i smak to wyszła zajebista AIPA, Dołączając wzrok można orzec że to black AIPA. Pewnie słaby jestem sensorycznie, ale nie patrząc na piwo nie powiedziałbym że degustuję ciemne. No i przede wszystkim brak cech stouta. Nie czuć paloności żadnej, ani w aromacie ani w smaku. Zero popielniczki. Zero śladów ciemnego piwa. Po prostu festiwal chmielu. Robiłem już piwa mocniej goryczkowe według wyliczeń IBU, ale dopiero tutaj jest ogień goryczka cud, atakuje rasowo, drapie po gardle i podniebieniu. Ogólnie piwo mi bardzo smakuje, mimo że jest bardzo młode, ale trzeba wyciągnąć wnioski, dlaczego jest jak jest. Czy jęczmień prażony Optimy to nie to samo co jęczmień palony? Byłem ostrożny i dałem go na ostatnie 20 minut zacierania. Kolor oddał, ale paloność uciekła. Kolejny "stout" na podobnym zasypie już fermentuje i nic nie zmienię, ale w planach jest RIS i wolałbym żeby przypominał stouta zamiast imperialnego CDA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 (edytowane) Odpowiedz brzmi 250g palonego na warkę 24 litry, no i jeszcze nie na całe zacieranie. Edytowane 9 Lipca 2017 przez Jasiu dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Tak, ale jest też 400g słodu czekoladowego, który jakieś tam palone maki powinien oddać. Co prawda jasny czekoladowy brałem tylko z Fawcetta, nie z Optimy, ale na moje powinien być wyraźnie kawowy w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 ale na moje powinien być wyraźnie kawowy w smaku. może i jest ale pod goryczką i aromatem chmielowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Pewnie tak. Stout to nie powinien być "festiwal chmielu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Za dużo chmielu, American Stouta nie ma potrzeby chmielić na zimno i to dawką jak na IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 OK. Czyli chyba nie mam powodów do niepokoju odnośnie słabej paloności prażonego jęczmienia. Następny - fermentujący aktualnie stout - nie jest już tak hojnie chmielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) Ja ostatnio robiłem Amercican Stouta Iperialnego (co prawda z ekstraktów - link) i dodałem 0,25kg jęczmienia palonego (zacierałem godzinę). Użyte chmiele to Marynka 30g i Simcoe 100g. Póki co smaki palone przykrywają chmielowe... Aczkolwiek u mnie dodatkowo ciemny ekstrakt... (1,7kg) Edytowane 25 Lipca 2017 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) Po kilku tygodniach aromat chmielowy lekko siadł i paloność się zaczęła przebijać, ale i tak IMO piwu bliżej do black IPA. Dałem piwo do degustacji koledze na co dzień mieszkającemu w UK, to od razu stwierdził że jedzie mu sosną jak Brewdog Po krótkim śledztwie wyszło że chodzi mu o Punk IPA. Kurde no: citra i centennial pachną ludziom sosną jak ja kocham piwowarstwo domowe Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez łysy ĄĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się