Jump to content

American Stout


Recommended Posts

Witam. Chciałem was poprosić o opinie na temat receptury, którą sobie ubzdurałem na American Stout. Będę wdzięczny za jakieś sugestie i rady co poprawić co do poniższego.

 

Wybicie 21 litrów

Zasyp:

5kg - Wiedeński

1kg - Pale ale

0,5kg - Pszeniczny wędzony dębem (pozostałość po grodziskim, i chce zużyć :) )

0,5kg - Jęczmień palony

0,5kg - Carahell

0,3 kg - Żytni czekoladowy

 

Chmielenie:

Equinox 30g na 60’

Chinook 30g na 30’

Chinook 30g na 10’

Chinook 30g na 0’

 

Drożdże:

US-05 (jedna saszetka to uciągnie czy lepiej zadać dwie od razu?)

 

Z powyższego zasypu powinienem otrzymać jakieś 16-17 BLG brzeczki nastawnej.

Zacieranie planuje następująco (wszystkie słody od samego początku zacierania):

30 minut w 62 stopniach

30 minut w 66  stopniach

10 minut w 70-72 stopniach.

Choć ostatnio planowałem podobnie a wyszło jednotemperaturowo bo przesadziłem z podgrzaniem zacieru na początku, ale to już są szczegóły.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ilość wiedeńskiego z pale Ci się nie pomyliła? Czy tak chcesz?

 

Taki mam zamysł by dać w takich proporcjach choć jak danie pale ale 5kg a wiedeńskiego 1kg ma dać lepsze efekty to nic nie stoi na przeszkodzie bym zmienił pomysł. 

Link to comment
Share on other sites

Kiedy mnie łapią takie pomysły [w tym przypadku stosunek wiedeński:pale], lubię sobie przypomnieć Czesława Dziełaka: "Co chcę tym osiągnąć?". Można oczywiście eksperymentować, o ile wspomniane pytanie ma w pełni racjonalną odpowiedź i jest to jedyna i najlepsza droga do celu ;)

Generalnie w kwestii układania receptur (o ile nie pomyliłem, że to w tym temacie był wykład) warto najpierw przesłuchać: https://youtu.be/f_9ZA17P4tU 
Na mailu mam jeszcze pdf z prezentacją, ale można też poprosić o nią samego prelegenta @@Dagome ;)

Link to comment
Share on other sites

Kiedy mnie łapią takie pomysły [w tym przypadku stosunek wiedeński:pale], lubię sobie przypomnieć Czesława Dziełaka: "Co chcę tym osiągnąć?". Można oczywiście eksperymentować, o ile wspomniane pytanie ma w pełni racjonalną odpowiedź i jest to jedyna i najlepsza droga do celu ;)Generalnie w kwestii układania receptur (o ile nie pomyliłem, że to w tym temacie był wykład) warto najpierw przesłuchać: https://youtu.be/f_9ZA17P4tU Na mailu mam jeszcze pdf z prezentacją, ale można też poprosić o nią samego prelegenta @@Dagome ;)

Pisząc ten post czy kolega się czasem nie pomylił miałem ten wykład o którym mówisz przed oczami.

 

Co do receptury to daj na odwrót pale i wiedeński i tragedii nie będzie. O ile jak to mawia Czesław nie spieprzysz fermentacji.

Obejrzyj wykład bo sporo wnosi dla początkujących. Ja np jestem dopiero z 8 warki zadowolony, pomimo tego, iż wszyscy piszą, pierwsze piwa zawsze smakują.

 

Powodzenia :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zrezygnuj z wędzonego. Dodaj kredy piwowarskiej.
a po co kredy?!  :fool:  skąd wiesz jaką ma wodę? 

 

Słód wędzony wywal z jadłospisu on tu nic nie pomoże wręcz przeciwnie. żytni czekoladowy też bym wywalił.

16-17BLG to tak na pograniczu jednej saszetki wolałbym zrobic słabszy ekstrakt i miec pewnośc że grzybki wsio zjadły

 

chmiele jak kto woli...

Link to comment
Share on other sites

Więc tak jak radzicie zamienię Pale ale z wiedeńskim. A co do wędzonego myślicie, że może kompletnie tam nie pasować? Zostało mi po innym piwie po prostu tyle a nie chciałbym by mi zalegał w pudle. 

Link to comment
Share on other sites

Więc tak jak radzicie zamienię Pale ale z wiedeńskim. A co do wędzonego myślicie, że może kompletnie tam nie pasować? Zostało mi po innym piwie po prostu tyle a nie chciałbym by mi zalegał w pudle. 

Uwarz jakiegoś klasycznego stouta i tam wepchniesz wędzony.

Nie sądzę żeby było go jakoś bardzo czyć, ale może doda jakąś delikatną nutkę w całości.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.